Hyppää sisältöön

Yhdysvaltain ex-puolustusministerin kirja: Presidentti Trump pohti ohjusiskua Meksikoon, neuvonantaja halusi upottaa Isis-johtajan pään sianvereen

Yhdysvaltalaismediat ovat julkaisseet ennakkotietoja Trumpin hallinnossa puolustusministerinä toimineen Mark Esperin kirjasta

Presidentti Donald Trump ja puolustusministeri Mark Esper Valkoisessa talossa syksyllä 2019. Esper selittää uudessa kirjassa sinnitelleen tehtävässään, jotta olisi voinut jarruttaa presidentin neuvonantajien kaikkein hurjimpia ideoita. Kuva: EPA/ Ron Sachs

Ohjusisku Meksikoon, 250 000 sotilaan lähettäminen Meksikon rajalle ja tapetun Isis-johtajan pään irtileikkaaminen ja upottaminen sianvereen.

Siinä muutamia esimerkkejä ehdotuksista, jotka nousivat esiin keskusteluissa Valkoisessa talossa Mark Esperin ollessa puolustusministerinä vajaat puolitoista vuotta Donald Trumpin presidenttikaudella.

Esper toimi puolustusministerinä kesästä 2019 marraskuun alkuun vuonna 2020, jolloin Trump ilmoitti Twitterissä erottaneensa hänet.

Ex-puolustusministeri kertoo kokemuksistaan Valkoisessa talosssa ensi viikolla julkaistavassa kirjassa, jonka ennakkotietoja on julkaistu muun muassa New York Times -sanomalehdessä (siirryt toiseen palveluun).

Trump mietti salaista ohjusiskua Meksikoon

Esper väittää kirjassaan Trumpin yhdessä vaiheessa kyselleen muun muassa olisiko mahdollista tehdä ohjusiskuja Meksikossa sijaitseviin huumelaboratorioihin.

Trumpin ajatuksena oli, että iskut voitaisiin tehdä ilman, että Yhdysvaltain rooli paljastuisi. Puolustusministeri Esper uskoi presidentin laskevan leikkiä, mutta ymmärsi pian, että presidentti Trump oli tosissaan.

Trumpin neuvonantajiin kuulunut Stephen Miller esitti puolestaan Esperin mukaan, että Yhdysvallat voisi lähettää 250 000 sotilasta Meksikon vastaiselle rajalle.

Idea nousi esille, kun yhdessä vaiheessa levisi uutisia rajan yli pyrkivästä siirtolaiskaravaanista. Puolustusministeri Esper joutui kertomaan, että Yhdysvallat ei voisi irrottaa 250 000 sotilasta rajalle lähetettäväksi.

"Isis-johtajan pää varoittavana esimerkkinä"

Neuvonantaja Miller oli kuvioissa mukana aiemmin, kun Yhdysvaltan joukot onnistuivat tappamaan ääriliike Isisin johtajan Abu Bakr al-Baghdadin Syyriassa syksyllä 2019. Stephen Miller ehdotti, että al-Baghdadin irtileikattu pää upotettaisiin sianvereen ja esiteltäisiin varoittavana esimerkkinä muille ääri-islamisteille. Muslimit pitävät sikaa epäpuhtaana eläimenä.

– Se olisi sotarikos, Esper kertoo vastanneensa.

Miller on torjunut Esperin kirjan väitteet ja esittänyt mielipitenään, että entinen puolustusministeri on "idiootti".

"Eikö mielenosoittajia voisi ampua jalkoihin?"

Mark Esperin kirjassa on myös verkkomedia Axiosin (siirryt toiseen palveluun)mukaan kertomus siitä miten Donald Trump pohti vuonna 2020 mielenosoittajien ampumista.

– Ettekö voi vain ampua heitä? Ampukaa heitä jalkoihin tai jotain? Trump kysyi Esperin mukaan Valkoisessa talossa.

Esperin mukaan Trump ei antanut käskyä ampumisesta, vaan raivoistui kun hänelle kerrottiin, että mielenosoittajien tietoinen haavoittaminen ei ole mahdollista.

Keskustelu liittyi Washingtonissa järjestettyyn rasisminvastaiseen mielenosoitukseen. Protestin taustalla oli mustan George Floydin kuolema valkoisen poliisin käsissä.

Trumpin edustajat eivät ole kommentoineet Esperin kirjan väitteitä.

Lue lisää:

.
.