Hyppää sisältöön

Nuoret kokevat nikotiinipussit terveystuotteeksi – terveysjärjestöt puhuvat myrkystä, jonka markkinointi pitäisi kieltää kokonaan

Nuuskan ja tupakan vieroitukseen tarkoitettujen nikotiinipussien käyttö on lisääntynyt. Viranomaiset ja terveysjärjestöt ovat asiasta huolissaan, sillä pelkona on, että nuoret jäävät nikotiinikoukkuun.

Aatu Träff, 21, vaihtoi nuuskan nikotiinipusseihin
Aatu Träff, 21, vaihtoi nuuskan nikotiinipusseihin

Turun ammattikorkeakoulussa opiskeleva 21-vuotias Aatu Träff sai pari vuotta sitten nuuskan käytöstä tarpeekseen. Nuuska jatkuvasti huulessa ei tuntunut enää mielekkäältä.

– Teimme kavereiden kanssa lupauksen, että nyt loppuu nuuskan käyttö. En pitänyt nuuskaa överipahana asiana, mutta unelmoin siitä, että ei tarvitsisi käyttää koko ajan.

Träff sanoo, että koska hänellä ei ollut selkärankaa lopettaa suoraan nuuskan käyttöä, hän päätti kokeilla markkinoille juuri tulleita nikotiinipusseja.

– Se on toiminut. Se tavallaan pikkuhiljaa vieroitti pois nikotiiniriippuvuudesta.

Aatu Träff ei ole kuitenkaan täysin halunnut luopua nikotiinin käytöstä.

Hän ei käytä nikotiinia säännöllisesti, mutta joihinkin tilanteisiin se Träffin mukaan sopii.

– Nikotiinista saa tietynlaista boostia.

Turkulainen 21-vuotias opiskelija Aatu Träff vaihtoi nuuskan nikotiinipusseihin. Häntä haastattelee Arttu Kuivanen.

Markkinointi suunnattu nuorille

Nikotiinipusseja markkinoidaan nikotiinikorvaushoitona tupakasta ja nuuskasta vieroitukseen. Markkinointia on keskitetty erityisesti nuorten suosimille verkkosivuille.

Nikotiinipussit ovat lääkelaissa hyväksytty nikotiinikorvaushoitoon (siirryt toiseen palveluun).

Toisin kuin nuuskaa, joka on Suomessa kielletty, nikotiinipusseja voi ostaa kaupoista ja kioskeista 2 ja 4 milligramman annoksella. Vahvemmat annokset vaativat Suomessa reseptin. Moni tosin tilaa vahvempia nikotiinipusseja netin kautta ulkomailta laittomasti.

Aatu Träffille on jäänyt muutama rasia nikotiinipusseja jäljelle pahan päivän varalle. Kuva: Arttu Kuivanen / Yle

Terveitä elämäntapoja edistävä Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry (siirryt toiseen palveluun) ja tupakkatuotteiden käytön lopettamista ajava Suomen ASH (siirryt toiseen palveluun) ovat huolissaan nikotiinipussien käytön lisääntymisestä erityisesti nuorison parissa.

– Nuoret kuvittelevat, että tämä on joku terveystuote, kun siinä ei ole tupakkapurua. Nikotiinipussit kuitenkin koukuttavat tosi äkkiä, ja niistä on vaikea päästä eroon, sanoo EHYTin asiantuntija Saija Himanka.

Koska nikotiinipusseja on ollut markkinoilla vasta muutaman vuoden, niiden käytöstä ei ole vielä tullut yhtä suuri ongelma nuorten keskuudessa kuin nuuskasta.

Saija Himanka uskoo kuitenkin, että pahin on vasta edessä.

– Tästä tulee paljon isompi ongelma kuin nuuskasta.

Suomen ASHin puheenjohtaja, professori Pekka Puska on erityisesti huolissaan siitä, että nikotiinipusseja markkinoidaan nimenomaan nuorille, ja terveystuotteina.

Nikotiinipussien väitetty terveellisyys perustuu siihen, että niissä ei ole lainkaan tupakkaa.

– On ihan humpuukimarkkinointia, että näitä käytettäisiin tupakasta vieroitukseen. En epäile, etteikö yksittäinen ihminen voisi lopettaa tupakoinnin tämmöisen avulla, mutta sitten pitäisi pystyä lopettamaan myös nikotiinipussien käyttö.

Pekka Puskan mielestä tupakkayhtiöt yrittävät nyt koukuttaa nuorison tupakkatuotteiden sijaan nikotiiniin.

Vaikka nikotiinipussien käyttö olisikin vähemmän vaarallista kuin tupakka, on se Puskan mukaan erittäin haitallista. Myös nikotiini on myrkky, johon kehittyy nopeasti riippuvuus.

Puska uskoo nikotiinipussien osalta myös niin sanottuun porttiteoriaan.

– Tutkimusten perusteella nuuskasta siirrytään savukkeisiin, ja on syytä pelätä, että vastaava yhteys liittyy myös nikotiinipusseihin. Se on aivan ilmeistä.

Aatu Träffin mielestä nikotiinipussit toimivat eri ihmisillä eri tavalla. Hän tietää ihmisiä, jotka ovat vaihtaneet tupakan ja nuuskan nikotiinipusseihin ja sen jälkeen lopettaneet kokonaan. Toisilla taas on tapana, että jotain pitää olla huulessa, ja se tapa säilyy.

Nuuskasta nikotiinipussit erottaa siitä, että niistä puuttuu tupakan haju. Pussit ovat yleensä valkoisia. Kuva: Arttu Kuivanen / Yle

Takavarikot lisääntyneet

Koska nikotiinipussien käyttäjämääristä ei ole tietoa, Yle yritti selvittää, onko niiden käyttö lisääntynyt, kuten EHYT ja ASH sanovat.

