Hyppää sisältöön

Vantaan vankilan sellisurmasta syytetty alkoi riehua oikeussalissa kädessään teräaseelta näyttävä esine – salakuljetti sen vankilasta

23-vuotias murhasta ja törkeästä raiskauksesta syytetty mies nousi ylös oikeudenkäynnin alussa kiihtyneessä mielentilassa kädessään terävä esine. Poliisi ja vartijat rauhoittivat tilanteen.

Oikeudenkäynnin alussa tapahtui uhkaava tilanne, kun 23-vuotias syytetty nousi ylös kädessään mahdollisesti pieni puukko. Poliisit ja vartijat pitivät miehestä kiinni. Kuva: Katri Kirsi / Yle

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus alkoi tänään tiistaina käsitellä Vantaan vankilassa tammikuussa tapahtunutta epäiltyä murhaa. Yle seurasi oikeudenkäyntiä tässä artikkelissa.

Heti oikeudenkäynnin alussa tapahtui vaarallinen tilanne, kun 23-vuotias syytetty nousi ylös aggressiivisesti elehtien. Paikalla olleet vartijat ja poliisi rauhoittivat tilanteen välittömästi painamalla miehen seinää vasten. Yleisö määrättiin ulos salista hetkeksi.

Oikeussalissa olleen yleisön havaintojen ja tapauksesta saatujen Seiskan valokuvien (siirryt toiseen palveluun) mukaan miehen kädessä oli pieni puukolta näyttävä teräase. Syytetyn lähellä oli tilanteessa median edustajia ja yleisöä. Ennen välikohtausta syytetty näytti häntä kuvanneille median edustajille käsimerkkejä.

Oikeudenkäynti jatkui kohtauksen jälkeen tavallisesti. 23-vuotias syytetty istui paikallaan kädet selän taakse sidottuina.

Oikeuden edustajien mukaan heillä ei ole tietoa mahdollisesta teräaseesta. Paikalla olleet poliisit eivät ilmoittaneet oikeudessa vangilla olleen mitään terävää kädessään.

23-vuotias syytetty on ollut viime ajat vangittuna Riihimäen vankilassa. Tutkintavankeudesta oikeuteen saapuville vangeille ei tehdä oikeudessa erillistä turvatarkastusta, vaan vankien kuljetuksesta vastaavat vankila ja poliisi.

STT:n tietojen mukaan syytetyllä kädessä ollut esine ei ollut metallinen. STT:n jututtaman Itä-Uudenmaan käräjäoikeuden hallintojohtajan mukaan Vantaan sellimurhasta syytetyllä oli käräjäsalissa kädessään muovinen veistä muistuttava esine.

Mies oli tiettävästi salakuljettanut sen vankilasta. Hallintojohtajan tiedossa ei ollut, oliko kyseessä varsinainen muoviveitsi vai jonkinlainen rassi, jonka vanki on itse muotoillut.

Poliisit ja vartijat taltuttivat oikeudenkäynnissä riehaantuneen 23-vuotiaan syytetyn. Kuva: Katri Kirsi / Yle

Syytteet: 19-vuotias syytetty pyysi tuttavansa samaan selliin

Vuosina 2003 ja 1998 syntyneitä miehiä syytetään samassa sellissä olleen noin 20-vuotiaan miehen murhasta sekä erikseen tehdyistä törkeistä raiskauksista.

Syytteiden mukaan 19-vuotias syytetty saapui uhrin kanssa samaan matkaselliin 24. tammikuuta illalla samalla kuljetuksella. Samassa sellissä oli tuolloin kolme muutakin henkilöä.

25. tammikuuta 19-vuotias syytetty teippasi vartijan kutsupainikkeen mikrofonin, kielsi uhria syömästä ja löi häntä pään alueelle ainakin kahden tunnin ajan antaen uhrin välillä itkeä.

23-vuotias syytetty elehti medialle oikeudenkäynnin alussa. Kuva: Katri Kirsi, Yle

Samalla syytetty kuulusteli uhria siitä, mistä hänet oli tuomittu vankeuteen. Syytetyllä oli käsitys, että uhri oli tuomittu alaikäisiin kohdistuneista seksuaalirikoksista.

Syytetty jatkoi nöyryyttävää väkivaltaa sellin wc-tiloissa. Tilannetta katsoivat myös muut sellin asukkaat.

Iltapäivällä 26. tammikuuta 19-vuotias syytetty pyysi vartijalta, että hänen tuttavansa siirrettäisiin samaan selliin. Tuttava oli 23-vuotias syytetty. Ennen siirtoa 19-vuotias syytetty kertoi 23-vuotiaalle tuttavalleen, että uhri on tuomittu seksuaalirikoksista.

