Hyppää sisältöön

Suolainen ja makea toimivat aina, mutta söisitkö pehmistä sipseillä? Jäätelömaailman pellepeloton on kokeillut tätäkin, sillä pelkkä vanilja ei riitä

Pohjanmaan maakunnissa jäätelöauto löytyy monelta levähdyspaikalta. Klassikomaut pitävät matkalaisten valinnoissa pintansa, mutta moni haluaa kokeilla joka kesä jotain uutta - ja siitähän kauhavalainen jätskiyrittäjä innostuu.

Maija Toivola kertoo miten uudet makuideat jäätelöihin syntyvät
Maija Toivola kertoo miten uudet makuideat jäätelöihin syntyvät

Suomalaiset ovat jäätelökansaa. Tutkimusten mukaan suomalainen syö keskimäärin 12-13 litraa jäätelöä vuodessa – ja se riittää kulutuksen kärkisijaan Euroopassa.

Keskiarvo saattaa ylittyä matkatessa halki lakeuden. Pohjalaismaakunnissa nimittäin yllättävän monen valtatien levähdyspaikalta löytyy kesäisin jäätelöauto. Liikkuvia kioskeja on muuallakin, mutta pohjalaismaakunnissa tiheys on omaa luokkaansa.

Parinkymmen vuoden ajan kesät jäätelön parissa viettänyt yrittäjä Maija Toivola sanoo, että monet asiakkaat kertovat valitsevat ajoreitin sitä silmällä pitäen, että tauolla on tarjolla jäätelöä.

– Jossain muualla taukopaikka valitaan sen perusteella missä on parhaat munkkikahvit, ehkä se täällä tehdää parhaiden jätskien perusteella, nauraa Maija Toivola.

Yrittäjä Maija Toivolan jäätelöautot löytyvät kesäisin valtateiden 19 ja 8 varsilta. Kuva: Birgitta Vuorela / Yle

Joka kesä jotain uutta

Perinteiset maut, vanilija, suklaa ja mansikka, pitävät pintansa vuodesta toiseen ja niitä on valikoimasta löydyttävä. Yhä useampi kuitenkin odottaa, että joka kesäksi on keksitty myös jotain uutta.

Jollekin uutuus on hitti, toiselle huti.

Tämä pehmis on saanut ylleen turkinpippurirouheen. Jäätelöyrittäjä Maija Toivolan mukaan turkinpippurin on suosituin rouhe jäätelön päällä. Kuva: Maija Toivola

– Lakritsapehmis pari vuotta sitten jakoi vahvasti mielipiteet. Osa tykkäsi tosi paljon, osa ei lainkaan, muistelee Maija Toivola.

Täystyrmäystä yrittäjä ei silti muista kohdanneensa. Ideat uusista mauista tulevat yrittäjän päästä ja usein myös asiakkaat esittävät toiveita.

Kun päivä on lämmin, muodostuu valtatie 19 varrelle Kauhavalle parkkeeratun heleän vaaleanpunaisen jäätelöauton luukulle jonoa. Valinnoissa vuorottelevat perinteiset ja kokeellisemmat maut

– Suolainen ja makea yhdessä tuntuu olevan toimiva yhdistelmä, uskoo Maija Toivola.

Mitäpä jos pehmiseen tuikkaisi reilusti nonparelleja ja metrilakua? Kuva: Maija Toivola

Rusinalle jyrkkä ei

Oulusta Keski-Suomeen matkalla olevalle seurueelle tuli tauon tarve Kauhavalla. Jari Suorsa arvioi, että ennen tätä ehkä viisi tienvarren jäätelökylttiä tuli ohitettua. Rohkeimmat uutuudet Suorsa jätti väliin, mutta kehuu kermaliikööristä innoituksensa saanutta uutuutta.

Samassa porukassa Mikko Eirola pelaa varman päälle. Pehmistötteröön on tursotettu vaniljaa.

– Mehujäätelö olisi mieluisin, mutta näistä otan yleensä perinteisen maun.

Suolaisen ja makean leikki jäätelössä kiehtoo monia, mutta Mikko Eirola suhtautuu ajatukseen epäillen.

– Mielummin molemmat erikseen.

Emma ja Eetu Eirolan mielestä kaikki jäätelömaut ovat hyviä. Kuva: Birgitta Vuorela / Yle

Mikon jälkikasvu on uusille makuelämykselle avoin. Emma ja Eetu Eirolan pehmiksistä löytyy monen sortin kuorrutetta. Kysymys siitä, millainen jäätelö on pahaa, saa aikaan kummastuneen reaktion.

– Kaikki jäätelö on hyvää, toteaa Emma Eirola ykskantaan.

Tiedusteltaessa seurueen aikuisilta, mikä maku jäätelössä saisi jättämään herkun kokonaan väliin, kaksikko on yksimielinen: Vastaus voi yllättää, sillä pallojäätelöissä rommirusina on yhä monelle ohittamaton ykkönen.

– Rusina! Se ei toimi missään, ei edes vappusimassa, tuumaa Jari Suorsa.

Millaiset jäätelömaut hellivät sinun makunystyröitäsi? Mihin et aio langeta toista kertaa? Voit osallistua keskusteluun maaanantaihin 16.5. kello 23:een saakka.

.
.