Hyppää sisältöön

Moni ukrainalainen on päässyt harrastuksiin mukaan – "Olen erittäin kiitollinen, kun pääsen treenaamaan maksutta", sanoo Hennadii Klimov

Ukrainalaiset ovat päässeet hyvin harrastusten pariin kielimuurista huolimatta. Urheiluseurat ovat ottaneet harrastajia mukaan toimintaansa maksutta.

Hennadii Klimov istuu kyykyssä painonnostotangon takana. Hänen kasvoillaan virtaa hiki. Tangossa on raskaat painot.
Hennadii Klimov on lukenut paljon Suomesta ja sen historiasta. Hän pitää Suomesta ja on erittäin kiitollinen kaikesta avusta ja tuesta, mitä hän on maahanmuuton jälkeen saanut. Video: Jaana Polamo / Yle

Hennadii Klimov, 32, vetää leukoja jyväskyläläisellä kuntosalilla.

Hän on ukrainalainen paralympiaurheilija kuulantyönnössä. Klimov saapui yksin Jyväskylään reilu kuukausi sitten, sillä hänen kotinsa Kreminnassa tuhoutui pommituksessa. Hän kertoo selvinneensä hyökkäyksestä täpärästi.

Useiden viikkojen ajan hän on päässyt maksutta harjoittelemaan Harjun Woiman salilla. Klimov ei puhu suomea, eikä englantia. Kommunikointi onnistuu puhelimessa olevan kääntäjäsovelluksen avulla.

– Harjoitteleminen täällä kuntosalilla on minulle erittäin tärkeää. Olen erittäin kiitollinen, kun pääsen treenaamaan maksutta.

Klimovilla on tuki- ja liikuntaelimistön vamma ja hänen pitää treenata jatkuvasti pitääkseen itseään kunnossa sekä urheilussa että elämässä.

Klimov haluaisi auttaa esimerkiksi lapsia kuntoumaan, koska hänellä itsellään on kokemusta siitä. Puhelimen kääntäjäsovellus on oiva apu keskustellessa. Kuva: Jaana Polamo / Yle

Kuulantyöntäjä on tottunut käyttämään puhelinsovellusta puhuessaan, vaikka käännökset eivät aina osu oikeaan. Hän on pärjännyt hyvin Suomessa.

– Punainen Risti auttoi minua saamaan asunnon Jyväskylästä. En tietenkään asu siellä yksin, mutta asunto on hyvä. Haluan oppia suomen kielen ja toivon, että saisin täältä töitä.

Klimov haluaisi saada töitä, jotta voisi säästää rahaa ja auttaa sodan jalkoihin jäänyttä äitiään. Äidin asunto on tuhoutunut sodassa ja Klimov on erittäin huolissaan hänestä.

Urheiluseurat apuun avosylin

Monet urheiluseurat ovat ottaneet ukrainalaisista pakolaisista kopin ja oma-aloitteisesti tarjonneet heille mahdollisuutta päästä harrastamaan maksutta.

Muun muassa Suomen Palloliitosta ja Suomen Koripalloliitosta kerrotaan, että heidän seuroihinsa toivotetaan kaikki ukrainalaiset harrastajat tervetulleiksi. Uusien harrastajien määriä ei olla vielä tilastoitu.

Suomeen on myös perustettu yhdistys auttamaan ukrainalaisia paraurheilijoita.

Jyväskylässä jalkapalloseura Holstin Dynamo eli HoDY on järjestänyt jo 40 ukrainalaiselle lapselle ja nuorelle harrastuspaikan eri urheiluseuroissa.

Ukrainalainen Afina Matviiienko (edessä) on päässyt mukaan Illusionin joukkuevoimistelujoukkueeseen. Kuva: Jaana Polamo / Yle

Yksi heidän yhteistyöhaluisista seuroista on Tanssi- ja voimisteluseura Illusion. Heille on tullut Ukrainasta joukkuevoimistelun puolelle yksi harrastaja ja useita lapsia lasten harrasteliikuntaan.

– Kaikki on mennyt hyvin kielimuurista huolimatta. Lapset ymmärtävät elekieltä ja lisäksi meillä on venäjän kielisiä harrastajia ja ohjaajia tulkkaamassa, sanoo toiminnanjohtaja Metti Pelkonen Illusionista.

