Hyppää sisältöön

Ukrainan sota vaikeuttaa teräksen saantia Rauman telakalle – tilauksiin ei vaikutusta

Teräksen hinta on myös kallistunut epävarman maailmantilanteen vuoksi. Telakalle aiheuttaa lisäksi huolta komponenttien toimitusten viivästyminen. RMC-telakalta kerrotaan, että laivatilaukset pystytään kuitenkin pitämään aikataulussa.

Ukrainan sota on vaikeuttanut laivanrakennuksen tärkeimmän raaka-aineen eli teräksen saantia. Kuva: Katja Halinen / Yle

Rauman telakalla on pikkuhiljaa alettu toipua yli kaksi vuotta kestäneen koronapandemian vaikutuksista.

Nyt puolestaan Ukrainan sota on aiheuttanut muutoksia telakalla. Laivanrakennuksen tärkeimmän raaka-aineen eli teräksen saanti on vaikeutunut. Samalla myös teräksen hinta on kallistunut. Epävarman maailmantilanteen takia myös erilaisten komponenttien toimitukset ovat viivästyneet.

Tilanteen vuoksi telakalla on jouduttu tekemään järjestelyjä aikatauluihin, mutta esimerkiksi Tallinkille rakennettava uusi My Star -autolautta saadaan toimitettua tilaajalle tämän vuoden aikana.

– Meillä on erittäin hyvä yhteistyö Tallinkin johdon kanssa ja käymme asioita viikoittain läpi. Olemme samaa mieltä siitä, että tehdään laadullisesti huipputuote. Siinä ei tingitä pätkän vertaa, kun laitetaan laatu ykköseksi, kuvailee RMC-telakan operatiivinen johtaja Ville Laaksonen.

– Pitää muistaa, että olemme Raumalla keskittyneet teknisesti hyvinkin haastaviin asiakkaan tarpeen mukaisiin täsmätilauksiin. Rakennettavat alukset ovat korkeaa teknologiaa ja nimenomaan näihin tuotteisin valitettavasti tämä heikentynyt maailmantilanne on vaikuttanut paljon.

Tapio Pukkila haastattelee.

Uuden Tallinnan lautan lisäksi Rauman telakkaa työllistävät kaksi Tasmaniaan rakennettavaa matkustaja-autolauttaa ja Puolustusvoimien neljän monitoimikorvetin kokonaisuus.

Lue lisää:

.
.