Hyppää sisältöön

Karhu poukkoili Nelostiellä Jyväskylän pohjoispuolella, loikkasi autoilijan mukaan keskikaiteen yli ja yritti päästä riista-aidasta läpi

Viitasaarelainen Juha Viinamäki oli yksi Nelostiellä Hirvaskankaan paikkeilla maanantaina karhun havainneista autoilijoista. Hän toteaa, että eläin oli hätääntyneen oloinen.

Karhu maastoutui värinsä puolesta hyvin tien laidan ruskeaan heinikkoon ja pusikkoon. Kuva: Lukijan kuva, Juha Viinamäki

Jyväskylän pohjoispuolella Nelostiellä Hirvaskankaalla hirviaitojen väliin eksynyt karhu on puhuttanut ihmisiä ainakin Uuraisilla.

Karhu havaittiin Hirvaskankaalla Uuraisten ja Äänekosken rajamailla maanantaina 9. toukokuuta iltakymmenen aikaan. Pedosta tiealueella on jaettu kuvia sosiaalisessa mediassa.

Karhun kerrotaan poukkoilleen tiellä edestakaisin ja yrittäneen päästä läpi riista-aidasta.

Karhun näki maanantaina pohjoisen suuntaan Viitasaarelle kotimatkalla ollut Juha Viinamäki. Hän kertoo tehneensä eläimestä ilmoituksen hätäkeskukseen ja varoitelleensa mahdollisesta vaarasta myös vastaantulevaa liikennettä vilkuttelemalla ajoneuvonsa valoja.

Viinamäki kuvailee tajunneensa kyseessä olleen karhun vasta kun eläin tietä ylittäessään kiipesi kohdalla olleen keskikaiteen yli. Kyse oli Viinamäen mukaan isokokoisesta, aikuisesta karhusta.

– Hiljentelin vauhtia ja katselin, kun karhu yritti ja yritti päästä aidasta läpi. Se juoksi lopulta pohjoista kohti aidan reunaa pitkin. Eläimestä näki, että hätä sillä oli, kun se ei oikein tiennyt mihin suuntaan mennä, kun autoja tuli, eikä se päässyt aidasta läpi. Oli se hätääntyneen näköinen, kuvailee Viinamäki.

Viinamäki toteaa, että kyseisellä tieosuudella nopeusrajoitus on sata kilometriä tunnissa ja tien läheisyydessä on asutusta.

– En tiedä tarkemmin karhun kohtalosta. Ei ole mitään ilmoitusta tai yhteydenottoa tullut hätäkeskukselta, vaikka sanoin, että voi soitella lisätietoja, jos on tarve. Ei myöskään Tilannehuoneessa näkynyt, että olisi kolaria ollut tuolla paikalla. Toivottavasti karhu pääsi aidasta yli. On se komea eläin ja mukava nähdä livenäkin, summaa Viinamäki kokemustaan.

Uuraisten riistanhoitoyhdistyksestä toiminnanohjaaja Rauno Salminen toteaa, ettei ole kuullut vastaavia tapauksia seudulta aiemmin. Hirvieläinten poukkoilu riista-aitojen välissä ei Salmisen mukaan ole sen sijaan mitenkään tavatonta.

Suurpeto tiealueella on Salmisen sanoin aina vaaratilanne ja poliisiasia.

Salminenkaan ei tiedä maanantaina illalla Nelostiellä havaitun karhun kohtalosta tarkemmin, mutta toteaa, että karhu voi kyllä päästä riista-aidan yli, koska kiipeää helposti puuhunkin.

Sisä-Suomen polisin tilannekeskuksesta vahvistetaan, että hätäkeskus sai maanantaina ilmoituksen tiealueella liikkuneesta karhusta. Eläin oli ilmeisesti päässyt omin avuin alueelta pois, koska poliisi ei petoa tavannut.

Lue myös:

.
.