Hyppää sisältöön

Herätys: Julkisen alan lakko päättyy | Insinööriliitto ehdottaa työllistymisvapaan muutosta | Italialaisia eivät Euroviisut juuri kiinnosta

Kerromme päivän uutiset ja puheenaiheet nopeasti.

JUKO:n ja Jytyn jäsenet marssivat Tampereella maanantaina. Kuva: Matias Väänänen / Yle

Julkisen alan lakko päättyy

Yli 80 000 julkisen alan työntekijää palaa tänään töihin oltuaan viikon määräaikaisessa lakossa. Lakossa on ollut niin opettajia, laitoshuoltajia kuin esimerkiksi nuorisotyöntekijöitä. Näin ikään myös lakossa olleiden koulujen oppilaat pääsevät tänään takaisin pulpettiin.

Tänään odotetaan myös sovintoesitystä koko julkisen alan työtaisteluun. Esitystä on valmistellut alivaltiosihteeri Elina Pylkkäsen vetämä sovittelulautakunta. Esityksellä yritetään laukaista niin hoitajien uhkaus irtisanoutua kuin muun julkisen alan lakkoilu.

Insinööriliitto remontoisi työllistymisvapaan

Kuva: Silja Viitala / Yle

Työnantaja menettäisi lähes kokonaan mahdollisuuden velvoittaa irtisanottua työntekijää työntekoon irtisanomisaikana, jos Insinööriliiton ehdotus toteutuisi. Kun irtisanomisaikaa olisi kulunut kaksi viikkoa, työntekijä voisi aloittaa työllistymisvapaan, joka kestäisi irtisanomisajan loppuun saakka. Työllistymisvapaata voisi käyttää uuden työn etsimiseen tai työvoimakoulutukseen.

Nato-Norjan ja Venäjän rajaelämä pysähtyi

Kuva: Antti Ullakko / Yle

Norjan itäraja hiljeni entisestään Venäjän hyökättyä Ukrainaan. Maan hallitus torjuu poismuuttoa kriisipaketeilla ja vahvistaa pohjoisen puolustusta. Tapasimme nuoria norjalaissotilaita Kirkkoniemessä, missä sadat työpaikat ovat vaarassa rajayhteistyön loputtua.

Italialaisille San Remon laulukilpailu on Euroviisuja tärkeämpi

Kuva: Ettore Ferrari / EPA

Historiallista San Remon laulukilpailua on järjestetty pidempään kuin Euroviisuja. Kilpailusta on alkanut monen italialaisen, kansainvälisestikin tunnetun musiikkitähden ura, kirjoittaa Ylen Italian-toimittaja Jenna Vehviläinen. Tänä iltana lauletaan Euroviisujen 1. semifinaali Torinossa.

Tiistai on lämmin ja tuulinen

Tiistai iltapäivän sääkartta. Kuva: Yle Sää

Lounaasta virtaa lämmintä ilmaa ja tiistaista tulee keväisen lämmin päivä Pohjois-Lappia lukuun ottamatta. Lounaistuuli voimistuu ja on puuskaista suuressa osassa maata. Maan etelä- ja keskiosassa lämpötila kohoaa monin paikoin 15 asteen vaiheille.

.
.