Miehet eivät olleet tavanneet toisiaan aikaisemmin, mutta syyttäjän mukaan heillä oli yhteisiä kavereita ja he tiesivät toisensa.

– Ilmeisesti matkaselliosastolla voidaan tällaisia vankien siirtoja eri selleihin tehdä, ellei ole mitään syytä, miksi heitä ei voitaisi siirtää, arvioi aluesyyttäjä Emilia Ilander-Raulahti viestimille antamassaan haastattelussa.

Syytteet murhasta: Syytetyt nöyryyttivät uhria yhdessä

23-vuotias syytetty siirrettiin samaan matkaselliin 19-vuotiaan ja uhrin kanssa 26. tammikuuta. Syytteiden mukaan he nöyryyttivät ja kiduttivat uhria monilla eri tavoilla yhdessä.

He muun muassa kaatoivat kiehuvaa vettä uhrin sukuelimille, pakottivat tämän juomaan pullosta syytettyjen virtsaa sekä pesuainetta ja pakottivat hänet syömään 12 tupakantumppia. He kutsuivat uhria koiraksi ja alistivat häntä useilla tavoilla.

Väkivalta oli julmaa ja brutaalia. Uhria pahoinpideltiin muun muassa tuolilla lyömällä, potkimalla ja lyömällä niin, että uhri menetti tajuntansa.

Syytteiden mukaan uhri käskettiin kirjoittamaan itsemurhaviesti. 19-vuotias syytetty antoi uhrille partaterän ja käski häntä viiltämään ranteensa auki. Uhri ei tehnyt 19-vuotiaan mielestä riittävän syvää viiltoa, joten hän syvensi sitä itse.

19-vuotias syytetty peitti kasvonsa paperilla ja maskilla median kuvatessa oikeudenkäyntiä. Kuva: Katri Kirsi / Yle

19-vuotias kehotti syytteiden mukaan uhria rukoilemaan, koska hän kuolisi kohta. Koska uhri ei kuollut viiltoon, 19-vuotias otti muovipussin ja tukehdutti uhrin sillä.

Syytteiden mukaan 23-vuotias syytetty auttoi teossa pitämällä uhrista kiinni, kunnes tämä menehtyi. Aamulla 19-vuotias ilmoitti vartijoille, että uhri oli tappanut itsensä. Uhri löytyi kuolleena sellistä torstaiaamuna 27. tammikuuta.

Uhri oli teon aikaan lamaantunut, alistunut ja puolustuskyvytön. Syytteiden mukaan teko tehtiin vakaasti harkiten, erityisen raa'alla ja julmalla tavalla. Teko oli kokonaisuutena arvostellen törkeä.

Syyttäjät vaativat syytetyille murhasta ja törkeistä raiskauksista elinkautisia vankeusrangaistuksia. Syytteiden mukaan uhri ei antanut käytöksellään teoille minkäänlaista syytä.

– Olen useita henkirikoksia hoitanut urani aikana, mutta tämä on poikkeuksellisen raaka ja julma. Tässä on käytetty kidutustyyppistä väkivaltaa, mikä on ollut pitkäkestoista, hyvin moninaista ja erittäin raakaa, Ilander-Raulahti sanoo.

Syytteiden mukaan uhriin kohdistettu väkivalta oli niin voimakasta, että hän olisi voinut menehtyä siihen jo aikaisemmassa vaiheessa. Siksi syyttäjät katsovat kaiken uhriin kohdistetun väkivallan osaksi murhaa.

– Koska uhri ei menehtynyt aikaisempiin väkivallan tekotapoihin, loppujen lopuksi hänet tukehdutettiin, Ilander-Raulahti toteaa.

Syytteet törkeistä raiskauksista: Uhri raiskattiin wc-tiloissa

Syytteiden mukaan 19-vuotias syytetty pakotti uhrin sukupuoliyhteyteen sellissä 25. tammikuuta käyttämällä hyväkseen sitä, että uhri oli pelkotilan tai muun avuttoman tilan vuoksi lamaantunut eikä kyennyt puolustamaan itseään.

Syytteiden mukaan 19-vuotias raiskasi uhrin vessaharjalla. Teon jälkeen hän rehvasteli sillä muille sellissä olleille vangeille. Syytetyn tarkoituksena oli osoittaa uhrille, miltä raiskatuksi tuleminen tuntuu.

