Hyppää sisältöön

Hämeenlinnalaiset isät innostuivat taaperoiden kanssa metsään: ohjatuissa ryhmissä voi viettää yhteistä aikaa luonnossa

Hämeenlinnassa luontouttaja Jaana Santanen ideoi äideille ja vauvoille ohjattua toimintaa luonnossa. Vastaanotto oli innostunut, eli nyt on isien ja alle kouluikäisten lasten vuoro saada omat ryhmät.

Isä leikkii lapsen kanssa metsässä.
Pentti-panda saa metsään oman pesän. Siitä pitävät huolen Jaakko Hautakangas yhdessä Elma-tyttären kanssa. Isät ovat kaivanneet ohjattua ryhmätoimintaa, ja nyt sellaista tarjotaan Hämeenlinnassa.

Äideille ja vauvoille järjestettiin Hämeenlinnassa viime vuonna ensimmäistä kertaa luontolähtöistä ryhmätoimintaa. Koronarajoitusten katveessa oli hyvä löytää yhteisöllistä tekemistä. Luonnossa puuhaaminen yhdessä vauvan ja toisten äitien kanssa ylitti odotukset, joten sama kokemus haluttiin tarjota isille.

Ja isäthän innostuivat.

Isille ja alle kouluikäisille lapsille on tarjolla Hämeenlinnassa kaksi ryhmää, joissa vietetään aikaa luonnossa ohjaajan kanssa. Puuhailun ei tarvitse olla ihmeellistä: tiistain aamuryhmässä Pentti-panda sai oman pesän metsään.

Tärkeää on yhteisöllisyys, vertaistuki, hyvinvointi ja luonto.

– Mukava päästä irti normaalirutiineista ja vaihtaa ajatuksia muidenkin isien kanssa. Äidit taitavat osata tämän homman paremmin. Ihan hyvä, että isillekin järjestetään tällaista välillä, sanoo Jaakko Hautakangas, jolla on sylissään Elma-tytär.

Luonto on kaiken keskiössä

Äitien ja vauvojen sekä isien ja alle kouluikäisten lasten luontolähtöinen ohjattu toiminta on luontouttaja Jaana Santasen idea. Hän on tyytyväinen, että kaupunki lähti mukaan.

Luontouttaja Jaana Santanen on iloinen, että isät innostuivat luontolähtöisestä toiminnasta ryhmässä. Taustalla vasemmalla Janne ja Ronja Pulkkanen. Oikealla perhetyöntekijä Marko Lahti. Kuva: Ville Välimäki / Yle

Santanen korostaa yhteisöllisyyden merkitystä. Lapset ja tässä tapauksessa isät ovat yhdessä, mutta samalla koko ryhmä voi puuhailla yhdessä.

– Luonto on tietenkin kaiken keskiössä. Koko toiminta perustuu oikeastaan luontolähtösiin menetelmiin ja luonnon hyvinvointivaikutuksiin.

Mitä äidit edellä, sitä isät perässä

Aamuryhmän isät myöntävät, että puoliso sai isät lapsineen ilmoittautumaan mukaan.

– Puoliso oli siinä edellisessä ryhmässä. Sitä kautta tultiin tutuiksi tämän konseptin kanssa, Oivan isä Olli Hämäläinen kertoo.

Kun tuli mahdollisuus lähteä itse mukaan, Hämäläinen tarttui mahdollisuuteen.

– Olemme muuttaneet vasta vähän aikaa sitten Hämeenlinnaan. On mukava verkostoitua muiden samassa tilanteessa olevien kanssa.

Ryhmätapaaminen päättyy evästelyyn. Janne Pulkkanen syöttää Ronjaa. Taustalla Jaakko Hautakangas ja Elma. Kuva: Ville Välimäki / Yle

Janne Pulkkanen on viettänyt isyyslomaa ja hoitovapaata helmikuusta lähtien.

– On kiva tehdä jotain yhdessä. Muskarissa on käyty ja täällä. Kun menen töihin, ei ole välttämättä kauheasti aikaa olla hänen kanssaan, Pulkkanen viittaa Ronja-tyttäreensä.

Jaana Santanen on iloinen, että kaupunki tuli mukaan tukemaan perheiden hyvinvointia luontolähtöisellä toiminnalla.

Hämeenlinnan kaupungin perhetyöntekijä Marko Lahti sanoo, että perheiden isiltä on tullut viestiä: ohjatulle yhteistoiminnalle olisi tilausta. Lahden mukaan luontolähtöinen toiminta sisältää monta hyvää asiaa.

– Voi tutustua samalla lapseen, luontoon ja mahdollisesti toisiin isiin, jotka ovat samassa tilanteessa.

Isät Olli Hämäläinen, Jaakko Hautakangas ja Janne Pulkkanen kertovat, miten he lähtivät mukaan isien ja lasten luontotoimintaan.