Hyppää sisältöön

Suosittu Norppalive saimaannorpan lepokiveltä alkaa taas keskiviikkona

Norpat nousevat nyt paistattelemaan päivää rantakiville ja luodoille, ja tätä leppoisan näköistä makoilua Norppalive kuvaa.

Moona-norppa Norppaliven lähetyksessä keväällä 2019. Kuva: WWF, Antti Seppälä / Yle

Luonnonsuojelujärjestö WWF:n Norppalive-lähetys alkaa verkossa tänään keskiviikkona jo seitsemännen kerran. Lähetys tallentaa kello 9.30 alkaen tuttuun tapaan lähietäisyydeltä norppien lepokiveä (siirryt toiseen palveluun), jonka päällä välillä pötköttää norppa, välillä ei.

Sari Ursin haastattelee savonlinnalaista kalastajaa ja luontokuvaajaa Juha Taskista Yle Mikkelin aamussa.

Norppien vuodenkierrossa on meneillään keväinen karvanvaihto. Valtaosan elämästään vedessä viettävät norpat nousevat nyt paistattamaan päivää rantakiville ja luodoille, ja tätä leppoisan näköistä köllötystä Norppalive kuvaa.

Norppaliveltä sopii siis odottaa hermoja rauhoittavaa sisältöä vastapainoksi maailmantilanteen levottomuudelle. WWF:n mukaan "luvassa on hitaita käänteitä ja meditatiivista pysähtyneisyyttä”.

– Siinä on sellainen hypnoottinen vaikutus, että mitähän tapahtuu seuraavaksi. Tulee hyvä rauhallinen olo, ja maailman myrskyt unohtuvat. Se on sellaista hoivaavaa katselua, pohtii savonlinnalainen luontokuvaaja ja kalastaja Juha Taskinen, joka on ollut vuosien varrella järjestämässä Norppaliveä.

Karvanvaihto kestää muutaman viikon. Norpille tämä aika on kovaa työtä, sillä maalla makoillessaan niiden pitää pysytellä valppaina.

Norpat eivät mielellään kastaudu kesken kaiken, sillä vanha karva irtoaa parhaiten lämpimältä ja kuivalta iholta. Stressaavat tapahtumat, kuten liian läheltä lipuva vene tai kameran kanssa lähestyvä ihminen, kuitenkin ajavat ne pulahtamaan.

WWF pyytääkin Saimaalla liikkuvia suomaan norpille pötkötysrauhan.

Norppalive on osa WWF:n laajempaa Luontolive-palvelua, joka välittää suoria lähetyksiä suomalaisesta luonnosta. Konsepti sai alkunsa vuonna 2016 nimenomaan Norppalivestä, jonka välitön suursuosio innoitti aloittamaan muitakin livelähetyksiä.

Yhteensä lähetyksiä on katsottu jo yli 21 miljoonaa kertaa.