Hyppää sisältöön

Korona laantuu, mutta ihmisiä kiusaa jo uusi tautiepidemia – edessä on parin viikon ankeampi ajanjakso, sanoo THL

Poikkeuksellisen myöhään käynnistynyt influenssaepidemia voi kestää vielä muutamia viikkoja, arvioi johtava asiantuntija Niina Ikonen Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta (THL).

Influenssakauden kesto ja voimalkuus voi vaihdella hyvinkin paljon. On melko harvinaista, että näin myöhään keväällä nähdään influenssan uusi aalto. Kuvituskuva. Kuva: Tiina Jutila / Yle

Influenssalöydösten määrä on lähtenyt uudelleen nousuun. Tartuntoja on ilmoitettu kaikista sairaanhoitopiireistä ja kaiken ikäisiltä. Suurin osa löydöksistä on ollut influenssa A:ta.

Toistaiseksi influenssakausi on ollut hyvin lievä. Viime viikolla tartuntatutirekisteriin kirjattiin yli 600 tartuntaa. Tällä viikolla tapauksia on perjantaihin mennessä rekisteröity noin 500.

– Luvuthan ovat hyvin pieniä verrattuna siihen, mitä nähtiin ennen koronapandemiaa. Silloin parhaimmillaan meille tartuntatautirekisteriin raportoitiin yli 3 000 influenssatapausta viikossa, vertaa Ikonen.

Vain osa tartunnoista varmennetaan laboratorioissa. Siksi aina influenssatapausten todellinen määrä on todellisuudessa suurempi.

– Voi tässä pienestä influenssaepidemiasta puhua, mutta ei ihan samanlaisesta mitä olemme tottuneet näkemään ennen pandemiaa, kuvailee Ikonen.

Varmistettuja influenssatapauksia 2 600

Kaikkiaan tällä kaudella influenssatapauksia on raportoitu 2 600. Ensimmäinen pieni tartuntapiikki oli joulukuun puolessa välissä, viikkotasolla tapauksia oli silloin noin sata. Sitten tapaukset kääntyivät laskuun.

– Omikron-virus ilmaantui, ja silloin taas tiukennettiin näitä rajoituksia, arvioi Ikonen.

Maaliskuun puolivälin jälkeen influenssatapausten määrät alkoivat hiljalleen nousta koko maassa. Influenssakauden kesto ja voimakkuus voivat vaihdella.

– Onhan tämä epätavallista, kun yleensä influensaepidemian huippuviikot ajottuvat helmi-maaliskuulle, mutta on toki ollut kausia, jolloin toukokuun puolella ollaan nähty suuriakin löydösmääriä, sanoo Ikonen.

Ikosen mukaan tartuntoja voi esiintyä vielä muutaman viikon ajan.

– En usko, että tartunnat kertaheitolla loppuvat. Kyllä tässä varmaan vielä muutama viikko nähdään näitä löydöksiä enemmänkin. Vaikea sanoa oliko viime viikko epidemian huippu, vai nousevatko tämän viikon luvut yli kuudensadan. Tätä on tietysti hyvin vaikea arvioida, sanoo Ikonen.

Syynä kauden myöhäiseen ajankohtaan ja tartuntapiikkiin voi olla useita. Suomessa kausi-influenssaepidemia on pysynyt poissa kaksi vuotta koronarajoitusten vuoksi.

Influenssarokotteen suojateho on 60–80 prosenttia

Pandemian aikana laboratoriovarmennettuja influenssatartuntoja on ollut vain yksittäisiä. Myös esimerkiksi hinkuyskä- ja pneumokokkitautitapaukset vähenivät huomattavasti korona-aikana.

– Osittain sitä selittävät muun muassa maskisuositukset, etätyösuositukset ja kokoontumisrajoitukset. Nyt kun ihmiset matkustavat enemmän ja tuovat matkakohteistaan viruksia mukanaan, ne pääsevät leviämään täällä. Mitä enemmän ihmiset ovat fyysisesti tekemisissä keskenään, sitä enemmän infektiot leviävät, sanoo Ylilääkäri Hanna Nohynek THL:stä.

Tartuntamäärien kasvu voi liittyä myös siihen, että ihmisten vastustuskyky on heikentynyt influenssaa vastaan.

– Tietysti rokotuskattavuus on yksi. Se on yli 65-vuotiailla hyvä, eli yli 63 prosentin tasoa, mutta edelleen paljon ihmisiä on ilman rokotesuojaa. Viruksen kohtaamisen kautta syntynyt immuniteetti lienee myös vähentynyt väestössä, kun influenssavirukset eivät ole kiertäneet kahteen vuoteen. Lisäksi influenssarokotteet eivät ole läheskään niin tehokkaita, kuin uudet koronakorotteet.

Parhaimmillaankin influenssarokotteet yltävät Nohynekin mukaan 60–80 prosentin suojatehoon.

– Nyt valtaviruksena olevaa A(H3N2)-virusta vastaan varsinkin käytössä oleva rokote ei ole kovin tehokas. Näistä syistä nähdään tällainen myöhäinen influenssan aktivoituminen, summaa Nohynek.

Korjaus 17.5.2022 klo 11.50 : Väliotsikko täsmennetty muotoon Influenssarokotteen suojateho on 60–80 prosenttia.

Lue lisää

.
.