Hyppää sisältöön

Hoitajien palkkakuiteissa yllätys – Porin perusturva maksoi ylitöistä liikaa korvauksia, jotka peritään nyt parin päivän varoitusajalla takaisin

Osa hoitajista huomasi tilinauhasta ilman mitään ennakkovaroitusta, että toukokuun palkasta puuttuu neljäsosa. Porin kaupunki myöntää, että maksuajasta ei ehditty neuvotella, joten osa maksuista palautetaan toukokuun lopussa.

Hoitajat ovat osallistuneet ylitöinä muun muassa koronarokotuksiin. Kuva: Antro Valo / Yle

Porin perusturvan hoitajat tekivät runsaasti lisätöitä alkuvuoden aikana, jolloin koronatartuntojen määrä oli huipussaan. Heitä tarvittiin muun muassa ajanvarauksessa, testauksessa ja rokotuksissa.

Lisätöistä luvattiin maksaa palkkio, ja se maksettiinkin. Osalla palkanmaksussa tapahtui kuitenkin virhe ja lisätyökorvaus maksettiin 1,5-kertaisena. Virhe huomattiin maaliskuussa ja sen seuraukset näkyvät nyt toukokuun palkanmaksussa.

Sama virhe koski myös ylitöitä.

– Tilanne on päässyt syntymään siitä, että työvuorojen toteutumalistojen ylityöt ovat siirtyneet palkanlaskenta-aineistoon väärin. Takaisinperintä kohdistuu siis ylitöihin yleensä, eikä välttämättä suoraan koronatöiden korvauksiin. Virheen taustalla on kuitenkin se, että ylitöitä maksetaan tällä hetkellä useamman eri palkkalajin pohjalta, joissa yksi on koronatöihin liittyvä palkkalaji. Tämä on kasvattanut palkka-aineiston virheherkkyyttä, Porin kaupungin palvelusuhdepäällikkö Taru Smolander kertoo.

Ennakkoilmoitus tuli viime tipassa

Moni hoitaja huomasi yllätyksekseen tilinauhasta tiistaina, että palkasta peritään iso osa takaisin. Toukokuun palkka maksetaan jo perjantaina.

Reagointiaikaa jäi vähän. Hämmentyneet hoitajat ottivat yhteyttä ammattijärjestöön ja kysyivät, mitä asialle voisi tehdä.

– Tilinauha kannattaa nyt ehdottomasti tarkastaa. Työntekijällä on oikeus pyytää takaisinmaksuohjelmaa työntantajalta, jos maksu on kohtuuton työntekijän palkkaan nähden, totesi Tehyn Porin pääluottamusmies Tanja Jussila.

Jussilan saamien tietojen mukaan palkoista olisi lähdössä jopa 500 euroa.

– Keskiverto hoitaja saa kaksi tonnia käteen ja jos siitä lähtee viisisataa, voi sen kuun eläminen vaikeutua.

Ylen selvitettyä asiaa Porin kaupunki kertoi, että perusturva lähetti henkilökunnalleen tiedotteen tilanteesta keskiviikkona.

Palautuksia luvassa toukokuun aikana

Taru Smolander kertoo, että palkanlaskentapalveluja tuottava toimija ei ole toteuttanut takaisinperintää siten kuin olisi kuulunut, joten asianosaiset eivät ole saaneet mahdollisuutta sopia takaisinmaksuaikataulusta. Siksi osa perjantaina perittävistä maksuista palautetaan vielä toukokuun aikana.

Takaisinperittävät summat liikkuvat muutamista euroista useampiin satoihin euroihin. Työntekijät saavat toukokuun 31. päivä palautuksena sata euroa ylittävän osan takaisinperinnästä, jos näin haluavat.

– Kaikkiin perusturvan työntekijöihin, joiden palkasta peritään yli sata euroa 13.5., eikä asiasta ole neuvoteltu, tullaan olemaan henkilökohtaisesti yhteydessä takaisinmaksuaikataulun sopimiseksi, Smolander vakuuttaa.

Hän arvioi, että perusturvan työntekijöitä, joita asia koskee, on joitakin kymmeniä. Porin perusturva järjestää sosiaali- ja terveyspalvelut Porissa, Ulvilassa ja Merikarvialla.

Palkan takaisinperintä on herättänyt runsaasti keskustelua hoitajien parissa. Mielialoihin vaikuttaa myös alan työmarkkinatilanne. Hoitajaliitot hylkäsivät keskiviikkona sovittelulautakunnan sovintoesityksen ja työriita jatkuu. Liitot Tehy ja Super ovat uhanneet joukkoirtisanoutumisilla.

Haastattelu on tehty ennen kuin perusturva tiedotti asiasta työntekijöitään ja päätti maksujen palauttamisesta.
.
.