Hyppää sisältöön

Keskustanuoret haluaa dekriminalisoida kannabiksen ja lisätä lääkekannabiksen kasvatusta Suomessa

Nuorisojärjestö haluaa myös selvittää laillistamisen hyötyjä ja haittoja. Asenne poikkeaa emopuolueen linjasta.

Keskustanuorten mukaan lääkekannabiksen laajempi kasvatus hyödyttäisi myös Suomen maataloutta. Kuvituskuva. Kuva: Heikki Haapalainen / Yle

Keskustanuoret kannattaa kannabiksen dekriminalisointia ja lisätä lääkekannabiksen kasvatusta ja myyntiä Suomessa.

Kannanotto aiheeseen syntyi keskustanuorten valtuuskunnan kokouksessa viikonloppuna.

Dekriminalisointi tarkoittaa rangaistavuudesta luopumista, ei suoranaista laillistamista. Keskustanuoret haluaa kuitenkin selvittää myös laillistamisen hyötyjä ja haittoja, nuorisojärjestön tiedotteesta ilmenee.

Dekrimanlisointia nuorisojärjestö perustelee sillä, että sen mielestä kannabiksen käytöön tulisi suhtautua ennemmin sosiaalipolitiikan kuin rangaistusten keinoin.

– Vähentääksemme kannabiksen käytöstä tulevia ongelmia yksilölle, pienten määrien hallussapito ja kasvatus tulisi Suomessa sallia, keskustanuorten tiedotteessa todetaan.

Laillistamisen hyötyinä keskustanuoret näkee verotulojen mahdollistamisen, kun pimeiden markkinoiden sijaan myyntiä säänneltäisiin.

Lääkekannabiksen laajempi kasvatus olisi nuorisojärjestön mukaan hyvä idea myös maataloutta ajatellen.

– Turvallisesta tuotannostaan tunnettu Suomi on potentiaalinen kärkimaa esimerkiksi lääkekannabiksen ja erinäisten hampputuotteiden tuotannossa, tiedottessa todetaan.

Emopuolue keskusta ei ole varsinaisesti profiloitunut kannabiksen dekriminalisoinnin puolestapuhujana. Tosin puolueen kansanedustaja Mikko Kärnä on ehdottanut kannabiksen viljelyä vientituotteeksi.

Eduskunnan lakivaliokunta esitti huhtikuun lopussa (siirryt toiseen palveluun) antamassaan mietinnössä, että kansalaisaloite kannabiksen dekriminalisoinnista hylätään.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mielestä kaikkien huumeiden rangaistavuudesta tulisi luopua (siirryt toiseen palveluun) ja huumeiden käyttöön tulisi puuttua ennemmin sosiaali- ja terveydenhuollon kuin rikoslain avulla.

.
.