Hyppää sisältöön

Vieläkö hotellihuoneen saa, entä mahtuuko ravintolaan? Näin 350 000 lippua myynyt MM-kiekkokarnevaali näkyy Tampereella

Perjantaina 13.5. käynnistyvät MM-kotikisat tuovat kaupunkiin kansainvälisen turistivyöryn. Kysyimme, miltä kiekkokarnevaali näyttää ravintola- ja hotellialan vinkkelistä.

Visit Tampereen markkinointi- ja viestintäpäällikkö Anni Ylinen.
Jääkiekon MM-kisojen aikaan kansainvälinen huomio suuntautuu Tampereeseen. Miten kaupungilla ollaan valmistauduttu näytön paikkaan? Haastattelussa Visit Tampereen markkintointi- ja viestintäpäällikkö Anni Ylinen. Video: kuvaus Antti Eintola, toimittaja Katri Tapola

Jääkiekon MM-kotikisojen alkuun on enää kaksi päivää. Kisoissa pelataan reilun kahden viikon aikana Tampereella kahden tai kolmen ottelun päivätahdilla, vain parina päivänä taukoa pitäen. Tampereen otteluihin lippuja on myyty noin 350 000. Tämä tarkoittaa sitä, että keskustassa vipinää riittää joka päivä yhden tapahtuman areenailtaa enemmän.

Kierroksemme kaupungin ytimessä kertoo, että erityisesti Leijonien pelipäivinä voi hotellihuoneen saaminen tehdä tiukkaa. Mahdollisista vapaista huoneista saa niin airbnb:ssä kuin hotelleissakin pulittaa tavallista enemmän.

– Suomen otteluiden aikaan ei enää löydy yösijaa, mutta jonkin verran on tietyille pelipäiville tilaa, sanoo Scandic Hotelsin Koskipuiston ja Stationin hotellinjohtaja Kirsi Stenius.

Toteutusta on suunniteltu jo vuoden alusta lähtien.

Piia Luoto

Lapland Hotels Arenan johtaja Janne Mönkkösen mukaan kysyntä on ollut odotetun hyvää, vetovoimaisimpia ovat samat ajat kuin muissakin Tampereen hotelleissa eli Suomen pelipäivät sekä finaaliviikonloppu. Peruutuksia on tullut "jonkin verran".

– Luultavasti maailmantilanteen vuoksi, arvelee Mönkkönen.

Sokos Hotels Ilveksessä tilanne on samankaltainen. Hotellinjohtaja Marco Sylvelin tosin kertoo, että loppuunmyytynä on vain Suomi–Ruotsi 18.5. ja finaaliviikonloppu. Huoneen voi saada, mutta se maksaa enemmän kuin muuhun aikaan.

Kansainvälisiä vieraita, esimerkiksi kuvausryhmiä on jo näkynyt, raportoi Marco Sylvelin. Kuva: Antti Eintola / Yle

– Hintaa voi huoneelle tulla 50–200 euroa muuta aikaa enemmän. Kysyntähän hinnat määrittää. Aivan poikkeuksellisesta tilanteesta ei ole silti kyse. Hinnannousua voi verrata Tampereella Alihankintamessujen aikaan.

Visit Tampereen markkinointi- ja viestintäpäällikkö Anni Ylinen pitää kotikisoja Tampereelle näytönpaikkana.

– Meillä on tuhannen taalan paikka näyttää, että Tampere on kansainvälisesti kiinnostava matkailukohde.

Visit Tampereen Anni Ylinen Tuomiokirkonkadun kisakadulla. Kuva: Antti Eintola / Yle

Ylinen uskoo Tampereen suoriutuvan testistä hyvin. Kaupungin matkailunedistämisorganisaatio on omalla toiminnallaan pyrkinyt aktivoimaan matkailuyrityksiä, ravintoloita ja muita toimijoita tuomaan MM-kisateemaa esiin omassa toiminnassaan.

– Esimerkiksi tästä voi mainita Särkänniemen Kiekon Kotibileet -tapahtuman 27. toukokuuta.

Valmistautumisaika tuli tarpeeseen

Ruokaravintolaan kisojen aikaan pyrkivä saattaa törmätä täyteen tupaan. Ainakin Ravintola Tampellan ja Saludin kalentereissa on iltoja, jotka on jo loppuunvarattu. Tiiliholvista ja Pyynikin Brewing Housesta olisi puolestaan saanut vielä keskiviikkona varattua jokaiselle kisaillalle pöydän.

Saludin ravintolapäällikkö Piia Luoto pitää kisoja jännittävänä mysteerinä. Aivan kun ei voi ennalta tietää, mitä kansainvälinen kiekkohuuma tarkoittaa ravintolatyön näkökulmasta. Luodolla odotukset ovat korkealla myös paikallisten liikkeelle lähtemisen suhteen, ja ainutlaatuiseen tapahtumaan on varauduttu hyvissä ajoin.

– Toteutusta on suunniteltu jo vuoden alusta lähtien. Niin henkilökuntaa kuin vaikka astioitakin on hankittu hyvissä ajoin.

VIP-lippupaketit ovat tehneet kauppansa ja niinpä niissä mukana olevalla Saludilla varauskalenteri näyttää pelipäiville täyttä. Kuva: Antti Eintola / Yle

Niin, työvoima. Korona-aikana työvoiman pako hotelli- ja ravintola-alalta oli laajaa, kun rajoitukset vaikuttivat toimialaan voimakkaasti.

Scandicin Stenius kertoo organisaation kääntäneen kaikki kivet riittävän henkilöstön saamiseksi. Asiat saatiin riittävälle tasolle, koska oli tarpeeksi aikaa valmistautua.

– Toisin oli viime kesänä, jolloin täydestä stopista mentiin Tampereen hotelleissa kaikkien aikojen ennätysheinäkuuhun.

Yksi asia tulee kuitenkin selväksi sekä tamperelaisista ravintoloista että hotelleista: Töitä, niitä riittäisi nyt alan osaajille.

Osallistutko kisatapahtumiin Tampereella tai oletko kisojen aikaan töissä? Voit kommentoida torstaihin 12.5. kello 23:een asti.