Hyppää sisältöön

Tornator hakkasi puut ainutlaatuisen ulkokonserttipaikan ympäriltä Lieksassa – "Paikka on kuin pommin jäljiltä"

Puusto Mätäsvaaran kaivoslaguunin ympärillä Lieksassa on yllättäen hakattu, siksi suosittujen konserttien järjestäminen avolouhoksessa loppuu. Tornator vetoaa turvallisuussyihin, mutta myöntää tietokatkoksen.

Hakkuun jäljet näkyvät reitillä, jota pitkin Mätäsvaaran kaivoksella vierailleet ovat voineet kulkea. Kuva: Tanja Perkkiö / Yle

Konsertit Mätäsvaaran erikoisella kaivoslaguunilla Lieksassa loppuvat monia järkyttäneen avohakkuun vuoksi.

Metsätalousyhtiö Tornator hakkautti toukokuun ensimmäisellä viikolla viiden hehtaarin aukon Mätäsvaaran avolouhoksen ympärillä.

Varpasen kyläyhdistys on vuokrannut entistä molybdeenikaivoksen aluetta jo 1990-luvun puolivälistä saakka. Yhdistys ei saanut hakkuusta tietoa etukäteen.

– Ikävältä ja karulta näyttää, kun on totuttu, että puusto pehmentää aluetta, kyläyhdistyksen puheenjohtaja Osmo Turunen kuvailee näkymää.

Hän kertoo saaneensa järkyttyneitä viestejä ympäri lähiseutua.

Kyläyhdistys on huolehtinut Mätäsvaarassa pidettyjen kulttuuritapahtumien käytännön järjestelyistä, onpa siellä järjestetty ammattilaisvoimin musikaalikin.

Puheenjohtaja Turunen arvioi, että tapahtumissa on käynyt yhteensä 25 000–30 000 kävijää.

– Ei sinne nyt viitsi ja voi enää kutsua konserttivieraita tai ketään kesällä. Mätäsvaaran kaivosnäyttämö on tehtävänsa tehnyt, Turunen suree.

Puheenjohtaja olisi toivonut maanomistajan eli Tornatorin keskustelevan hakkuista vuokralaisen kanssa ennen alueen parturointia.

Nyt kyläyhdistys aikoo vetäytyä alueelta, kun vuokrasopimus päättyy vuodenvaihteessa. Tämä tarkoittaa 400 kävijää vetävän katsomon ja muiden yleisöä varten tehtyjen rakenteiden purkamista.

Lieksan Vaskiviikko on pitänyt suosittuja ulkokonsertteja Mätäsvaaran kaivoslaguunilla, jota muusikot kehuvat hyvästä akustiikasta. Nyt konsertit loppuvat. Kuva: Ilkka Karppanen / Lieksan Vaskiviikko

Vaskiviikko menetti luonnon konserttisalin

Metsänhakkuu tuli yllätyksenä myös Lieksan Vaskiviikolle. Louhoksella piti heinäkuussa konsertoida maailmankuulu yhdysvaltalainen vaskiyhtye Boston Brass.

– Ei meille ollut etukäteen ilmoitettu, että tämmöinen tapahtuu. Ei tietenkään olisi markkinoitu sitä enää, jos olisi ollut tiedossa ennakkoon, festivaalijohtaja Anu Laakkonen harmittelee.

Hän ymmärtää hakkuun laillisuuden ja puuntuotantoyhtiön intressit. Vaskiviikko ei kuitenkaan halua konserttia hakkuumaisemaan, vaan se siirretään Lieksan keskustaan.

– Kun sanotaan, että paikka on kuin pommin jäljiltä, niin ei se enää näytä luonnon konserttisalilta, Laakkonen perustelee.

Festivaalijohtajaa surettaa erikoislaatuisen konserttipaikan menetys.

– Siellä on ollut erityisesti vaskisoittimille aivan upea akustiikka ja tosi hieno soittaa. Myös meidän muusikkovieraat ovat näin sanoneet, Laakkonen kertoo haikeana.

Hän pitäisi ihmeenä, jos Lieksasta löytyisi akustisesti toista Mätäsvaaran tasoista esiintymispaikkaa luonnosta. Vaskiviikon konsertit kuullaan tänä kesänä Lieksan kirkossa, kulttuurikeskuksessa, pihoilla sekä Eva Ryynäsen veistämässä Paaterin kirkossa Vuonislahdessa.

Lieksan kaupunginjohtokin kuuli hakkuusta vasta jälkikäteen.

– Valitettavaa, jos on menetetty idylli ja suositut kaivoskonsertit, kaupunginjohtaja **Jarkko Määttänen **kommentoi.

Puusto ei enää ympäröi Mätäsvaaran louhoksen reunamia ja esiintymispaikkoja. Kuva: Tanja Perkkiö / Yle

Tornator vetoaa turvallisuuteen, mutta tiedotus unohtui

Tornator perustelee hakkuuta sekä metsätaloudellisin että turvallisuussyin, joista yhtiö on keskustellut viranomaisten kanssa.

– Kaivosalueen turvallisuutta pitää parantaa, jolloin alue pitää aidata. Aidan rakentaminen edellytti avohakkuuta, perustelee Tornatorin kiinteistöpäällikkö Matti Kuusisto.

Hän kertoo, että metalliaita rakennetaan pelastusviranomaisten ja Tukesin ohjeiden mukaan ja Tornatorin kustannuksella.

Kiinteistöpäällikön mukaan kyläyhdistys ei ole velvollinen maksamaan viranomaisten edellyttämää aitaa. Lieksan kaupungin kanssa käytyjen keskustelun perusteella on Kuusiston mukaan käynyt selväksi, että kaupungilla ei ole halua eikä mahdollisuutta ottaa kaivosaluetta vastuulleen.

Kuusisto myöntää, että viestintä maaliskuussa päätetystä hakkuusta on ollut puutteellista.

– Kyläyhdistyksen vuokralla oleva alue on kaivosalue, ei metsäalue eli hakkuu ei kohdentunut vuokra-alueeseen. Mutta asiasta tiedottaminen olisi voitu hoitaa paremmin, kiinteistöpäällikkö pahoittelee.

Kuusisto lupaa, että Tornator parantaa viestintäänsä jatkossa, vaikka Mätäsvaaran osalta se on myöhäistä.

Avohakkuussa puut on kaadettu aivan louhoksen reunalle saakka. Kuva: Tanja Perkkiö / Yle

– Meille on tämän viikon aikana selvinnyt, että hakkuu on järkyttänyt ihmisiä, kiinteistöpäällikkö tunnustaa.

Hän myöntää kaukomaiseman muuttuneen.

– Mutta itse sieltä katsomosta näkymä ei ole kovinkaan paljon muuttunut, Kuusisto arvioi.

Tornator aikoo uudistaa hakatun metsän tänä ja ensi vuonna, kunhan hakkuujäljet on alueelta siivottu. Aivan uuden aidan viereen ei taimia istuteta.

Aiheesta voi keskustella 13.5. kello 23:een saakka.

Lue myös: