Hyppää sisältöön

Jyväskylän 550 miljoonaa euroa maksaneen uuden sairaalan tiloja remontoidaan jo – kakofonia ja rauhattomuus tekivät työstä härdelliä

Noin puolitoista vuotta sitten valmistuneen sairaalan päivystystiloja remontoidaan henkilökunnan aloitteesta Jyväskylässä. Myös aluehallintovirasto patisteli remonttiin.

Ylilääkäri Tuomas Kyrölahti kulkee remontoitavassa paariodotustiloissa,
Sairaala Novan päivystystilan remontti parantaa sekä potilaiden että hoitajien olosuhteita.

Uudistuksen kohteena on päivystyksen suurin paariodotustila, jossa tutkitaan sairaimpia paaripaikkaa tarvitsevia potilaita. Epäkäytännöllinen tila on osoittautunut rauhattomaksi sekä hoitajille että potilaille. Remonttia vauhditti kaksi pääsyytä: äänien kakofonia tilassa ja potilaiden seurannan vaikeus.

– Kun 22 kohtalaisen sairasta, jopa sekavaa potilasta on samassa tilassa, se tuo suunnatonta rauhattomuutta. Kun tähän vielä lisätään erilaisten hälyttimien äänet, niin äänihaitta on merkittävä, ylilääkäri Tuomo Kyrönlahti perustelee.

Ylilääkäri Tuomo Kyrönlahti on tyytyväinen remontin ripeään toteutukseen. Kuva: Isto Matias Janhunen / Yle

Paaripotilaiden seuraaminen odotustilassa oli vaikeaa, sillä hoitajien työskentelytila sijaitsi toisessa päässä salia.

Remontissa hoitajien työskentelytila siirretään keskelle potilaita. Samalla isoon tilaan rakennetaan uusi väliseinä, joka rauhoittaa tilaa.

– Härdelli oli kova, kun hoitajat ja parikymmentä potilasta olivat yhdessä sumpussa. Ei siinä voinut potilaiden nenänpäitä seurata, sairaanhoitaja Timo Varakas huokaa.

Varakas arvioi, että remontin jälkeen härdelli, kiireen tunne vähenee ja hoitajat voivat valvoa potilaita lähempänä.

Sairaanhoitaja Timo Varakas odottaa, että remontti rauhoittaa härdelliä. Kuva: Isto Matias Janhunen / Yle

Paaripotilaiden tilan remontti lähti liikkeelle henkilökunnan aloitteesta. Myös aluehallintovirasto velvoitti sairaalaa pikaiseen remonttiin.

– Kustannusarvio on noin 100 000 euroa eli ei lähdetty suin päin remontoimaan. Aluehallintovirasto tuki meitä päätöksessä ja jossain määrin myös velvoitti muutostöihin, Kyrönlahti kertoo.

Sairaala Novan hinnaksi tuli 550 miljoonaa euroa ja budjetti ylittyi reilusti. Ylilääkäri Kyrönlahti korostaa, että vasta käytäntö osoittaa mikä toimii ja mikä ei.

– Tässä on erilaisia ideologioita yritetty viljellä. Kaikkea ei pysty etukäteen tietämään ja vasta käytännön työssä huomataan, että miten asioita olisi kannattanut tehdä.

Ylilääkäri Tuomo Kyrönlahti ja rakennusmies Markku Venäläinen Rakennustoimisto Alonen Oy:stä keskustelevat remontin etenemisestä. Kuva: Isto Matias Janhunen / Yle
.
.