Hyppää sisältöön

Influenssatapaukset edelleen kasvussa Etelä-Pohjanmaalla – korona hellittämässä

Varmistetut influenssatapaukset reilusti yli kaksinkertaistuivat viime viikolla edellisviikosta. Koronan aiheuttama kuormitus on puolestaan vähenemässä nyt myös terveyskeskuksissa.

Influenssa on äkillinen ylempien hengitysteiden tulehdus. Kuva: AOP

Pienehkö influenssa-aalto jyllää edelleen Etelä-Pohjanmaalla. Viime viikolla maakunnassa varmistettiin testeillä 55 influenssa A -löydöstä. Määrä tuplaantui reilusti edellisviikosta, jolloin tehtiin 22 löydöstä.

Influenssaan sairastuneita on todellisuudessa paljon enemmän, sillä testejä tehdään vain harvoille, lähinnä sairaalahoitoon hakeutuville.

Influenssaepidemia alkoi maakunnassa harvinaisen myöhään huhtikuussa. Sairastumisten uskotaan kuitenkin kääntyvän laskuun toukokuun aikana. Aiempina koronavuosina influenssaa ei ole juuri esiintynyt Etelä-Pohjanmaalla.

Maakunnassa liikkuu edelleen monia muitakin viruksia, kuten rhino- ja norovirusta.

Korona rauhoittuu viikko viikolta

Koronaepidemia sen sijaan on rauhoittumassa Etelä-Pohjanmaalla. Viimeisen kuukauden aikana tartuntojen määrä on vähentynyt viikko viikolta.

– Koronavirusta on aiempaa vähemmän jätevesissä, sairastuneiden määrä on laskussa ja sairaalakuormitus helpottaa hieman nyt myös terveyskeskuksissa, kertoo Seinäjoen keskussairaalan infektioylilääkäri Elina Kärnä.

Maanantaina keskussairaalassa oli hoidossa yhdeksän ja perusterveydenhuollon vuodeosastoilla 36 koronapotilasta. Koronaa on kuitenkin edelleen runsaasti maakunnan tehostetun palveluasumisen yksiköissä.

Koronakuolemien määrä on jälleen lisääntynyt. Koko pandemian aikana Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä on todettu 132 koronakuolemaa.

Tuoreiden tutkimusten mukaan ainakin noin 30 prosenttia täysi-ikäisistä suomalaisista on sairastanut koronan.

Pcr-testeillä on varmennettu Etelä-Pohjanmaalla tähän mennessä vajaa 26 700 koronatartuntaa. Luku vastaa noin kolmeatoista prosenttia alueen väestöstä.

– Tutkimuksissa kävi ilmi, että sairastettuun koronavirustautiin sopivia vasta-aineita löytyi 20 prosentilta heistä, jotka eivät olleet käyneet pcr-testissä, sairaanhoitopiiri kertoo tiedotteessaan.

Maski kasvoille edelleen soteyksiköissä

Maanantaina koolla ollut Etelä-Pohjanmaan koronatyöryhmä Nyrkki muistuttaa kasvomaskin käytön tärkeydestä soteyksiköissä. Sote-yksiköissä on edelleen voimassa Nyrkin maskisuositus sekä asioidessa että vierailtaessa.

– Vaikka maskeista on monin paikoin luovuttu, soteyksiköissä niitä edelleen käytetään. Maskin käyttö on suositeltavaa myös heille, jotka vierailevat esimerkiksi vuodeosastoilla tai asumispalveluyksiköissä, Elina Kärnä muistuttaa.

.
.