Hyppää sisältöön

Helsingin edustalla pidettiin harjoitus, ja pian Kouvolassa säikähdettiin matalalla lentäviä helikoptereita – tiedotus ei mennyt putkeen

Helikoptereita lensi matalalla Kouvolan yläpuolella viranomaisten vuosittaisessa yhteisharjoituksessa. Asiasta ei tiedotettu etukäteen, ja siksi paikalliset asukkaat huolestuivat.

Kuvan helikopteri ei liity kyseiseen harjoitukseen. Kuva: Kari Saastasmoinen/ Yle

Asukkaat Kouvolan Myllykoskella huolestuivat torstaina, kun taivaalla pörräsi Rajavartiolaitoksen helikoptereita.

Yle sai matalalla pörräävistä helikoptereista yhteydenottoja, samoin lähellä sijaitseva Utin jääkärirykmentti. Kyseessä ei kuitenkaan ollut Utin jääkärirykmentin harjoitus, vaan vieraita oli saapunut Myllykoskelle kauempaa.

Helsingin poliisilaitos, Kaakkois-Suomen poliisilaitos, Puolustusvoimat sekä Rajavartiolaitos suorittivat yhteisharjoituksen 3.–5. toukokuuta.

Harjoituksessa oli kyse kiinniottoskenaariosta merellä. Harjoitus käytiin osittain Helsingin edustalla, mutta harjoituksessa kiinniotettavat henkilöt "karkasivat" Kouvolaan.

– Tämä on vuosittainen harjoitus. Tällä kertaa "pahikset" karkasivat Helsingin edustalta mereltä, ja heitä etsittiin Myllykoskelta, kertoo ylikomisario Juha Hietala Helsingin poliisilaitokselta.

Vuosisuunnitelman mukaan toteutettu harjoitus sujui Hietalan mukaan hyvin.

Tiedonkulussa parannettavaa

Ylen toimittaja selvitteli harjoitukseen liittyviä tietoa tovin sekä poliisilta että Rajavartiolaitokselta. Kaakkois-Suomen viranomaisosastoilla ei ollut harjoituksesta tietoa, sillä se järjestettiin Helsingin päästä.

Viranomaisten ennakkotiedotuksen (siirryt toiseen palveluun) mukaan harjoitus käydään "osittain merellä Helsingin edustalla sekä sisämaassa". Kouvolaa ei mainittu etukäteen.

Ylikomisario Juha Hietalan mukaan on hyvä, että ihmiset reagoivat helikoptereihin ja haluavat tietoa harjoituksista.

– Se on hyvä asia, että ollaan hereillä ja tehdään havaintoja.

Hietalan mukaan harjoituksesta ei voitu lähettää liian yksityiskohtaista informaatiota, jotta harjoittelevat joukot eivät saisi ennakkotietoja.

– Kun oltiin paikan päällä, olisi voinut tiedottaa. Eli jatkossa tulemme tiedottamaan tarkemmin, niin vältytään jälkipyykiltä, Hietala sanoo.

Poliisilla ei ole suunnitteilla vastaavia harjoituksia lähitulevaisuudessa.

Puolustusvoimat ei tiedota yksityiskohtia

Utin jääkäritykmentin tiedottaja Pia Enroos kertoo, että koulutus jatkuu normaalisti maailmantilanteesta huolimatta. Jos kyseessä on Utin harjoituslentoja, jotka voivat aiheutta esimerkiksi meluhaittaa, harjoituksista tiedotetaan etukäteen.

Rajavartioston viestintäyksikön päällikkö Kimmo Ahvosen mukaan helikopterilentoihin liittyvään tiedottamiseen ei ole suunnitteilla muutoksia, vaikka ihmiset saattavatkin nyt reagoida herkästi.

– Harjoituksista ei tiedoteta liian yksityiskohtaisesti, sillä tieto on kaikkien käytettävissä. Tässä on kyse operaatioturvallisuudesta.

Ahvonen lähettää myös rauhoittavan viestin sotilasharjoituksista huolestuneille kansalaisille.

– Tilanne Suomen rajoilla on edelleen vakaa.

.
.