Hyppää sisältöön

Herätys: Venäjä marssii voitonpäivän kunniaksi | Koululaisille ehdotetaan hamppuruokaa | Mielenterveyden häiriöistä kärsiville uusi hoitotapa

Kerromme päivän uutiset ja puheenaiheet nopeasti.

Venäjän voitonpäivän päätapahtuma on jälleen sotilasparaati Moskovassa. Kuva paraatin kenraaliharjoituksesta lauantailta. Kuva: Yuri Kochetkov / EPA

Venäjä juhlii voitonpäivää keskellä sotaa

Yle seuraa, kun Venäjä juhlii paraatein ja puhein toisen maailmansodan päättymistä. Päätapahtuma on Moskovassa, missä presidentti Vladimir Putin ottaa vastaan sotilasparaatin keskellä Ukrainan sotaa. Muualla maailmassa on varauduttu siihen, että venäläisten mielenilmaisut voivat johtaa sodan vuoksi kahnauksiin.

Tutkija nostaisi lupiinin ja hampun ruokapöytään

Helsinki tavoittelee hiilineutraaliutta ja se näkyy myös koululaisten lautasilla. Kuva: Nina Svahn / Yle

Suomalaisten kasviproteiinien käyttömahdollisuudet ovat vielä alkutekijöissään, arvioi ruokajärjestelmätutkija Teea Kortetmäki Jyväskylän yliopistosta. Tutumpien härkäpavun ja herneen rinnalle tutkija ottaisi käyttöön esimerkiksi lupiinin ja hampun merkittävinä proteiininlähteinä. Kävimme tutustumassa keittiöön, jossa kehitetään uudenlaista kouluruokaa helsinkiläislapsille ja nuorille.

Uusi valmennusmalli mullistaa mielenterveyskuntoutujien pääsyn työelämään

Sirpa Puusti valmentaa mielenterveyskuntoutujia työelämään. Kuva: Mikko Koski / Yle

IPS-valmennuksen avulla vakavaankin mielenterveyden häiriöön sairastuneita työllistyy avoimille työmarkkinoille. Lähes kolmannes valmennuksessa olleista on löytänyt työpaikan. Työnteko tukee toipumista ja vahvistaa omanarvontuntoa, sanoo työhönvalmentaja Sirpa Puusti.

Maanantai on poutapäivä

Viikko alkaa poutaisessa säässä. Maanantaina pilvisyys voi olla ajoittain runsasta, mutta aurinkokin näyttäytyy päivän aikana. Etelässä lämpötila kohoaa yli kymmeneen asteeseen. Pohjoisessa on viileämpää.

Korjattu 9.5. klo 6.57: Otsikkoon korjattu, että koululaisille ehdotetaan hamppuruokaa, ei kehitetä kuten aiemmin luki.

.
.