Hyppää sisältöön

Hallituksen aikeet siirtää sote-rahoja yliopistosairaala-alueille peruuntuivat

Yliopistosairaala-alueiden rahoitusta esitettiin kohennettavaksi siirtämällä kaikkiaan 350 miljoonaa euroa pois muilta hyvinvointialueilta.

Yliopistosairaala-alueet kaipaavat lisärahoitusta muun muassa koulutus- ja tutkimusvelvoitteiden vuoksi. Rahaa ei kuitenkaan nyt oteta pois muilta alueilta. Arkistokuva Tampereen yliopistollisesta sairaalasta. Kuva: Jani Aarnio / Yle

Niin sanottu yliopistosairaalalisä on poistettu hallituksen sote-rahoituslakia koskevasta esityksestä. Esitysluonnoksen mukaan rahoitusta olisi vähennetty muilta hyvinvointialueilta yhteensä 350 miljoonaa euroa ja siirretty niille alueille, joilla on yliopistosairaala.

Lyhyellä varoitusajalla pyydettyjen lausuntojen perusteella yliopistosairaalalisää koskevaa ehdotusta ei kuitenkaan otettu esitykseen, vaan sen valmistelua jatketaan, kerrotaan valtiovarainministeriön tiedotteessa (siirryt toiseen palveluun).

Valtioneuvosto päätti 5. toukokuuta antaa eduskunnalle sosiaali- ja terveydenhuollon ja pelastustoimen uudistuksen rahoituslainsäädännön päivittämistä koskevan hallituksen esityksen.

Tiedotteen mukaan lausuntokierroksen palautteeseen perustuen hyvinvointialueiden rahoituksen uutta määräytymistekijää ja yliopistosairaalalisää koskevaa ehdotusta ei oteta tässä vaiheessa esitykseen, vaan sen valmistelua jatketaan. Tarkoitus on antaa asiasta hallituksen esitys syysistuntokaudella 2022.

Valmistelua voidaan tällöin myös paremmin sovittaa yhteen sosiaali- ja terveysministeriössä valmisteilla olevan, yliopistosairaaloiden tehtäviä koskevan esityksen kanssa. Yliopistosairaala-alueiden kustannuksia on tarkoitus ottaa huomioon uuden tekijän perusteella aikaisintaan vuodesta 2024 alkaen

Muun muassa Kanta- ja Päijät-Hämeen hyvinvointialueet vastustivat rahoituksensa kaventamista yliopistosairaala-alueiden hyväksi.

.
.