Hyppää sisältöön

Pelastusopistolta kysytään toistuvasti, syrjivätkö pääsykokeet naisia – uudet tasa-arvo-ohjeet ottavat huomioon myös muunsukupuoliset

Pelastajia kouluttava Pelastusopisto tarttuu häirintään matalalla kynnyksellä. Käsittelyssä on nyt yksi häirintätapaus.

Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuustyöt jatkuvat pelastusalalla. Kuvituskuva. Kuva: Katja Halinen / Yle

Pelastusala on noussut viime vuosina toistuvasti julkiseen keskusteluun alalla esiintyneen seksuaalisen häirinnän vuoksi. Sisäministeriö teki asiasta oman selvityksensä vuonna 2020, jonka mukaan pelastusalalla on epätasa-arvoisuutta esimerkiksi palkkauksessa, varusteissa, vaatetuksessa, työoloissa ja esteettömyydessä.

Sisäministeriö julkaisi marraskuussa 38 toimen ohjelman tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden edistämiseksi. Ohjelman tavoitteena on, että työolot, palkkaus ja rekrytointikäytännöt kehitetään tasa-arvoisemmiksi.

Yksi käytännön toimi on, että kun pelastustoimen järjestämisvastuu siirtyy hyvinvointialueille ensi vuonna, on jokaisella pelastuslaitoksella oltava omat tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelmansa.

Sisäministeriö asetti tiistaina uuden työryhmän seuraamaan ja edistämään ohjelman toteutumista käytännössä. Työryhmän toimikausi jatkuu huhtikuuhun 2026 asti, ja sen puheenjohtajana toimii pelastusylijohtaja Kimmo Kohvakka.

Pohjois-Savossa Kuopiossa sijaitseva Pelastusopisto on mukana työryhmän toiminnassa. Rehtori Mervi Parviaisen mukaan tasa-arvoasiat etenevät ennen kaikkea opetustyön kautta.

– Kun nämä asiat opetetaan uudelle polvelle, saadaan ne sitä kautta käytäntöön. Alalla jo olevien lisäkoulutus ei pelkästään riitä, hän sanoo.

Pelastusopiston käsittelyssä on yksi häirintätapaus

Kuopiossa sijaitseva Pelastusopisto päivitti loppuvuodesta toimintaohjeen, jossa kerrotaan, miten henkilökunnan ja opiskelijoiden on toimittava, jos joku kokee tai havaitsee epäasiallista käytöstä.

– Sitä päivitettiin siten, että se on nyt konkreettisempi, ja siinä otetaan huomioon myös muut sukupuolet. Se huomioi lisääntyneen tiedon, kertoo Pelastusopiston rehtori Mervi Parviainen.

Henkilöstölle ja opiskelijoille on omat toimintaohjeensa, sillä myös seuraamukset voivat olla erilaiset. Ohjeissa kerrotaan ensin, mikä on häirintää ja epäasiallista kohtelua, ja mikä ei. Sitten annetaan toimintaohjeet, mikäli opiskelija tai työntekijä havaitsee häirintää.

Pelastusopistolla on parhaillaan käsittelyssä yksi häirintäilmoitus, joka on tullut ohjeiden päivittämisen jälkeen.

– Sen enempää en voi asiaa valitettavasti avata, sillä asian käsittely on kesken, Parviainen sanoo.

Pelastusopisto on tehnyt oppilaitoksessa tasa-arvokyselyn, jolla päivitetään jo olemassa olevia suunnitelmia. Parviainen korostaa, että päivittämisen lisäksi suunnitelmien toteutumista pitää myös seurata.

Keskustelua käydään koko ajan ja se on Hirvosen mukaan hyvä asia.

– Meille tulee säännöllisesti kysymyksiä, että syrjivätkö pääsykokeet esimerkiksi naisia tai ovatko kielitaitovaatimukset liian tiukat. Kriteerit perustuvat ammatin vaatimuksiin, hän sanoo.

Voit keskustella aiheesta 14.5. klo 23:een saakka.

Korjattu 13.5. klo 18:10 haastateltavan nimi ja titteli.

Aiheesta aiemmin: