Hyppää sisältöön

Parisataa ihmistä kokoontui suremaan Venäjän hyökkäyksen uhreja konsulaatin edustalle Turussa

Surutilaisuudessa sai osoittaa surunsa sodan uhreille. Tilaisuudessa laulettiin myös yhdessä itkuvirsiä.

Turun Venäjän konsulaatin edustalla järjestetyssä surutilaisuudessa oli mahdollisuus surra yhdessä Venäjän hyökkäyksen uhreja. Kuva: Arttu Kuivanen / Yle

Noin 200 ihmistä kokoontui Turun Venäjän konsulaatin edustalle maanantai-iltapäivänä suremaan Venäjän hyökkäyksen uhreja.

Paikalle surutilaisuuteen oli kutsuttu kaikki, jotka haluavat osoittaa surunsa sodan uhreille.

Tilaisuudessa laulettiin yhteislaulu Rekryytti sekä kuultiin itkuvirsiä.

Osalla ihmisistä oli mukanaan myös surunvalittelukukkia.

Tilaisuudessa oli paikalla Turun arkkihiippakunnan piispa Mari Leppänen. Hänen mielestään yhdessä sureminen ja itkeminen antaa mahdollisuuden käsitellä sodan herättämiä monenlaisia tunteita.

– Sota on herättänyt meissä paljon erilaisia tunteita: vihaa, surua, kiukkua, hätää, raivoa ja toivottomuutta. Yhdessä itkeminen on yksi maailman vanhimpia tapoja ilmaista surua yhdessä.

Turun Venäjän konsulaatin edustalla kuultiin musiikkiesityksiä ja laulettiin yhdessä itkuvirsiä. Kuva: Arttu Kuivanen / Yle

Itkuvirsi antaa sanat tunteille

Leppänen on aiemmalta ammatiltaan kansanrunouden tutkija, joten itkuvirret ovat hänelle tuttuja. Itkuvirsi antaa sanat monille kipeille tunteille.

Nykypäivänä itkuvirret eivät kirkkovuodessa enää näy, sillä ne ovat vanhaa perintöä, jotka tulevat Karjalasta. Kirkossa surraan kuitenkin muuten paljon yhdessä.

– Toivon kuitenkin, että tämä perinne heräisi uudelleen eloon, Leppänen sanoo.

Piispan mukaan on tärkeää, etteivät ihmiset käännä katsettaan pois, sillä sodan kauhut Ukrainassa jatkuvat. Samalla tarvitaan toisten ihmisten joukkoon tulemista.

– On ihmisiä ja yhteisöjä, jotka koko ajan toimivat toisten parhaaksi. Itse kiinnitän katseet heihin. Se herättää toivoa.

Surutilaisuuteen oli kokoontunut arviolta 200 ihmistä. Kuva: Arttu Kuivanen / Yle
Liisa Isotalo lausui tilaisuudessa runoja. Kuva: Arttu Kuivanen / Yle

Itkuvirsiä lauletaan maanantai-iltana myös Turun tuomiokirkon portailla. Paikalla on piispa Mari Leppäsen lisäksi myös arkkipiispa Tapio Luoma. Kello 18.30 alkavaan tilaisuuteen ovat kaikki tervetulleita.

Venäjän konsulaatin edustalla puolestaan mielenilmaukset jatkuvat: kello 17 Amnesty Internationalin Turun paikallisryhmä järjestää hiljaisen mielenilmauksen, jossa kannetaan valkoisia kylttejä.

Tänään 9. toukokuuta vietetään Eurooppa-päivää. Venäjällä juhlitaan myös voitonpäivää natsi-Saksan kukistumisen kunniaksi.

Voit keskustella aiheesta Yle Tunnuksella. Kommentointi sulkeutuu 10.5.2022 kello 23.

Lue myös:

.
.