Hyppää sisältöön

Kouvolalaiset juhlivat ja kiittivät teini-ikään päässyttä kaupunkiaan: "Syrjäkyliltä kuuluu ikäviä"

Maanantaina vietettiin sekä Kouvola-päivää että Eurooppa-päivää. Juhlapäivään osallistuneet kouvolalaiset olivat pääosin tyytyväisiä kotikaupunkinsa tarjontaan.

Kouvolaiset Aarne Rautio ja Anna-Maija Rautio suunnittelivat nauttivansa koko kattauksen Kouvola-päivän tarjontaa. Kuva: Pyry Sarkiola / Yle

– Hyvä täällä on olla, sanoo kouvolalainen Aarne Rautio.

Aarne Rautio ja puoliso Anna-Maija Rautio lähtivät yhdessä viettämään Kouvola-päivää.

– On tosi kiva, että järjestetään tällaista. Ajattelimme ensin käydä kuuntelemassa puhallinorkesteria ja sitten mennä Poikilo-museoon. Voi olla, että käymme vielä uimahallissakin, Anna-Maija Rautio kertoo.

Kouvolassa on vietetty sunnuntaina ja maanantaina kaksipäiväistä Kouvola-päivää. Tapahtumalla juhlitaan 13-vuotiasta Kouvolan kaupunkia. Kaupungin nuorta ikää selittää kuntaliitos. Anjalankoski, Elimäki, Jaala, Kouvola, Kuusankoski ja Valkeala yhdistyivät Kouvolan kaupungiksi vuonna 2009.

Rautioiden mielestä Kouvola on hyvä paikka asua ja elää.

– Minusta Kouvola on aika hyvä kaupunki. Täällä on hyviä tapahtumia ja hyvät ulkoilumahdollisuudet, sanoo Anna-Maija Rautio.

Puhallinorkesteri Wanhat jääkärit harjoitteli yleisölle avoimessa tilaisuudessa Kuusankoskitalon Kuusaa-salissa. Kuva: Pyry Sarkiola / Yle

9. toukokuuta on merkkipäivä

Kouvolan lisäksi maanantaina on juhlittu eri puolilla Eurooppaa. 9. toukokuuta on Eurooppa-päivä, jota vietetään Euroopan rauhan ja yhtenäisyyden takia. Tänä vuonna Eurooppa-päivää on vietetty jännittyneissä tunnelmissa Venäjän voitonpäivän juhlallisuuksien takia. Etukäteen pelätty presidentti Vladimir Putinin puhe jäi kuitenkin vaisuksi.

Ukrainan tilanne oli kuitenkin Kouvolassakin ajatuksissa läsnä. Kouvolalainen Ulpu Riikonen saapui kaupungintalolle kuuntelemaan luentoa väestönsuojelusta ja turvallisuudesta. Hänet innosti kaupungintalolle nimenomaan Venäjän hyökkäyssota ja muuttunut turvallisuustilanne.

– Turvallisuus on ollut itsestäänselvyys meille. Nyt tilanne pistää ajattelemaan, että mitä tahansa voi sattua. Olen käynyt katsomassa meidän taloyhtiön väestönsuojaa ja perehtynyt pelastussuunnitelmaan, Ulpu Riikonen kertoo.

Riikonen kertoo, että on 13 vuodessa tottunut uuteen, isompaan Kouvolaan.

– Minulla ei ole ongelmaa, sillä asun Kouvolan keskustassa. Mutta syrjäkyliltä kuuluu ikäviä, kun kaikki palvelut loppuvat. Siellä asuu paljon vanhuksia ja he joutuvat tulemaan pitkät matkat keskustaan hoitamaan pankki- ja kela-asioita, Riikonen sanoo.

Kouvolalainen Ulpu Riikonen saapui Kouvolan kaupungintalolle kuuntelemaan tietoiskuja turvallisuudesta ja varautumisesta. Kuva: Pyry Sarkiola / Yle

"Ihmiset ovat auttavaisia"

Ukrainan tilanne on yksi puheenaihesta myös Kouvolan monikulttuurisuuskeskus Saagassa. Saaga on kansainvälinen kohtauspaikka, jossa käy miltei 50 eri kansallisuutta olevia ihmisiä.

– Meillä käy esimerkiksi venäläisiä ja ukrainalaisia ihmisiä tasavertaisina. Meillä ei hirveästi puhuta politiikkaa, mutta toki Ukrainan tilanne on noussut täällä esiin aika usein, sanoo monikultuurisuuskeskus Saagan toiminnanjohtaja Taina Talvala.

Nepalista kotoisin olevat Radha Maharjan (vas.) ja Gitamaya Gurung Thapa ovat tyytyväisiä kouvolalaisia. Kuva: Pyry Sarkiola / Yle

Kouvola-päivänä, niin kuin kaikkina muinakin päivinä, Saagan ovet ovat auki kaikille kouvolalaisille. Kohtaamispaikassa käy päivittäin useita kymmeniä ihmisiä.

Yhdet Saagan asiakkaista ovat Radha Maharjan ja Gitamaya Gurung Thapa. He ovat asuneet Kouvolassa kaksi vuotta.

Maharjanin ja Thapan Kouvola-päivän ohjelmassa on työharjoittelupaikan saamisen edistämistä.

– Saaga on tosi hyvä paikka. Jos meillä on joku ongelma, voimme aina tulla tänne ja kysyä apua. Kouvola on hyvä paikka, sillä täällä kaikki ihmiset ovat ystävällisiä ja auttavaisia, Radha Maharjan kertoo.

.
.