Hyppää sisältöön

Keski-Suomessa suositus neljännestä koronarokoteannoksesta – koronaan liittyvät kuolemat ovat olleet kasvussa

Keski-Suomen sairaanhoitopiirin infektioylilääkäri ei osaa toistaiseksi arvioida, koska neljättä koronarokoteannosta voidaan Keski-Suomessa alkaa tarjota alle 75-vuotiaille.

THL:n mukaan Suomessa laajempaan neljänteen rokotekierrokseen varaudutaan viimeistään syksyllä, mutta mahdollisesti nopeammin, jos epidemiatilanne kääntyy vaikeaksi. Kuva: Kristiina Lehto / Yle

Koronaan liittyvät kuolemantapaukset ovat olleet viime aikoina Keski-Suomen sairaanhoitopiirin alueella kasvussa, kertoo Keski-suomen sairaahoitopiirin infektioylilääkäri Jaana Leppäaho-Lakka. Koronakuolemia on hänen mukaansa tiedossa Keski-Suomessa nyt yli 80.

Leppäaho-Lakka toteaa, että tautiin menehtyneet on edelleen pääosin hyvin iäkkäitä ja monisairaita henkilöitä.

Infektioylilääkärin mukaan sairaalahoidossa olevien koronapotilaiden määrässä ei ole viime viikkoina Keski-Suomessa tapahtunut isoja muutoksia.

Keski-Suomen keskussairaalassa on hoidettavana yksittäisiä koronapotilaita, eikä tehohoidon tarvetta koronan vuoksi juuri nyt ole. Kevään mittaan koronapotilaat ovat tarvinneet Keski-Suomessakin aika ajoin tehohoitoa.

Keski-Suomen sairaanhoitopiirin Koronanyrkki linjasi maanantaina 9. toukokuuta, että sairaanhoitopiirissä neljättä koronarokoteannosta suositellaan nyt iäkkäille järjestetyn kotihoidon ja omaishoidon piirissä oleville henkilöille sekä yli 75-vuotiaille, joiden terveyden ja toimintakyvyn heikentyminen hankaloittaa kotona pärjäämistä.

Leppäaho-Lakka ei osaa toistaiseksi arvioida, koska neljättä rokoteannosta voidaan Keski-Suomessa alkaa antaa alle 75-vuotiaille. Hänen mukaansa rokotusten eteneminen riippuu siitä, kuinka vilkkaasti yli 75-vuotiaat rokotuksia ottavat. Rokotusten laajentamista hidastaa pula rokottajista, sanoo Lappäaho-Lakka.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) linjasi neljänsistä koronarokotteista viime viikolla.

THL suosittelee nyt, että kunnat tarjoavat neljännen koronarokoteannoksen myös niille iäkkäille, jotka ovat järjestetyn kotihoidon tai omaishoidon piirissä sekä muillekin iäkkäille, joiden terveys ja toimintakyky ovat heikentyneet.

Suositus perustuu ajantasaiseen koronaepidemian ja rokotteiden suojatehon seurantatietoihin sekä Kansallisen rokotusasiantuntijaryhmän (KRAR) lausuntoon.

Suositus laajeni hieman aiemmasta, jossa neljättä koronarokotetta suositeltiin 12 vuotta täyttäneille vakavasti immuunipuutteisille, 80 vuotta täyttäneille ja kaikille hoivakodeissa asuville iäkkäille.

THL:n mukaan Suomessa laajempaan neljänteen rokotekierrokseen varaudutaan viimeistään syksyllä, mutta mahdollisesti nopeammin, jos epidemiatilanne kääntyy vaikeaksi.

– Neljännen rokoteannoksen antamisen ajankohta laajemmin väestölle täytyy miettiä tarkoin. Tehosteannoksesta saatava kansanterveydellinen hyöty on arvioiden mukaan oleellisesti vähäisempi laskevan kuin nousevan epidemian aikana, kertoi THL:n tutkimuspäällikkö Merit Melin viime viikolla.

Neljäs koronarokote voidaan antaa aikaisintaan kolme kuukautta kolmannen annoksen jälkeen.

Lue myös:

.
.