Hyppää sisältöön

Kaivosteollisuuden lobbauskierros päättyy Mikkeliin – kansalaisliikkeet epäilevät, että kyseessä on uuden kaivoslain viherpesu

Malmin etsinnässä tehdyn porausreiän kansi Heinäveden Aitolammella. Kuva: Janne Lindroos / Yle

Malminetsintä ja kaivostoiminta on yksi puhutuimmista aiheista Saimaan alueella. Usein jo pelkkä tieto varauksesta ja malminetsintäluvasta oman asunnon tai mökkitontin läheisyydessä aiheuttaa pelkoa.

Kaivosteollisuus on ollut lähiviikot liikkeellä eri puolilla Suomea lobbaamassa tai kuten he itse ilmoittavat: edistämässä dialogia.

Kuuma Malmi -kiertue starttasi kolme viikkoa sitten Tampereelta. Seinäjoen, Kolarin ja Taivalkosken kautta on tultu viimeiseen iltaan Mikkelissä. Esiintyjäkaarti on ryyditetty lupaviranomaisilla ja tutkijoilla.

Etelä-Savossakin tiedot kaivosyhtiöiden etsintävarauksista ovat johtaneet useamman kansalaisjärjestön perustamiseen, tunnetuimpina Saimaa ilman kaivoksia ja Pro Heinävesi.

– Kaivostoiminnalle rajat -kansalaisaloitteen allekirjoitti sähköisesti yli 50 000 suomalaista, sen päälle keräsimme useita tuhansia käsipelillä, kertoo liikkeen aktiivi Paula Haikarainen.

Toiveissa on, että kansalaisaloite nousee eduskuntakeskusteluun vielä ennen juhannusta. Saimaalaiset ovat tyytymättömiä uuden kaivoslain valmisteluun ja sisältöön, samoin kuin Pro Heinävesi -liike.

– Kaivoksia vastustavia tahoja ei ole kutsuttu lainkaan mukaan viralliseen valmisteluryhmään ja kyllä kansalaisten päätösvalta jää olemattomaksi. Tässä yritetään puheilla viherpestä uutta kaivoslakia. Tuntuu, että lakihanketta ohjaillaan ylikansallisesti EU:n toimesta, puuskahtaa puheenjohtaja Jukka Leppänen Heinävedeltä.

Keskustelu tulisi aloittaa alkumetreiltä

Kaivosteollisuus ry:n malminetsintätyöryhmän puheenjohtaja Sanna Rötsä myöntää, että toiminnassa on aina jotain parannettavaa.

– Kaivosteollisuuden toimijat voisivat ainakin keskenään jakaa ja ottaa opiksi toisten toimijoiden parhaimpia käytäntöjä.

Hänen mukaansa myös yhteydenpito kaikkien malminetsintäalueen toimijoiden kanssa tulisi aloittaa jo mahdollisimman alkuvaiheessa.

Mutta kuten monet muutkin tilaisuuksien järjestäjät, myös kaivosteollisuus on joutunut huomaamaan, että ihmisiä on vaikea saada paikan päälle yleisötilaisuuksiin koronan jäljiltä.

– Täytyy myöntää, että kansalaisia ei ole ollut tungokseen saakka. Vähäinen määrä ja pääosin ikäihmisiä. Nuorta väkeä ei näy, millä ihmeellä heitä saisi paikalle, Rötsä pohtii.

.
.