Hyppää sisältöön

Saamelaisten totuuskomission puheenjohtajan eroilmoitus yllätti – sihteeristö allekirjoittaa huolet luottamuksen puutteesta

Tieto totuus- ja sovintokomission puheenjohtajan Miina Seurujärven erosta tuli odottamatta muille komission jäsenille. Komission pääsihteeri Anni-Kristiina Juuso ymmärtää hyvin, miksi Seurujärvi päätti lopettaa. 

Totuus- ja sovintokomission pääsihteerin Anni-Kristiina Juuson mukaan komission työryhmässä vallitsee myös epäluottamus. Kuva: Ville-Riiko Fofonoff / YLE

Yksi totuus- ja sovintokomission komissaareista, huhtikuussa komission puheenjohtajana aloittanut Miina Seurujärvi ilmoitti maanantai-iltana eroavansa komissaarin luottamustehtävästä.

Seurujärven mielestä komissio ei kykene toteuttamaan sille annettua vaikeaa tehtävää. Hänen mielestään komission kokonaisuus ei ole toiminut ja komissiolla puuttuu resurssien lisäksi myös kunnioitusta itse prosessiin ja saamelaisyhteisöön. Seurujärven mielestä komission työ pitäisi keskeyttää ja suunnitella alusta lähtien uudelleen.

Totuus- ja sovintokomission pääsihteeri Anni-Kristiina Juuson mielestä Seurujärven väitteet komission työskentelystä pitävät paikkaansa.

– Allekirjoitan kaiken myös itse. Näen, että komissio on tullut siihen pisteeseen, että tämän komission työn tuloksena yksittäinen saamelainen tulee enemmän kärsimään, kuin mitä komissio pystyy tekemään saamelaisyhteisön hyväksi, näkee Juuso.

Juuso kertoo, että tänä keväänä työssään aloittanut sihteeristö on ollut huolissaan komission sitoutumisesta näin suureen tehtävään. Pääsihteerillä sekä kolmihenkisellä sihteeristöllä ei ole uskoa siihen, että komissio pystyy toteuttamaan työn sillä sitoumuksella ja nöyryydellä, mitä vaikea työ vaatii.

Saamelaisyhteisö on myös tuonut esiin epäluottamuksensa niin prosessiin ja komissaareihin jo ennen, kuin komissio aloitti työssään. Juuso kertoo, että epäluottamus on herättänyt tunteita ja jopa suuttumusta komissaarien keskuudessa.

– Luottamus liittyy niin moneen asiaan. Sihteeristössä olemme olleet huolissamme siitä, että jos tällainen asia herättää suuttumusta, ovatko he valmiita tapaamaan yksittäisiä saamelaisia ja ottamaan heidän kokemuksensa vastaan kuten hän kertoo. Pystyvätkö he hyväksymään heidän kertomansa, ihmettelee Juuso.

Juuso on myös samaa mieltä Miina Seurujärven kanssa siitä, että komission työ ei saa jatkua ja se tulee pysäyttää. Hän myös toivoo, että saamelaiset uskaltaisivat sanoa omat mielipiteensä asiaan.

– Tämän tulee olla saamelaisten prosessi, saamelaisten hyväksi.

Juuso on myös pohtinut omaa jatkoaan komission sihteeristössä.

– Minulla on mahdollisuus lähteä, ja tulen sen tekemään mikäli siihen on tarve. Minä haluan tässä tilanteessa osoittaa tukeni sihteeristölle, ottaa asiat rauhallisesti ja katsoa, miten tässä käy.

Irtisanoutumisilmoitus tuli shokkina muille komissaareille

Muut komissaarit eivät osanneet odottaa, että Seurujärvi tulisi irtisanoutumaan tehtävästään komissiossa. Komissaarit painottavat, että komission jatkoa pohtii Saamelaiskäräjät, jonka nimeämä komissaari Seurujärvi oli.

– Nyt odotamme Saamelaiskäräjien reaktioita ja kannanottoa, että miten tästä jatketaan eteenpäin. Me olemme nyt odottavassa tilanteessa, mutta itse työ on vasta aluillaan, sanoo komissaari Hannele Pokka.

Komissaari Irja Jefremoffille Seurujärven ilmoitus tuli shokkina. Jefremoffin mukaan komissiolla oli määränä käsitellä Miina Seurujärven esille tuomia huolenaiheita komission työstä ja tulevaisuudesta, mutta sitä ei ehditty tässä tilanteessa tekemään.

– Olisin toivonut enemmän lojaaliutta muita komissaareja kohtaan. Hän tuli asioiden kanssa esille, jotka olivat valmistelun alla. Itse en kyseenalaista komissaarien suhtautumista tehtävään, joka meille on uskottu, kertoo Jefremoff.

Saamelaisten totuus- ja sovintokomissio asetettiin lokakuussa 2021. Kuva: Juha Kauppinen

Komissaarit eivät kuitenkaan vielä usko, että komission työ ei mahdollisesti onnistuisi.

– Minä en vielä luovuttaisi tässä vaiheessa, kun työ on vasta alussa, sanoo Pokka.

– Minä ajattelen ja uskon, että pystymme tämän työn tekemään. Aikataulu on tiukka ja rahoitus vähäinen, mutta me olemme vasta alussa, sanoo komissaari Kari Mäkinen.

Jefremoff uskoo, että komissio joutuu yhä odottamaan työn jatkumista ja saa ohjeistuksen komission asettajilta. Tällä hetkellä komissiolta puuttuu puheenjohtaja Seurujärven erottua.

– Me tarvitsemme nyt neuvoa heiltä, jotka ovat asettaneet meidän tähän työhön. Uskon, että kaikki me mietimme ja laitamme aikaa siihen, miten selvitämme nämä asiat, pohtii Jefremoff.

Pääsihteeri Anni-Kristiina Juuson mukaan hänen omien sekä sihteeristön kokemuksien mukaan komissaareilta ei löydy tarpeeksi aikaa komissiotyölle. Komissaarit eivät itse ole samaa mieltä.

– Uskon, että kaikki komissaarit ovat jo ennen asettamista ja komission aikana tehneet paljon työtä sen eteen ja pyrkineet paneutumaan sekä sisällöllisesti että ajallisesti tähän. En ihan tunnista sitä, ettei tässä olisi ollut halua paneutua asiaan, kommentoi Mäkinen.

Saamelaiskäräjien puheenjohtaja Tuomas Aslak Juuso ei vielä tässä tilanteessa halunnut kommentoida asiaa. Myöskään valtioneuvoston kanslia ei kommentoi asiaa.

Jefremoffin, Pokan ja Mäkisen haastattelut voi kuunnella suomeksi Yle Areenasta.

.
.