Syytteiden mukaan 23-vuotias mies raiskasi uhrin yhdessä tuntemattomaksi jääneen vangin kanssa. Kuva: Katri Kirsi / Yle

Syytteiden mukaan myös 23-vuotias syytetty raiskasi uhrin 26. tammikuuta yhdessä tuntemattomaksi jääneen henkilön kanssa. Selliin oli tuolloin tullut ulkopuolinen henkilö. Päivisin sellien ovet ovat auki, joten muutkin vangit pääsevät toisten selleihin.

Rikos tehtiin jälleen vessaharjalla. Teon tarkoituksena oli osoittaa uhrille, miltä tuntuu tulla raiskatuksi. Syytteiden mukaan uhriin kohdistuneet raiskaukset olivat kokonaisuutena arvostellen törkeitä.

Syyttäjän mukaan syytetyt olivat luulleet uhrin raiskanneen 8-vuotiaan lapsen, vaikka todellisuudessa hänet on tuomittu 14- ja 15-vuotiaiden raiskauksista.

Syytetyt kiistävät murhan ja raiskaukset

Molemmat syytetyt kiistävät syytteet murhasta ja törkeistä raiskauksista.

19-vuotiaan puolustuksen mukaan suuri osa syyttäjän kuvaamasta väkivallasta ja nyöryyttämisestä pitää paikkansa. Puolustuksen mukaan väkivallan ja nyöryyttämisen tavoitteena ei kuitenkaan ollut uhrin tappaminen.

Puolustuksen mukaan ennen muovipussilla tukehduttamista tapahtuneissa teoissa on ollut kysymys törkeästä pahoinpitelystä. 19-vuotiaan mukaan uhrin kuolemaan johtanutta tukehduttamista on pidettävä tappona.

Puolustuksen mukaan kysymys ei ollut vakaasti harkitusta teosta, vaan teko johtui syytetyn käsittämättömästä kiihtymystilasta. Syytetyn mielentila johtui teoista, joita syytetty luuli uhrin tehneen.

19-vuotiaan puolustus kiistää törkeän raiskauksen, koska puolustuksen mukaan tekoa ei tehty seksuaalisessa tarkoituksessa. Tavoitteena oli pahoinpidellä ja nyöryyttää uhria.

23-vuotiaan syytetyn puolustuksen mukaan hän tuli selliin 19-vuotiaan pyynnöstä. Mies ei tuntenut 19-vuotiasta aiemmin, mutta heillä oli yhteisiä tuttuja. 23-vuotias provosoitui tiedoista, joiden mukaan uhri oli seksuaalirikollinen.

23-vuotiaan puolustuksen mukaan mies osallistui osaan syyttäjän kuvaamasta väkivallasta. Puolustus kiistää miehen osallisuuden uhrin kuolemaan.

Myös 23-vuotiaan puolustus kiistää törkeän raiskauksen. Hän kiistää osallistuneensa wc-tilojen tapahtumiin. Puolustus kiistää törkeän raiskauksen myös sillä perusteella, että teossa ei ollut seksuaalista tarkoitusta.

Oikeudenkäynnissä oli paikalla runsaasti median edustajia. Kuva: Katri Kirsi / Yle

Syytetyillä väkivaltarikostausta

Sellissä oli uhrin lisäksi viisi muuta miestä, joista kahta syytetään murhasta. Kolme muuta sellissä ollutta ovat oikeudessa todistajina.

19-vuotiaalla ja 23-vuotiaalla syytetyllä on kummallakin väkivaltarikostausta. Uhri oli vankilassa tuomittuna alaikäisiin kohdistuneista seksuaalirikoksista.

Oikeudenkäynti päätettiin oikeudenkäynnin alussa pitää osittain salaisena. Muun muassa uhrin ja syytettyjen terveydentilaan sekä yksityiselämään liittyvät tiedot salataan.

Poliisi tiedotti eilen maanantaina aloittavansa esitutkinnan Vantaan vankilan henkilökunnan toiminnasta epäiltyyn murhaan liittyen.

Oikeudenkäynti jatkuu 19. toukokuuta syytettyjen ja todistajien kuulemisilla. Oikeudenkäyntiin on varattu kaikkiaan neljä päivää.

Syyttäjät ovat vaatineet molemmille syytetyille mielentilatutkimusta.

Yle seurasi oikeudenkäyntiä paikan päällä Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa Vantaalla. Oikeudenkäynnin julkinen osa päättyi noin kello 11. Sen jälkeen oikeudenkäyntiä jatkettiin suljetuin ovin. Juttuun lisätty 10.5. kello 16.05 STT:n tiedot syytetyn kädessään pitämästä esineestä.

Lue lisää:

.
.