Hyppää sisältöön

Etelä-Savossa halutaan nopea nettiyhteys useille haja-asutusalueille – asukkaiden ja mökkiläisten innostus valokuidun tilaamiseen ratkaisee

Etelä-Savon maakuntaliitto on avannut kilpailutuksen valokuituhankkeille useilla paikkakunnilla. Kuva: Elina Niemistö / Yle

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom on käynnistänyt uuden laajakaistahankkeen maakunnissa. Tukiohjelmalle on haettu rahaa EU:n elpymisvälineestä lähes 50 miljoonaa euroa. Tälle vuodelle on osoitettu 15 miljoonaa euroa.

Etelä-Savon kunnat ovat olleet ensimmäisten joukossa esittelemässä viranomaisille omia tarpeitaan.

– Tuemme nopeiden kiinteiden laajakaistaverkkojen rakentamista myöntämällä valtiontukea niille alueille, joille kaupallinen tarjonta ei todennäköisesti toteudu, kertoo Traficomin erityisasiantuntija Aleksandra Partanen.

Traficomin myönteisen arvioinnin perusteella Etelä-Savon maakuntaliitto on nyt avannut kilpailutuksen Hirvensalmella, Kangasniemellä, Juvalla, Mäntyharjulla ja Puumalassa. Päätöksiä odotetaan kesän lopulla.

Yhteyksien vähimmäisnopeus saapuvassa liikenteessä on 300 Mbit/s ja lähtevässä liikenteessä 100 Mbit/s.

– Nopeiden nettiyhteyksien rakentamisen ratkaisee lopulta kunkin alueen asukkaiden, mökkiläisten ja yritysten innostus valokuidun tilaamiseen. Mitä enemmän tilaajia, sitä varmemmin hanke toteutuu, muistuttaa yhteyspäällikkö Marko Tanttu Etelä-Savon maakuntaliitosta.

Traficom myöntää valtiontuet maakuntien kilpailutuksessa valituksi tuleville laajakaistaverkon rakentajille. Kunnat osallistuvat hankkeisiin 8, 22 tai 33 prosentin maksuosuudella.

Uusi laajakaistahanke on jatkoa aiemmalle tukiohjelmalle, jonka viimeiset hankkeet saatettiin loppuun vuoden 2021 aikana.

.
.