Hyppää sisältöön

Hämeenlinnassa vilkas festarikesä keskikesällä – Weekend, Mellakka, Wanaja Festival ja Iskelmäpuisto uskovat yleisöä riittävän

Festarikesästä on tulossa ennätysvilkas koko Suomessa. Joitakin festivaaleja on peruttu kangertelevan ennakkolipunmyynnin takia, mutta Hämeenlinnassa uskotaan tulevaan kesään.

Klamydia esiintymässä Wanaja Festivalin lavalla Hämeenlinnan Linnanpuistossa vuonna 2017. Kuva: Tiina Kokko / Yle

Ennätysvilkkaasta festarikesästä kirjoitettiin muun muassa Ylen jutussa huhtikuun alussa. Uutisoinnin jälkeen on tullut joitakin peruutuksia, koska lippujen ennakkomyynti on takunnut. Esimerkiksi Rauman Rock in the City –festivaali peruttiin.

Hämeenlinnassa kesän musiikkifestivaaleja odotetaan luottavaisin mielin. Heinäkuun alussa ensimmäistä kertaa Hämeenlinnassa järjestettävä Weekend Festival luottaa vetovoimaansa.

Weekendin markkinointijohtaja Jyri Heikkinen uskoo, että lippuja myydään samaan tahtiin kuin ennenkin, vaikka Heikkinen ei julkistakaan ennakkomyynnin tilannetta. Joitakin kategorioita, esimerkiksi päivän VIP-lippuja, on jo myyty loppuun.

Koronarajoitusten hellittämisen jälkeen kesäfestarikentälle on tullut tukku uusia tapahtumia vanhojen lisäksi. Kaikille ei välttämättä riitä tarpeeksi yleisöä.

– Uskoisin, että monesti ongelma johtuu siitä, että todella monella festivaalilla on samat esiintyjät ja viereisissä kaupungeissa. Jokaiselle ei valitettavasti riitä asiakkaita.

Elokuussa vuonna 2018 Weekend Festival järjestettiin Helsingin Hietaniemessä. Kuva: Nelli Kenttä / YleX

Kymmenettä kertaa järjestettävä Weekend on Heikkisen mukaan vakiinnuttanut paikkansa. Hän uskoo uskoo väen löytävän myös Hämeenlinnaan. Markkinointijohtaja luottaa Weekendin brändin lisäksi ulkomaisiin esiintyjiin: voi olla ainutkertainen mahdollisuus nähdä tietty ulkomainen artisti Suomessa.

Weekendiin odotetaan päivää kohden noin 30 000 kävijää.

Weekendin jälkeen Wanaja Festival

Viikko Weekendin jälkeen Hämeenlinnan Linnanpuistossa järjestetään Wanaja Festival. Tuotantopäällikkö Jonna Myllykangas Nelonen Media Livestä sanoo festivaalin lipunmyynnin etenevän odotetusti. Festivaalin lipuista suurin osa myydään ennakkoon, joskin vauhti kiihtyy, mitä lähempänä tapahtuma on.

Festivaali on muun muassa uudistanut tapahtuma-aluetta tulevaksi kesäksi: massiivinen festarilava ja VIP-alue ovat saaneet uudet sijainnit.

Wanaja Festival odottaa Linnanpuistoon kahden päivän aikana noin 12 000 kävijää. Viime vuonna kävijämäärä karsittiin koronan takia puoleen normaalista.

Heinäkuun lopussa Linnanpuistossa on vuorossa Mellakka Festival parin vuoden tauon jälkeen. Järjestäjiä edustava Tom Kangas sanoo, että lipunmyynnissä on tällä hetkellä ennätyksellisen hyvä tilanne. Osaksi tämä johtuu siitä, että koronan takia aiemmin peruttujen festivaalien liput voi käyttää tänä vuonna.

Kangas arvioi, että Mellakan musiikkityyli ja nuorten aikuisten kohderyhmä tuovat paikalle yleisöä. Vastaavia festivaaleja Suomessa on tarjolla vähemmän, eikä kilpailu yleisöstä ole niin kovaa kuin monella muulla festarilla.

Vuoden 2019 Mellakka oheistapahtumineen keräsi Linnanpuistoon järjestäjien mukaan noin 10 000 kävijää.

Iskelmäpuisto tavoittelee yleisöä koko Suomesta

Elokuun alkuun Hämeenlinna saa aivan uuden festivaalin. Linnanpuistossa järjestettävä Iskelmäpuisto tavoittelee yleisöä koko Suomesta.

Loud N' Live Promotionsin promoottori Kalle Keskinen sanoo, että Iskelmäpuisto-festivaalin lippukauppa ei käy juuri nyt kiihkeimmillään. Hän kuitenkin uskoo, että festivaali saa yleisön liikkeelle, sillä tapahtuma on vasta elokuussa ja lipunmyynnille on aikaa. Tuntemukset ovat Keskisen mukaan festivaalin suhteen positiiviset.

Tavoitteena kahden päivän festivaalille on noin 12 000 kävijää. Jos kävijämäärä ylittyy ensimmäisenä vuonna, se on plussaa, Keskinen pohtii.

Lue myös: