Hyppää sisältöön

20-vuotias Jenna Väisänen ehti valmistautua äitiyteen vain kuukauden – "Kun sain kuulla raskauden olevan yli puolenvälin, oli se järkytys"

20-vuotias kajaanilainen Jenna Väisänen havaitsi raskautensa vasta viikolla 22, ja vauvakin syntyi muutaman kuukauden etuajassa. Äitiyteen piti hypätä pika-aikataulussa.

Jenna Väisänen piti lastaan sylissään ensimmäisen kerran kuukausi sen jälkeen, kun sai tietää olevansa raskaana. Kuva: Jenna Väisänen

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Kajaanilainen 20-vuotias Jenna Väisänen tuli äidiksi noin kuukausi sen jälkeen, kun oli saanut tietää olevansa raskaana. Jennan tarinaan tutustui toimittaja Heidi Kononen.

Loppuvuodesta 2021 Jenna Väisänen oli miettinyt syytä jatkuvalle väsymykselleen. Hän päätyi ostamaan raskaustestin, joka näytti täydelliseksi yllätykseksi positiivista. Lääkärissä tieto vahvistui.

– Mietin, voiko tämä olla edes totta. Kun lääkärissä sain kuulla raskauden olevan yli puolenvälin, oli se järkytys.

Väisäsen raskaus oli edennyt viikolle 26. Tyypillisesti raskaus kestää 40 viikkoa.

Muille kertominen jännitti. Väisänen oli seurustellut lapsen isän kanssa noin vuoden ennen tietoa raskaudesta. Poikaystävän ensimmäinen reaktio oli järkytys.

– Mutta sitten kun hän sai aikaa sulatella asiaa, niin raskaus oli ihan kiva juttu.

Lopulta niin vanhemmat kuin lähipiirikin tottuivat asiaan ja olivat onnellisia ja iloisia uutisesta. Tällä hetkellä arki keskittyy vauvaan.

– Yhdessä menemme eteenpäin, hän kiteyttää perheen uuden elämäntilanteen.

Pitkälle edenneet "yllätysraskaudet" ovat harvinaisia

Huomaamaton raskaus on yleistä alkuraskaudessa eli 12 ensimmäisen viikon aikana.

Esimerkiksi jos kuukautiskierto on epäsäännöllinen tai puuttuviin kuukautisiin ei muiden kiireiden keskellä kiinnitä huomiota, on huomaamaton raskaus mahdollinen, kertoo Kainuun keskussairaalan synnytysten ja naistentautien erikoislääkäri Sari Rönni.

Myöhemmin havaittava yllätysraskaus on harvinaisempaa. Sellaisia tulee Kainuun keskussairaalassa tietoon muutama vuodessa.

– Joskus synnyttäjä on hakeutunut päivystykseen vatsakipujen vuoksi tietämättä olevansa raskaana ja synnytys on jo käynnissä. Näin tapahtuu harvoin, ei meillä edes joka vuosi, Rönni kertoo.

Sairaala tekee yhteistyötä muun muassa sosiaalityöntekijöiden kanssa ja konsultoi tarvittaessa myös vauvaperhetyöntekijöitä psykiatrista poliklinikkaa.

– Psyykkisen ja sosiaalisen tuen tarve on myöhään todetuissa raskauksissa tärkeää, Sari Rönni toteaa.

Vatsakivut veivät suoraan synnytyssaliin

Jenna Väisäsen kohdalla raskausuutiseen sopeutuminen sujui hyvin, mutta seuraava yllätys odotti jo nurkan takana. Vain kuukauden kuluttua raskauden tulemisesta tietoon vatsakivut havahduttivat uuteen muutokseen.

– Juuri kun olin tottunut ajatukseen raskaudesta, lapsi päätti syntyä.

Väisänen lähti voimakkaiden vatsakipujen vuoksi Kajaanin päivystykseen ja sieltä ambulanssilla Ouluun. Vatsakivut päättyivät suoraan synnytyssaliin, sillä jo seuraavana päivänä vauva syntyi.

Vauva Väisänen painoi syntyessään 945 grammaa, ja alkoi kova taistelu elämästä. Ensimmäiset pari kuukauttaan vauva eli teho-osastolla Oulussa.

– Muutama kuukausi meni, ennen kuin oikeasti tajusi, että tämä on totta.

Suomessa noin kuusi prosenttia lapsista syntyy ennenaikaisesti eli ennen 37. raskausviikkoa.

Synnytyksistä noin 30 prosentilla on taustalla hoitoperäinen syy, 30 prosentilla lapsivedenmeno johtaa ennenaikaiseen synnytykseen ja 40 prosentilla on selitettävissä kohdunkaulan ennenaikainen kypsyminen.

Kaveripiirin ainoa vauvaperhe

Kun lapsi oli kriittisten viikkojen jälkeen mahdollista siirtää lähemmäs vanhempiaan Kajaaniin, alkoi myös vauvan hoitaminen helpottua.

– Aluksi vain pidimme vauvaa paljon sylissä ja ihossa kiinni lapsen isän kanssa. Pikkuhiljaa aloimme vaihtaa vaippaa ja kun vauva alkoi harjoitella tuttipullosta syömistä, syötimme häntä.

Jenna Väisänen on kaveripiirinsä ainoa äiti ja ystävät ovat tukeneet pientä perhettä. Myös Suomussalmella asuvat isovanhemmat ovat olleet mukana auttamassa ja hoitamassa lasta.

– Näen edelleen usein kavereita vauvan kanssa, ja kaikki kaverit ovat innoissaan.

Joulukuussa syntynyt vauva painaa nyt neljä kiloa, ja voi hyvin kotonaan Kajaanissa. Myös äiti ja isä voivat hyvin. Lääkärit ovat sanoneet, että pikkukeskonen ottaa täysikasvuiset kaverinsa kiinni noin vuoden ikäisenä.

Sunnuntaina Jenna Väisänen pääsee viettämään elämänsä ensimmäistä äitienpäivää. Sen odotus tuntuu jännittävältä, mutta kivalta.

– En ole vielä ajatellut, mitä se tuo tullessaan.

.
.