Hyppää sisältöön

Valtion ja saamelaisten edustajat pohtivat vielä tällä viikolla totuus- ja sovintokomission jatkoa – saamelaisedustajien mielestä tarvitaan aikalisä

Yhden komissaarin irtisanoutuminen yllätti myös saamelaiskäräjien puheenjohtajan. Totuus- ja sovintokomission tilanne tulee selvittää perin pohjin, näkee Tuomas Aslak Juuso.

Saamelaiskäräjien puheenjohtaja Tuomas Aslak Juuso ja pääministeri Sanna Marin totuus- ja sovintokomission asettamistilaisuudessa 2021. Kuva: Inger-Elle Suoninen / Yle

Saamelaiskäräjien puheenjohtaja Tuomas Aslak Juuso on kuluneen viikon aikana seurannut totuus- ja sovintokomission työssä ilmenneitä haasteita. Juuso kertoo, että komissaari Miina Seurujärven ero tuli yllättäen maanantai-iltana järjestetyssä saamelaiskäräjien ja komission välisessä tilaisuudessa.

Saamelaiskäräjien hallitus ehti hieman keskustelemaan komission tilanteesta kokouksessaan tiistaina. Puheenjohtaja Tuomas Aslak Juuso aikoo järjestää keskusteluja kaikkien osapuolien kesken.

– Meidän tulee käsitellä asiaa saamelaiskäräjien hallituksen kanssa ja keskustella ajan kanssa tästä tilanteesta. Samalla täytyy keskustella kaikkien osapuolen kanssa siitä, millä tavalla komissiota voidaan yhä jatkaa ja millaisia toimintatapoja täytyy yhteisymmärryksessä kehittää, kertoo Juuso.

Komission työssä on tullut esiin monenlaisia väitteitä ja syitä, joiden vuoksi Seurujärvi myös halusi erota omasta luottamustehtävästään.

Juuso kertoo kuulleensa haasteista komissaareilta itseltään, mutta on myös tarkoin seurannut, mitä mediassa tilanteesta kerrotaan.

– Mitä olen ymmärtänyt, resurssien puute ja tiukka aikataulu tuntuu olevan vain yksi pieni osa koko ongelmaa. Näyttää siltä, että haasteita on komission työtavoissa ja suunnittelussa. Sen haasteen ratkaiseminen tuntuu olevan suurin asia, pohtii Juuso.

Asiaa selvitetään yhdessä kolttien kyläkokouksen ja valtioneuvoston kanssa

Saamelaisten totuus- ja sovintokomissio on asetettu yhdessä saamelaiskäräjien, kolttien kyläkokouksen sekä valtioneuvoston kanslian kanssa. Komissio aloitti työnsä lokakuussa 2021.

Itse valmisteluprosessi oli Juuson mielestä todella pitkä, ja komission budjetista keskusteltiin paljon jo tuolloin. Komissiota valmisteltiin yhteensä kolmen vuoden ajan. Saamelaiskäräjät vaati komission mandaattiin merkintää, että komissiolla täytyy olla mahdollisuus pyytää itselleen lisäaikaa ja lisärahoitusta, mikäli siihen on tarvetta.

Myös kolttasaamelaisten luottamusmies ja saamelaiskäräjien hallituksen jäsen Veikko Feodoroff hämmästyi Seurujärven erouutisesta.

Feodoroffin mielestä valmistelutyöstä jäi uupumaan useita asioita. Esimerkiksi kolttasaamelaisten kyläkokous, saamelaiskäräjät ja valtioneuvosto eivät päässeet yhteisymmärrykseen siitä, millainen komission työ tulee olemaan ja miten sitä edistetään.

– Valmistelu kesti kauan ja monet asiat on valmisteltu huonosti. Itselläni oli myös suuri huoli siitä, miten sihteeristölle jäi hyvin vähän resursseja, muistelee Feodoroff.

Kolttien luottamusmies Veikko Feodoroffin mielestä komission tilanteeseen tulee paneutua kunnolla. Kuva: Berislav Jurišić / Yle

Saamelaiskäräjät ei ole tavannut komissiota sen asettamisen jälkeen. Juuson mukaan he ovat kuitenkin olleet perillä komission tekemistä suunnitelmista, miten saamelaisyhteisön kanssa tullaan työskentelemään.

Feodoroff ja Juuso ovat yhtä mieltä siitä, että juuri nyt on tärkeää ottaa tauko komission työlle.

– Muutoksia tulee tehdä. Tämä kokeilu komission itsenäisestä työskentelystä ei tunnu olevan tarvittavan hyvällä tasolla. Meidän täytyy varmasti katsoa, millaisia muutoksia komissiotyön sisällä täytyy tehdä, sanoo Juuso.

Valtioneuvoston kanslian erityisasiantuntija Nina Brander kertoo Ylelle sähköpostitse, että he aikovat keskustella Seurujärven erosta saamelaiskäräjien ja kolttien kyläkokouksen kanssa jo tällä viikolla.

– Olemme huolissamme Saamelaisten totuus- ja sovintokomission tilanteesta ja suhtaudumme siihen vakavasti. Toivomme, että komissio voi jatkaa tärkeää työtään rauhassa, Brander kirjoittaa.

.
.