Hyppää sisältöön

OAJ:n vastavalittu puheenjohtaja Katarina Murto: Opettajien työkuorma ja koulujen ryhmäkoot pienemmiksi

Murron valinta selvisi jo ensimmäisellä äänestyskierroksella OAJ:n valtuuston kokouksessa Helsingissä. Hän sai selvän enemmistön äänistä.

Katarina Murto on Opetusalan ammattijärjestö OAJ:n uusi puheenjohtaja
Katarina Murto on Opetusalan ammattijärjestö OAJ:n uusi puheenjohtaja

Akavan työmarkkinajohtaja, varatuomari Katarina Murto on Opetusalan ammattijärjestö OAJ:n uusi puheenjohtaja.

Murron valinta selvisi jo ensimmäisellä äänestyskierroksella OAJ:n valtuuston kokouksessa Helsingissä. Murto sai yli puolet, 81 ääntä yhteensä 148:sta.

Toiseksi eniten ääniä, 30, sai apulaispormestarina Tampereella toimiva, vihreiden Matti Helimo.

Murto edustaa puoluekannaltaan kokoomusta.

– Tuntuu aivan mahtavalta, kiitolliselta ja nöyrältä. Nyt on vahva tuki tehdä OAJ:sta vahvempi, tehokkaampi ja vaikuttavampi ammattijärjestö, hän kommentoi valintaansa Ylelle.

Murto on toiminut opetustehtävissä Teatterikorkeakoulussa tanssitaiteen lehtorina kymmenen vuoden ajan. Vuodesta 2011 saakka hän on työskennellyt työmarkkina-alalla muun muassa SAK:n työehtoasioiden päällikkönä ja STTK:n johtajana.

Murrosta tulee OAJ:n ensimmäinen naispuheenjohtaja.

Murto aloittaa nelivuotisen puheenjohtajakautensa huomenna keskiviikkona. Hän seuraa tehtävässä vuodesta 2010 asti puheenjohtajana toiminutta Olli Luukkaista. Luukkainen ei enää asettunut ehdolle.

Katarina Murto on toiminut Akavan työmarkkinajohtajana. Hänet kuvattiin tiedotustilaisuudessa Helsingissä heti puheenjohtajavalinnan jälkeen. Kuva: Toni Määttä / Yle

Murto astuu edeltäjänsä saappaisiin vaikeassa tilanteessa, keskellä kunta-alan repivää palkkakiistaa.

Opettajat päättivät lakkonsa tänään tiistaina, ja sovittelulautakunta julkaisi samalla uuden sovintoesityksen. Osapuolilta pyydetään vastausta esitykseen keskiviikkoon keskipäivään mennessä.

Olli Luukkaisella on yhä vahva rooli neuvotteluissa, sillä hän jatkaa Jukon hallituksen puheenjohtajana ja yhtenä kunta-alan pääneuvottelijoista. Juko on julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö.

Murto kommentoi omaa asemaansa käynnissä olevissa neuvotteluissa sanomalla, että siitä käydään keskustelua Luukkaisen kanssa.

Hän ei halua arvioida esimerkiksi sitä, mitä tapahtuu seuraavaksi, jos sovintoesitys päätettäisiin hylätä.

– En lähde arvioimaan seuraavia askeleita. Yksi keskeinen kysymys on monivuotinen palkkaohjelma.

OAJ on vaatinut kunta-alalle viisivuotista palkkaohjelmaa, jossa palkat nousisivat yli yleisen linjan.

Sovittelua johtava alivaltiosihteeri Elina Pylkkänen kertoi tiistaina esittävänsä ohjelmaa, jossa palkat nousisivat viiden vuoden aikana yhteensä noin 5,1 prosenttia yli yleisen linjan.

Murto sanoo, että neuvottelujen jälkeen tärkeimpiä ratkottavia asioita alalla ovat muun muassa koulujen ryhmäkoot sekä opettajien kasvanut työkuorma.

– Ryhmäkoot ovat aivan liian suuria, oppimiseen on tullut erilaisia haasteita ja niihin ei ole saatavissa tukea. Opettajlle ja rehtoreille on tullut koko ajan lisää tehtäviä, Murto sanoo.

Hän haluaa, että koulutuksen perusrahoituksen tasoa nostettaisiin.

– Nyt on käännettävä suunta, että saadaan koulutuksen perusrahoitusta lisättyä pysyvästi.

Murto mainitsee tavoitteekseen myös opettajarekisterin perustamisen. OAJ on ajanut rekisteriä pitkään; sinne koottaisin tiedot kaikista pätevistä opettajista.

Aiheesta voi keskustella keskiviikkoon 11.5. klo 23 saakka.

Lue lisää: