Hyppää sisältöön

MM-kisat pistävät liikenteen uusiksi Tampereella areenan ympäristössä – paikalle ei kannata yrittää omalla autolla

Katuja suljetaan osittain kokonaan pelien aikana. Vaikutuksia on myös joukkoliikenteeseen.

MM-kisojen aikana Tampereen areenan ympäristössä liikkuu helpoiten kävellen. Kuva: Tomi Hänninen

Jääkiekon MM- kisojen aikana Tampereen uuden areenan lähistöllä pääsee parhaiten liikkumaan kävellen. Areenan lähialueilla sekä Ratinan ja Kyttälän alueilla tehdään useita muutoksia erityisesti autoliikenteen liikennejärjestelyihin.

Liikenne myös katkaistaan kokonaan tiettyinä sulkuaikoina osalla kaduista. Myös katusulkujen ulkopuolisina aikoina kannattaa tarpeetonta liikennöintiä alueella välttää.

– Ei tämä soppa ole. Tätähän on harjoiteltu jo niin kauan kuin areena on ollut olemassa ja avoinna, sanoo Tampereen kaupungin katuinsinööri Marko Korpela.

Alkuperäinen suunnitelma katujen sulkemisten suhteen oli, että areenan viereiset kadut pistettäisiin kokonaan kiinni koko kisojen ajaksi, mutta tähän kuitenkin tehtiin muutos.

– Päädyttiin helpottamaan kaikkien elämää ja jätettiin aamut sulkuaikojen ulkopuolelle. Tuskin aamuisin on kisaturisteja paljoa liikkeellä, arvelee Marko Korpela.

Vaikka jalkaisin ja polkupyörällä alueelle pääseekin muistuttaa Marko Korpela yhden kulkuvälineen rajoituksista.

– Sähköpotkulaudalla ei pääse joka paikkaan, vaan sen joutuu jättämään aika kauaksikin parkkiin. Ja näitä seurataan täällä tarkasti. Areenan alueelle niitä ei saa viedä ollenkaan, muistuttaa Marko Korpela.

Kisojen aikana tulee lukuisia muutoksia areenan ympäristön liikennejärjestelyihin. Kuva: Tampereen kaupunki

Ratinan suunnasta suljetaan Vuolteenkadun ja Hatanpään valtatien risteys. Moottoriajoneuvoliikenteen yhteydet Tampereen valtatieltä tai Hatanpään valtatieltä areenan edessä olevalle Sorinsillalle, Kalevantielle ja Sorinkadulle suljetaan. Yliopiston suunnasta tultaessa ajo Vuolteenkadulle ja Rautatienkadulle on kielletty.

Tuomiokirkonkatu muutetaan puolestaan kävelykaduksi välillä Otavalankatu–Verkatehtaankatu ja sillä kadulla sallitaan ainoastaan rajoitettu huoltoajo. Tuomiokirkonkadun ajosuunta välillä Suvantokatu–Otavalankatu muutetaan päinvastaiseksi kuin nykyinen ajosuunta.

Sorinkadulla ajamista rajoitetaan Tampereen valtatien liittymästä alkaen. Kuitenkin asukas- ja huoltoajo sekä ajo kiinteistöihin on sallittua. Sorinkadulla on paikalla liikenteenohjaajat.

Sumeliuksenkatu muutetaan yksisuuntaiseksi Kalevantien suunnasta Åkerlundinkadulle. Yksisuuntaisiksi muutetuilla kaduilla ajo polkupyörällä on mahdollista molempiin suuntiin.

Ratinan rantatien pysäköintialue on puolestaan varattu kisaorganisaation käyttöön.

Pyörätuolia käyttävien katsojien takseille rajataan puolestaan erillinen alue Sorinkadun hissiyhteyden läheisyydestä, mutta invataksien kulkua saatetaan joutua rajoittamaan purku- ja lastaustilojen rajallisuuden vuoksi. Liikuntaesteisen pysäköintiluvan saaneille on varattuna rajoitettu määrä erillisiä pysäköintipaikkoja Sorinkadulta tai viereistä pysäköintitalosta.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Tampereelle saapuu toukokuussa spektaakkeli, kun jääkiekon mm-kisat järjestetään uunituoreella Nokia Arenalla. Tamperelaiset ovat varmasti jo aivan pähkinöitä tulevasta, mutta miten hyvin tamperelaiset nuoret hallitsevat knoppitietoa tulevista kisoista? Pistimme tulikokeeseen 25-vuotiaan Jenny Jokisen ja 29-vuotiaan Antti Juvosen. Toimittajina Linnea Pitkänen, Marjukka Mattila ja Jaakko Oleander-Turja.

Katujen sulkuajat MM-kisojen aikana

Katujen sulkuvalmistelut aloitetaan oheisen aikataulun mukaisesti MM-kisojen aikaan. Sulku on voimassa koko ilmoitetun ajan:

pe 13.5. kello 11:30 – 00:00

la – su 14.–15.5. kello 10:00 – 00:00

ma – pe 16.–20.5. kello 14:00 – 00:00

la 21.5. kello 10:00 – 00:00

su – ma 22.–23.5. kello 14:00 – 00:00

ti 24.5. kello 10:00 – 00:00

to 26.5. kello 11:30 – 00:00

la – su 28.–29.5. kello 10:00 – 00:00

Myös Nysset poikkeusreiteille

Katusulkujen aikaan myös bussit siirtyvät areenan ympäristössä poikkeusreiteille. Bussit 2, 7, 9, 11, 12, 14, 15, 19, 26, 27, 28, 30, 31, 40, 80 ja 103 siirtyvät aluesulkujen ajaksi poikkeusreiteille erityisinä MM-kisalinjoina. Näitä ovat esimerkiksi 2MM, 15AM, 80YM, 103MM.

Linja-autoliikenteen poikkeusreitit alkavat päivisin kello 10 ja 14 välillä ja ne päättyvät keskiöisin. Poikkeuksena keskiviikko 25. ja perjantai 27. toukokuu, jolloin ei ole poikkeusreittejä.

Kun aluesulku areenan ympäristössä ei ole voimassa, linjat palvelevat normaaleilla reiteillään ja linjatunnuksillaan. Muut bussit ja ratikat palvelevat tavalliseen tapaan koko kisojen ajan. Ajantasaiset aikataulut ja reitit löytyvät myös MM-linjoille Nyssen reittioppaasta (siirryt toiseen palveluun).