Hyppää sisältöön

Kajaani suunnittelee lasten ja nuorten liikuntavuoroista maksullisia – Olympiakomitean asiantuntija: "Seurat joutuvat vaikeaan paikkaan"

Vastaavaa keskustelua käydään nyt ympäri Suomen, kertoo Suomen Olympiakomitean seuratoiminnan asiantuntija Eija Alaja. Syynä tähän on kuntien talous.

Kajaanin kaupunki ei ole perinyt seuroilta tilavuokraa alle 18-vuotiaiden ohjatuista liikuntavuoroista vuosiin. Kuva: Robert Nyholm
Olympiakomitean seuratoiminnan asiantuntija Eija Alajaa haastattelee Tiia Korhonen.

Kajaani suunnittelee monen muun paikkakunnan tavoin palauttavansa lasten ja nuorten liikuntavuoroihin käyttömaksut. Ylen tietojen mukaan asiasta on keskusteltu Kajaanin ympäristöteknisen lautakunnan iltakoulussa.

Kaupunki ei ole perinyt seuroilta tilavuokraa alle 18-vuotiaiden ohjatuista liikuntavuoroista 15 vuoteen.

Olympiakomitean seuratoiminnan asiantuntija Eija Alaja kertoo, että monessa Suomen kunnassa keskustellaan nyt maksuttomien tilojen muuttamisesta maksullisiksi tai hintojen korotuksista. Syynä on kuntien talous sekä se, että monet liikuntatilat tarvitsevat myös kunnostusta.

Alaja pitää suuntausta valitettavana, sillä edulliset tilat ovat parasta julkista tukea lasten ja nuorten liikunnalle.

– Olisi hienoa, jos tiloja ensinnäkin olisi, ne pystyttäisiin tuottamaan edullisesti ja seurat voisivat tuottaa lapsille laadukasta toimintaa. Se olisi parasta, mutta käytännön tosiasiat eivät aina mahdollista tätä unelmaa.

Jos esimerkiksi Kajaani päättää ottaa käyttöön liikuntavuorojen käyttömaksut, seuroilla ei ole Alajan mukaan juurikaan työkaluja ylimenokauden ajaksi. Hän toivoo, ettei maksuista tulisi kovin suuria yhtä äkkiä, vaan hintojen muutos tulisi voimaan porrastetusti.

– Seurat joutuvat vaikeaan paikkaan. En näe muuta vaihtoehtoa kuin, että seurat joutuvat korottamaan omia hintojaan, joka näkyy valitettavasti vanhempien kukkarossa. Tietenkin, jos yritykset haluavat lähteä tukemaan seuratoimintaa. Mutta monella yritykselläkin taitaa olla aika vaikeat ajat.

Juttua täydennetty 10.5.2022 kello 17.32: Lisätty lause "Ylen tietojen mukaan asiasta on keskusteltu Kajaanin ympäristöteknisen lautakunnan iltakoulussa."

Lue lisää Kainuun uutisia Yle Uutisten netissä.

.
.