Hyppää sisältöön

Turvallisuusviranomaiset vierailivat Kuusamon suurpetokeskuksessa huhtikuisen karhujen karkaamisen jälkeen

Suurpetokeskuksen turvallisuutta kohennetaan rakentamalla jämäkämpiä aitoja. Kaksi karhua pääsi ulos aitauksesta huhtikuun puolivälissä, niistä toinen jouduttiin lopettamaan.

Sulo Karjalainen ja Aina-karhu marraskuussa 2021. Aina on nuorin tarhan karhuista. Huhtikuussa karkasivat Reeta ja Tara. Kuva: Ensio Karjalainen / Yle

Kuusamon suurpetokeskuksessa sattui aiemmin keväällä vaaratilanne, kun karhu pääsi aitauksesta karkuun ja hyökkäsi sitä kiinni ottamassa olleen suurpetokeskuksen isännän Sulo Karjalaisen kimppuun. Karhu oli päässyt karkuun rikkoontuneen aidan kautta.

Suurpetokeskuksella on nyt käynyt tilannetta arvioimassa Turvallisuus- ja kemikaalivirasto sekä Pohjois-Suomen aluehallintovirasto sekä eläinlääkäreitä.

Vierailun seurauksena keskuksen turvallisuutta parannetaan parhaillaan rakentamalla muun muassa aitauksia turvallisemmaksi sekä karhuille että vieraille.

– Joka vuosi viranomaiset tarkastavat suurpetokeskuksen, mutta tänä vuonna Turvallisuus- ja kemikaliovirasto oli käynnillä ensimmäistä kertaa. Se oli hyvä asia, että kävivät. Heiltä saimme paljon uutta tietoa monenlaisesta varautumisesta erilaisiin tilanteisiin, karhujen hoitaja Pasi Jäntti kertoo.

Kuusamon suurpetokeskuksessa tehdään nyt remonttia aitauksiin sekä kahvilarakennukseen. Suurpetokeskus avataan yleisölle Pasi Jäntin mukaan juhannukseen mennessä.