Hyppää sisältöön

Kokeile, pääsisitkö autokoulun teoriakokeesta läpi: tässä testissä on pari kinkkistä kysymystä, ja vain yksi saa mennä väärin

Nyt on ajokorttien ajamisen sesonki. Ylen teoriakoepelissä pääset kokeilemaan, läpäisisitkö kuljettajantutkintoon kuuluvaa teoriakoetta.

Valtaosa uusista kuskeista pääsee kuljettajantutkintoon kuuluvan teoriakokeen ensimmäisellä kerralla läpi. Ajokokeessa määrä on hieman pienempi. Kuva: Tiina Jutila / Yle

Ajokorttien hankkimisen sesonkiaika on nyt käsillä, sillä keväisin ja kesäisin suoritetaan eniten kuljettajantutkintoja, johon kuuluvat teoriakoe ja ajokoe. Viime vuonna vajaat 82 000 uutta kuskia suoritti tutkinnon, ja reilut 80 prosenttia pääsi teoriakokeesta ensi yrittämällä läpi. Ajokokeessa vastaava luku on noin 60 prosenttia.

Kuljettajantutkintoon kuuluvan teoriakokeen yleisimmät virheet liittyvät väistämissääntöihin. Esimerkiksi liikennevaloissa väistämiseen liittyvät kysymykset ovat yleensä haastavimpia, mikä on aika erikoista, kertoo tutkintojen erityisasiantuntija Marjo Immonen liikenne- ja viestintävirasto Traficomilta.

Teoriakokeen tekijät miettivät välillä kokeen kysymyksiä liian monimutkaisesti, Immonen sanoo.

– Vastaa vain siihen, mitä kysytään, äläkä ajattele mitään muuta. Jos kysytään, että pitääkö väistää, silloin ei ole mitään merkitystä mitä muuta kuvassa näkyy.

Kun harjoittelee teoriakoetta varten, ei kannata harjoitella pelkästään kysymyksiä tai kuvia, vaan taustalla olevia liikennesääntöjä, Immonen vinkkaa.

– Silloin ei ole väliä millaisia kuvia kokeessa tulee eteen, kun tietää liikennesäännöt eikä ole opetellut kuvia tai kysymyksiä ulkoa.

Seuraavaksi pääset testaamaan omaa teoriakoeosaamistasi. Testissä on kymmenen kysymystä, joista yhteen saa vastata väärin, jotta leikkimielinen teoriakoe menisi läpi. Kysymykset ovat Autoliiton tekemiä, ja ne ovat vastaavanlaisia kuin henkilöauton ajokortin teoriakokeessa.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit keskustella aiheesta keskiviikkoon 18.5. klo 23:een saakka.

.
.