Erityisesti koripallo- ja jalkapalloseurat ovat ottaneet aktiivisesti lapsia ja nuoria joukkueisiinsa harrastamaan. Myös Harjun Woimaan on tulossa Klimovin lisäksi muita ukrainalaisia harrastajia.

Seuran sähköpostiin tippuu kyselyjä harrastusmahdollisuuksista. Varsinkin kesällä heille mahtuu uusia painin ja painonnoston harrastajia mukaan.

– On yhteiskunnallisesti tärkeää, että mahdollisimman nopeasti saataisiin tarjottua tavallista arkea heille, jotka ovat joutuneet lähtemään sodan vuoksi pois kotoaan, kertoo Harjun Woiman hallituksen puheenjohtaja Petra Riutta-aho.

Pyyteetöntä apua seuroilta

HoDy halusi lähteä auttamaan ukrainalaisia löytämään sopivia harrastuspaikkoja, koska näki avulle kipeää tarvetta.

Seuralla on toiveena, että perheitä tuettaisiin harrastuksen alkuun mahdollisimman matalalla kynnyksellä, ja tarvittaessa lapsi vietäisiin ensimmäisellä kerralla kotoa harrastuspaikkaan saakka.

– Näin voimme olla konkreettisesti avuksi ja kohdata ukrainalaisia lapsia. Samalla se auttaa myös seurassa olevia junioreita käsittelemään syntynyttä tilannetta, sanoo Pishkoh Yari HoDystä.

Klimovilla on kaksi eri ammattitutkintoa. Hän toivoisi saavansa töitä Suomesta kuntoutusterapeuttina, hierojana, valmentajana tai liikunnanohjaajana. Kuva: Jaana Polamo / Yle

HoDystä toivotaan, että seurassa olisi aina joku ukrainan tai venäjän kielen taitoinen. Monesti ukrainalaiset aikuiset eivät puhu englantia, mutta lapset ovat oppineet sitä hieman koulussa.

– On myös painotettu sitä, että muut lapset ja nuoret ottavat tulijat huomioon pienillä eleillä, kuten hymyllä ja peukuilla, jotta he kokevat olevansa tervetulleita. Seuroissa on oltava hienovaraisia, koska he ovat kokeneet niin traumaattisia asioita, Yari kertoo.

Auttamishalu monissa urheiluseuroissa on kova. Illusion on palkannut myös ukrainalaisen tanssijan ohjaajaksi ja auttanut häntä saamaan paperiasiat kuntoon.

– Koetaan, että se on meidän arvojen mukaista. Halutaan toimia vastuullisesti ja tarjota kaikille mahdollisuus liikuntaharrastukseen, nyt tuli sopiva paikka auttaa, Pelkonen sanoo.

Klimov haluaisi jäädä Suomeen

Hennadii Klimovilla on 140 kiloa tangossa painoa, kun hän nostaa maastavetoa Harjun Woiman salilla.

Mies linkkaa hieman toista jalkaansa. Syntymävammansa vuoksi hän ei aiemmin pystynyt kävelemään, mutta kertoo pystyneensä kuntoutumaan sinnikkyyden, kovan työn ja tavoitteiden ansioista.

Klimovin mukaan hänen ennätyksensä kuulantyönnössä 13,50 metriä on paraurheilun Euroopan tilastoissa kolmanneksi paras tulos. Hän on ollut ehdolla paralympialaisiin. Kuva: Henadii Klimovin kotialbumi

Hän kertoo olevansa kuulantyönnön 23-kertainen Ukrainan mestari paraurheilussa.

– Olen viihtynyt hyvin Suomessa ja toivon, että pääsisin täällä kilpailemaan ja saisin osallistua EM-kilpailuihin.

Klimov haluaisi myös kokeilla Suomessa talvella ampumahiihtoa paraurheilijana. Maahanmuuttovirasto myönsi hänelle luvan jäädä Suomeen vuodeksi.

– Rehellisesti sanottuna haluaisin asettua tänne asumaan, koska pidän paljon Suomesta. Luonto on täällä erittäin kaunis ja ilma on hyvä terveydelle. Myös suomalaiset ovat hyvin ystävällisiä.

Voit keskustella aiheesta 15.5. klo 23.00 saakka.