Hyppää sisältöön

Laajan petosvyyhdin käsittely alkoi Pohjanmaan käräjäoikeudessa – mieheltä huijattiin tekaistuilla bisneksillä yli puoli miljoonaa euroa

Vastaajia syytetään törkeistä petoksista. Kun uhri oli antanut huijareille koko omaisuutensa, häntä avustettiin ottamaan lainoja. 

Pohjanmaan käräjäoikeudessa Kokkolassa alkoi maanantaina monipolvisen petosjutun käsittely. Syyttäjä vaatii useille vastaajille vankeutta törkeistä petoksista.

Oikeutta istutaan kolme päivää. Ensimmäisenä päivänä käsitellään kaikkiaan viidestä syytekohdasta kahta ensimmäistä: törkeitä petoksia. Epäiltyjen rikosten uhri oli pirkanmaalainen, alun perin Kokkolan Lohtajalta kotoisin oleva mies.

Vastaajat olivat saaneet hyväuskoisen uhrinsa luovuttamaan heille useassa eri vaiheessa suuria summia käteistä rahaa, jota ei ollut tarkoitustakaan maksaa takaisin. Petoksen uhrille oli muun muassa kerrottu, että yksi vastaajista tarvitsisi rahaa yritystoimintaansa varten.

Isot bisnekset houkuttimena

Ensimmäisessä vaiheessa rikoksen uhri oli suostunut lainaamaan yhdelle vastaajista 20 000 euroa. Velan vakuudeksi vastaaja oli antanut hänelle Mercedes-Benz-merkkisen henkilöauton, jota vastaaja ei kuitenkaan omistanut.

Syytetyt olivat kertoneet huijatuksi tulleelle myös Ähtärissä sijaitsevasta kahdeksan huoneiston kiinteistöstä, jonka saisi omistajan talousvaikeuksien vuoksi ostettua halvalla. Vastaajat saivat uhrin uskomaan, että kiinteistö olisi velkojen panttina ja yhdessä velat pois maksamalla he saisivat kiinteistön haltuunsa.

Haastehakemuksen mukaan uhrille oli esitelty kiinteistön tietoja ja asiakirjoja sekä kerrottu vakuuttavasti kiinteistön kehittämistä koskevista suunnitelmista, tulevan toiminnan kannattavuudesta ja siitä, kuinka hyvä bisnes olisi kyseessä. Siten hänet saatiin uskomaan käytännössä arvottoman kiinteistön kehittämissuunnitelmiin, joita ei todellisuudessa ollut tarkoitustakaan toteuttaa.

Tässä vaiheessa huijattu oli nostanut tileiltään lukuisia tuhansien ja kymmenien tuhansien eurojen käteissuorituksia, jotka oli luovuttanut vastaajille.

Reissuja Kroatiaan

Kun huijarit olivat saaneet uhrin uskomaan bisneksiinsä, he tutustuttivat hänet seuraavaan mieheen. Hän puolestaan kertoi uhrille Kroatiaan perustettavasta tehtaasta, joka tekisi pyrolyysitekniikalla jätemuovista öljyä. Petoksen uhrille esiteltiin useissa palavereissa erilaisia asiakirjoja ja kerrottiin uskottavasti, miten yritystoiminta saataisiin käyntiin, mistä sille saataisiin rahoitusta ja miten sijoittajille maksettaisiin sijoitukset hyvällä tuotolla takaisin.

Huijauksen kohteelle esiteltiin myös Joint Venture Agreement -sopimus, jolla piti saada ulkomaiselta pankilta rahoitusta liiketoimintaan. Asian uskottavuutta lisättiin sillä, että syytetty otti kohteen mukaansa matkoilleen Kroatiaan ja Kosovoon. Matkojen tarkoituksena oli syytetyn kertoman mukaan katsastaa tuotannolle toimitiloja, hoitaa asiaan liittyvää byrokratiaa, hankkia rahoitusta ja saada yritystoiminta käyntiin.

Syytetyt pyysivät ja suorastaan vaativat pitkän ajan kuluessa lukuisia kertoja huijatulta rahasuorituksia kertomalla hänelle, kuinka rahaa kullakin kerralla tarvittaisiin muun muassa erilaisten asiakirjojen laatimiseen ja kääntämiseen eri kielille, liiketoimintasuunnitelmaan, sopimuksiin, matkakuluihin ja yhteistyökumppaneiden hankkimiseen. Kohteelle oli kerrottu, että mikäli rahaa ei tulisi, koko homma kaatuisi siihen.

Syytetyt avustivat uhria lainan saannissa

Huijauksen uhri oli ajan mittaan nostanut tililtään rahaa useita tuhansien ja kymmenientuhansien eurojen summia syytetyille. Olipa hän maksanut tuhansien eurojen edestä syytettyjen kuluja, kuten vuokria ja matkoja. Maksujen kerrottiin aina edesauttavan liiketoiminnan edistymistä.

Uhri oli lopulta saatu sijoittamaan Ähtärin kiinteistöön ja Kroatian öljytehtaaseen koko omaisuutensa, joten uhri joutui ottamaan valheellisia bisneksiä rahoittaakseen lainoja.

Syytetyt olivat auttaneet häntä lainojen hankkimisessa. Kun uhri ei ollut saanut pankkilainaa teollisyyskiinteistössä sijaitsevan osoitteensa takia, kaksi syytetyistä oli mennyt uhrin avuksi maistraattiin, jotta tämä saisi muutettua osoitteekseen kotitilansa Kokkolan Lohtajalla.

Kun lainaa ei irronnut, yksi syytetyistä järjesti uhrille 20 000 euron suuruisen lainan pietarsaarelaiselta yrittäjältä. Samainen syytetty ehdotti huijatulle yritystilin avaamista Kangasalan Osuuspankkiin, koska sieltä saisi hänen mukaansa helposti lainaa. Huijari meni myös uhrinsa mukana pankkiin tiliä avaamaan.

Yli puolen miljoonan euron vedätys

Syyttäjän mukaan oikeusjutun vastaajat aiheuttivat uhrilleen ainakin 550 000 euron taloudelliset vahingot.

Haastehakemuksessa todetaan, että petoksessa on tavoiteltu huomattavaa hyötyä ja aiheutettu erityisen tuntuvaa vahinkoa. Syyttäjän mukaan petos on tekotapa ja teon suunnitelmallisuus huomioon ottaen kokonaisuutena arvostellen törkeä.

Syyttäjä vaatii osalle vastaajista vankeutta ja osalle ehdollista vankeutta. Kolme tekijöistä on ollut alkuvuodesta lähtien vangittuna.

.
.