Ilmeisesti näin on tapahtunut.

Esimerkiksi S-ryhmän kaupoissa myynti on selvästi kasvanut.

– Nikotiinikorvaushoitoon tarkoitettujen nikotiinipussien myynti on kasvanut viimeisen kolmen vuoden aikana noin 45 prosentin vuosivauhdilla, sanoo S-ryhmän marketkaupan myyntipäällikkö Nina Paavilainen.

Myös Tullin mukaan nikotiinipussien käyttö on lisääntynyt. Tämä käy ilmi Tullin tekemistä haltuunottopäätöksistä. Tavaraa on tilattu laittomasti postimyynnin kautta etupäässä Ruotsista ja Baltian maista.

Nikotiinipussien takavarikot:

20199
2020917
2021803

Lähde: Tulli

Tullin valvontajohtaja Hannu Sinkkonen sanoo, että nikotiinipussit ovat kasvava ongelma. Koronapandemian alettua nikotiinipussien tilaukset yleistyivät voimakkaasti.

Kuinka paljon nikotiinipusseja Suomeen oikeasti netin kautta tilataan, sitä Sinkkonen ei halua edes arvailla.

– Valtaosahan niistä tulee tietenkin läpi, verrattuna siihen, mitä jää kiinni.

Sinkkonen sanoo myös, että netin kautta tilaamisessa on omat riskinsä. Nikotiinipitoisuudet voivat olla pusseissa jopa vaarallisen korkeita eivätkä määrät ole aina tasalaatuisia.

– Aina ei tiedä, mitä saa, Sinkkonen muistuttaa.

Keskustelun paikka

EHYT ry:n asiantuntija Saija Himanka toivoo, että yhteiskunnassa alettaisiin keskustella nikotiinipusseista nyt, kun ongelma ei ole vielä räjähtänyt käsiin.

Nuorten parissa työskentelevä Himanka sanoo, että nuorilla on nikotiinipusseista vääränlainen kuva.

– Aikuiset puhuvat myrkkynuuskasta ja nuoret terveysnuuskasta.

– Tällä hetkellä en käytä oikeastaan yhtään mitään säännöllisesti, Aatu Träff sanoo. Kuva: Arttu Kuivanen / Yle

Myös Aatu Träff uskoo, että terveellisyys on painava seikka, miksi nuuskasta siirrytään nikotiinipusseihin.

– Moni haluaa pitää nikotiinin käytön vakiona, mutta vaihtaa sen tervellisempään tuotteeseen, jossa on vähemmän nikotiinia.

Myös Träffillä itsellä ajatuksena oli siirtyä terveellisempään vaihtoehtoon. Nikotiinipussit tulivat ensin nuuskan tilalle.

– Pikkuhiljaa kyllästyin koko skeneen, että jatkuvasti pitää olla jotain huulessa.

Nikotiinipussit ovat tällä hetkellä lääkelain alaisuudessa. Suomen ASHin mukaan niiden oikea paikka olisi kuitenkin tupakkalaki (siirryt toiseen palveluun). Tällöin niitä voitaisiin Pekka Puskan mielestä säädellä samaan tapaan kuin tupakkatuotteita.

Tärkein asia olisi Puskan mukaan markkinointikielto.

– Näiden mainonta pitäisi kieltää kokonaan. On edesvastuutonta, että nikotiinipusseja mainostetaan näin härskisti juuri nuorten suosimilla verkkosivuilla.

STM:ssä pohditaan, mitä tehdä

EHYT ry:n ja Suomen ASHin lisäksi viranomaiset ovat huolestuneet nikotiinipussien lisääntyneestä käytöstä nuorison keskuudessa. Kuinka moni nuori nikotiinipusseja käyttää, siitä ei ole tietoa.

– Tilastoja ei valitettavasti ole. Olemme saaneet ainoastaan huolestuneita viestejä kentältä eri toimijoilta, sanoo sosiaali- ja terveysministeriön erityisasiantuntija Jaana Markkula.

Markkula toimii myös sihteerinä pari kuukautta sitten aloittaneessa STM:n alaisessa Tupakka- ja nikotiinipolitiikan kehittämistyöryhmässä (siirryt toiseen palveluun).

Sen tehtävänä on etsiä ratkaisuja tupakkalain tavoitteiden saavuttamiseksi. Tähtäimenä on, että Suomen väestöstä alle viisi prosenttia käyttäisi tupakka- tai nikotiinivalmisteita vuonna 2030.

– Työryhmän yksi erityistehtävistä on pohtia nikotiinituotteiden käyttöä ja tehdä ehdotuksia, joilla edistetään nikotiinin käytön lopettamista.

Jaana Markkulan mukaan pohdittavaksi tulee myös muun muassa nikotiinipussien sääntelyn eri vaihtoehdot kansallisesti: se, millä tavalla näistä kannattaisi säätää laissa, ettei käyttö esimerkiksi alaikäisillä kasvaisi.

– Tällöin harkittavaksi tulevat tutkimuksista nousevat tehokkaiksi todetut keinot, kuten makuainekiellot.

Asiassa on monta mutkaa.

– Jos niitä saa myydä Suomen markkinoilla, silloin niihin voidaan puuttua kansallisesti käytettävissä olevin keinoin. Mutta jos niiden myynti kiellettäisiin, emmehän me silloin voisi enää säädellä esimerkiksi tuotteen tai pakkauksen ominaisuuksia, Markkula sanoo.

Voit keskustella aiheesta Yle Tunnuksella. Kommentointi sulkeutuu 12.5. kello 23.

Lue lisää:

.
.