Tampereen keskustan turvallisuuteen ja etenkin nuoriin panostetaan jääkiekon MM-kisojen aikana. Kun kaupunki täyttyy kahdeksi viikoksi kiekkohumusta, liikkuu kaduilla enemmän paitsi virkavaltaa myös nuoriso-ohjaajia.
Nuorilla on oikeus juhlia kisoja siinä missä muillakin, muistuttaa Tampereen kaupungin nuorisopalveluiden johtava koordinaattori Tiina-Liisa Vehkalahti.
– Kaupunkitila kuuluu kaikille. Emme pidä huonona asiana sitä, että nuoria on keskustassa. Tietysti toivomme, että työntekijämme kohtaavat heitä ja pääsevät keskustelemaan.
Väkivaltaa ja päihteidenkäyttöä pääsee todistamaan lähes päivittäin.
Peik Erhola
Tampereen keskustan kaduilla liikkuu normaalisti päivittäin yksi työpari. Niin nytkin, ja lisäksi on panostettu erityisesti Suomen pelien ja finaalin aikaan. Silloin kisakansan joukossa on vähintään tuplamäärä jalkautuvia nuoriso-ohjaajia.
– 2-6 henkilöä on liikkeellä joka ilta. Liikumme siellä, missä nuoretkin. Emme vielä tiedä, tuleeko se näiden kisojen aikana olemaan areenan lähellä, Ratinassa vai Keskustorin liepeillä, Vehkalahti sanoo.
Laikunlavan ympärillä päihteitä ja väkivaltaa
Yksi nuorison suosimista kokoontumispaikoista on vanhan kirjastotalon puisto Keskustorin kupeessa. Puistossa sijaitseva Laikunlava vetänee väkeä myös kisojen aikana.
Aivan viereen rakentuu kisojen ajaksi virallinen aktiviteettialue. Päihteettömälle alueelle nuoria houkutellaan paitsi screenin myös muun kiekkoaiheisen tekemisen avulla.
Laikunlavan tienoilla on jo pitkään ollut maine levottomana alueena. Puisto yhdistyy kaupunkilaisten mielissä usein huumeiden ja muiden päihteiden käyttäjiin.
Kaupunki onkin jo pitkään etsinyt keinoja rauhoittaa aluetta. Puistosta haluttaisiin sellainen, että siellä uskaltaisivat oleskella kaikki. Toistaiseksi kukkaistutukset, siivoaminen ja lavan koko perheen ohjelmisto eivät ole riittäneet.
– Väkivaltaa ja päihteidenkäyttöä pääsee todistamaan lähes päivittäin, sanoo Skeittitapuli-hanketta luotsaavan Youth Against Drugsin, eli YAD:n projektityöntekijä Peik Erhola.
Viime kesänä puistossa alkanut hanke on silti edennyt Erholan mukaan hienosti. Palaute on positiivista, ja kehitystyö jatkuu.
Kirjastonpuiston maineessa ja arkipäivän todellisuudessa riittää vielä parannettavaa.
– Meille skeittareille on luonnollista viettää aikaa paikoissa, joissa muut eivät viihdy. Nyt olisi kuitenkin tarkoitus tehdä tästä projektin myötä kaikille turvallisempi ja parempi paikka. Julkinen puisto kuuluu kaikille, ja se tarkoittaa sitä että kaikkien pitäisi olla täällä hyvä olla.
Tampereen kaupungin sosiaali- ja terveyspalveluiden apulaispormestari Johanna Loukaskorpi (sd.) on tietoinen puiston rauhattomuudesta. Hän on ollut nuorisotyöntekijöiden mukana jalkautumassa paikan päälle ja nähnyt tilanteen omin silmin.
Loukaskorpi painottaa muiden tapaan kaupunkitilan kuuluvan kaikille. Tilanteeseen pyritään silti puuttumaan, ja se näkyy myös MM-kisojen aikana.
– Kaupunki tekee yhteistyötä viranomaisten, etenkin poliisin, kanssa. Myös nuorisotyöntekijöiden määrää on lisätty. Ajatuksena on saada aikaan yhteisöllisesti, ekologisesti ja sosiaalisesti mahdollisimman kestävät kisat. Kaupungissa pitää kaikilla olla turvallista olla, ja se tarkoittaa myös poliisin vahvaa näkymistä.
Poliisi on tiedottanut, että virkapukuiset lainvalvojat näkyvät Tampereen keskustassa ja erityisesti kisa-alueen lähistöllä korostetusti. Osa poliiseista liikkuu siviilivaatetuksessa.
Lue myös: