Hyppää sisältöön

Työriidan sovinto kaatui hoitajiin, nyt koko kunta-alaa piinaa epätietoisuus: "Ajattelin, että tämä menee sukkana läpi", sanoo Johanna Kämäräinen

Hoitajat, opettajat ja monet muut kunta-alan työntekijät ovat käyneet tänä keväänä työtaistelua, joka on edennyt lakkoihin asti. Tänään järjestöt kertoivat kantansa sovittelulautakunnan sovintoesitykseen.

OAJ:n paikallispuheenjohtaja Johanna Kämäräinen osallistui lakkotapahtumaan Jyväskylän paraatiaukiolla viime viikolla. Kuva: Niko Mannonen / Yle

Tunnelma on epätietoinen ja odottava. Mitä tapahtuu seuraavaksi?

Näin summaa kunta-alan työkiistan tilannetta Johanna Kämäräinen, joka toimii Opetusalan ammattijärjestön OAJ:n Jyväskylän paikallisyhdistyksen puheenjohtajana.

Kunta-alan työmarkkinajärjestöt kertoivat tänään keskiviikkona kantansa sovittelulautakunnan sovintoehdotukseen. Hoitajajärjestöt torjuivat esityksen, mutta muut työntekijäjärjestöt ja työnantajia edustava Kuntatyönantajat olisivat sen hyväksyneet.

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL oli kuitenkin valmis sopimukseen vain, jos kaikki muutkin osapuolet hyväksyvät sen.

Pitkän työtaistelukevään päätteeksi jatko on siis yhä monella tapaa auki. Kunta-alan muut toimijat voivat esimerkiksi tehdä alakohtaisia sopimuksia tai odotella hoitajien kiistan ratkeamista.

– Tuntuu hassulta. Ajattelin, että tämä hyväksytään, että tämä menee sukkana läpi. Vähän oli kuitenkin pelkoa, että hoitajat eivät sitä hyväksy, Kämäräinen kuvaa.

OAJ oli valmis esityksen mukaiseen sopimukseen.

– Tämän kanssa voitaisiin elää. Se on kompromissi, mutta tyydyttävä, Kämäräinen sanoo.

Palkkaohjelma oli tärkeintä opettajille

Palkkaohjelma oli sovintoesityksessä opetusalalle tärkeintä. Siitä ovat samaa mieltä Kämäräinen ja OAJ:n Turun paikallisyhdistyksen puheenjohtaja Sameli Valkama.

Sopimuksen korotusprosentit eivät kuitenkaan olleet Valkaman mukaan niin suuria kuin toivottiin.

– Siellä oli varmasti kaikille liitoille vaikeita paloja nieltäväksi. Täydellistä voittoa ei neuvotteluissa saada. Oma ajatus oli, että ehdotus on hyväksyttävissä, koska palkkaohjelma oli mukana, Valkama toteaa.

Palkkaohjelmalla työntekijöille maksettaisiin viiden vuoden ajan noin prosentin muita aloja korkeampi palkankorotus. Yhteensä ohjelma toisi kunta-alalle viiden vuoden aikana 5,1 prosentin korotuksen yleisen linjan mukaisten korotusten lisäksi.

– Kannatti olla lakossa. Prosenttikorotuskin on hyvä. Lisäksi se on sidottu yksityisten keskeisten alojen sopimuksiin. Sitä ei ole päätetty ennakkoon, mikä on hyvä lisä, Johanna Kämäräinen sanoo.

Kunta-alan edustajat järjestivät mielenosoituksen Helsingissä 6. toukokuuta. Kuva: Antti Haanpää / Yle

Viikon lakko oli hänen mukaansa monelle opetusalan työntekijälle tervetullut paussi.

– Joku heittikin, että olisipa jatkossa aina keväisin viikon loma ennen loppurutistusta. Se kertoo kentän väsymyksestä.

Raha ratkaisee, mutta työolotkin painavat

Sovintoesitys ei ole riittävä. Se oli selvää Tehyn Keski-Suomen sairaanhoitopiirin pääluottamusmiehelle Anne Puronaholle, kun hän luki esitystä eilen sen julkaisun jälkeen.

– Paketin olisi pitänyt olla kokonaisuudessaan parempi esityksiltään. Palkankorotukset jäivät selkeästi alle sen, mitä me olimme esittäneet. Parempi esitys täytyy löytyä, Puronaho sanoo.

Hän törmää töissään päivittäin hoitajapulaan. Etenkin kesästä on pääluottamusmiehen mukaan tulossa Keski-Suomen sairaanhoitopiirissä vaikea, koska osaavia työntekijöitä ei löydy riittävästi.

Tehyn ylityö- ja vuoronvaihtokielto on yhä voimassa. Hoitajajärjestöt valmistelevat edelleen joukkoirtisanoutumisia.

– Mitä pikemmin tämä ratkaistaan, sen parempi kaikkien osapuolien kannalta ja ennen kaikkea potilaan näkökulmasta.

Hoitajat menivät lakkoon huhtikuun alussa. Tältä näytti silloin Tampereella. Kuva: Mari Jäntti / Yle

"Taistelemme loppuun asti oikeuksistamme"

Hoitajat ovat samoilla linjoilla järjestönsä hylkäävästä päätöksestä myös Pohjois-Karjalassa. Asiasta kertoo Pohjois-Karjalan Tehyn Siun soten ammattiosasto ry:n puheenjohtaja Vilja Laurila-Rontti.

Järejstö piti eilen keskussairaalassa Tehyn pop-up-pistettä samaan aikaan, kun tieto sovintoesityksestä tuli median kautta. Päivän mittaan paikalla kävi noin sata jäsentä.

– Kaikki olivat sitä mieltä, ettei ehdotusta tulisi missään nimessä hyväksyä, Laurila-Rontti sanoo.

Vilja Laurila-Rontin mukaan hoitajat tarvitsevat pelastusohjelmaa. Kuva: Ari Haimakainen / Yle

Hänen mukaansa sopimusehdotuksen kehittämisohjelma ei ratkaisisi kriisitilaa, jossa hoitajat ovat.

– Tarvitsemme pelastusohjelmaa. Sopimusehdotus ei auta nykyiseen hoitajapulaan tai paranna työoloja ja palkkausta. Siun soten jäsenistö seisoo Tehyn ja Superin päätöksen takana torjua sovintoehdotus. Taistelemme loppuun asti oikeuksiemme puolesta.

"Tilanne on kuormittava ylityökiellon takia"

Työnantaja olisi toivonut sovintoa. Niin toteaa terveyspalveluiden johtaja Tuula Karhula Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksotesta.

– Tilanne on kuormittava, koska parhaillaan on esimerkiksi ylityö- ja vuoronvaihtokielto. Ymmärrämme toki, että kyse on valtakunnallisesta ratkaisusta ja toivomme, että siihen löytyisi mahdollisimman pikaisesti kaikkia tyydyttävä ratkaisu, Karhula sanoo.

Hänen mukaansa vielä on varhaista arvioida, miten työkiistan jatkuminen mahdollisesti vaikuttaa esimerkiksi hyvinvointialueen valmisteluun.

Sen sijaan Eksoten työntekijäpuolella sovintoehdotuksen hylkäämistä odotettiinkin.

– Varmaan olisimme olleet pettyneitä, mikäli tämä olisi hyväksytty, sanoo ammattiliitto SuPerin Eksoten pääluottamusmies Katja Laitinen.

"Itselläkin on vähän hämmentynyt olo"

Jäsenistö ei ole ihan täysin tyytyväinen sopimukseen, mutta työrauha olisi tällä hetkellä kaikille tärkein asia. Näin arvelee Tampereen kaupungin sosiaali- ja terveyspuolen pääluottamusmies Kirsileena Nurmikolu, joka edustaa Julkisten ja hyvinvointialojen liittoa JHL:ää.

– Tästä tulee tosi pitkä syksy, jos sopimusta ei saada. Itselläkin on vähän hämmentynyt olo, että miten tämä jatkuu ja mitä tehdään, hän sanoo.

Kirsileena Nurmikolu sanoo, että kyseessä on koko kunta-alan asia, ei vain hoitajien. Kuva: Miikka Varila / Yle

Nurmikolu toivoo nyt kaikilta osapuolilta, myös hoitajajärjestöiltä, joustoa tilanteessa.

– He unohtavat, että meillä on hirveä kasa muitakin ammattiryhmiä, jotka huomattavasti pienemmällä palkalla tekevät samoja töitä, jotka edesauttavat heidän töidensä onnistumista. Tämä ei ole mikään kahden järjestön asia vaan oikeastaan koko kuntapuolen asia.

OAJ:n Sameli Valkaman mukaan opettajat sen sijaan todennäköisesti ymmärtävät laajasti hoitajajärjestöjä.

– Aivan varmasti he ovat palkkakuopassa ja ovat sen takia vieneet työtaistelutoimia eteenpäin. Heiltä en halua ottaa mitään pois tässä kohtaa, eikä varmasti kukaan muukaan opettaja.