Hyppää sisältöön

"Voisivat ilmoittaa" – Jouni Lappalainen, 25, löysi aiemmin helposti töitä, mutta sitten työnsaanti tyssäsi kuin seinään

Yle kysyi, millaista töiden hakeminen nyt on. Työnhausta tekee vaikeaa ainakin se, että hakemuksiin ei aina vastata ja samalla vaatimukset ovat liian kovat.

Jouni Lappalainen seisoo tiiliseinää vasten Kaavilla.
25-vuotias kaavilainen Jouni Lappalainen haluaisi saada töitä metallialalta. Hän ihmettelee sitä, miksi työnantajat eivät ilmoita hakuprosessista hänelle mitään.

Kaavilainen Jouni Lappalainen, 25, kävi joulukuussa työhaastattelussa metallialan työpaikassa. Sieltä luvattiin olla yhteydessä. Kun työpaikasta ei palattu asiaan, Lappalainen soitti ja laittoi vielä sähköpostia perään.

– Sieltä ei ole siltikään kuulunut mitään.

Lappalaisella on viiden vuoden työkokemus metallialalta. Hän valmistui vuonna 2015 koneistajaksi.

Jouni Lappalaiselle työttömyys tuntuu erityisen vaikealta, koska hän kuvailee itseään tekeväksi ihmiseksi. Ensimmäisen kerran hän oli töissä 12-vuotiaana.  Kuva: Sami Takkinen / Yle

Lappalainen ehti työskennellä useammassa metallialan työpaikassa, kunnes jäi työttömäksi viime lokakuussa. Hän on tämän jälkeen hakenut töitä pääasiassa metallialalta. Lisäksi hän on laittanut hakemuksen yhteen betonialan ja yhteen puualan paikkaan, mistä hänellä ei ole kokemusta.

Näistäkään työpaikoista ei ole ilmoitettu hakemisen jälkeen mitään.

– Soitin myös perään, eikä minulle vastata. Automaattista sähköpostivastaustakaan ei tule.

Lappalaista tämä työnantajien käytös ihmetyttää.

– Ärsyttäähän se, kun joudun olemaan koko ajan puhelimen äärellä, että soittavatko he ja odotan turhaan. Minulle on monesti käynyt niin. Voisivat edes ilmoittaa, että olenko päässyt paikkaan vai en.

Yle kysyi ihmisiltä kokemuksia siitä, millaista työn hakeminen nyt on. Vastauksia tuli 102. Osa vastaajista jakoi Lappalaisen kokemuksen siitä, että työpaikoista ei ilmoiteta mitään. Näin kuvailee 22-vuotias mies:

Kuukausi sitten olin työhaastattelussa oman kunnan puistotyötekijäksi. Haastattelija lupasi lähettää vastauksen seuraavana päivänä. Siitä on kuukausi. Lisää motivaatiota. Mies, 22 vuotta

Työn hakemisesta tullut monelle vaikeaa

Tuoreen SAK:n tutkimuksen mukaan työn hakemisesta on tullut monelle työntekijälle liian vaikeaa. (siirryt toiseen palveluun) Työpaikkailmoitusten vaatimukset ovat epärealistisia ja samaan aikaan työpaikkailmoitus voi olla vaikeasti tulkittava.

Jouni Lappalainen kokee, että työpaikat etsivät toisinaan niin sanottua superhenkilöä, jolta vaaditaan paljon kaikkea.

– Tuntuu, että he ovat nostaneet kokemusrimaa. He haluavat työtehtävään vieläkin kokeneemman ihmisen kuin mitä olen.

Ennen työttömyyttä Jouni Lappalaisen työpaikat vaihtuivat aina niin, ettei työpaikkojen välissä ollut työttömyyttä. Hän kokee, että työn saaminen oli helpompaa, kun hän oli jo valmiiksi töissä. Kuva: Sami Takkinen / Yle

Useassa Ylen lomakkeen kautta saadussa vastauksessa korostui se, että työnhausta tekee vaikeaa ilmoitusten epärealistiset vaatimukset:

Työnhaku on nykyään mahdotonta. Työnhakuilmoituksissa haetaan superihmisiä, ei tavallisia ihmisiä. Ei tule haastattelukutsuja saati edes hylkäämiskirjeitä, että miksi ei tullut valituksi. Nainen, 27 vuotta

Kaikkialla vaaditaan hyvin spesifejä ominaisuuksia ja kuitenkin laajaa kokemusta ja vankkaa ammattitaitoa. Ei kukaan ole superihminen, mutta töitä hakiessa pitäisi olla. Olen itse menestynyt hyvin työnhaussa, jonka takia olen päässyt eteenpäin. Mutta yhtä osaavia ovat myös muutkin. Työnhaku ei ole tasa-arvoista. Nainen, 29 vuotta

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Työnhaku ei ole helppo nakki myöskään nuorille! Laura Visuri, 13, kertoo, ettei ole törmännyt yhteenkään työpaikkailmoitukseen, jossa töitä tarjottaisiin hänen ikäiselleen. Miso Heikkinen, 17, taas hakuyrityksistä huolimatta jäi ilman kesäduunia. Siispä nämä nuoret päättivät kysyä töitä somen kautta, ja tämä tuotti tulosta. Toimittajana Emilia Pakkala.

Työpaikkoja ei riitä

Työnhakurintamalla on tapahtunut muutoksia.

Uusi työnhakumalli astui voimaan maanantaina 2. toukokuuta. Hakijan on jatkossa haettava neljää työpaikkaa kuukaudessa ja tapaamisia TE-toimiston virkailijan kanssa on jopa kahden viikon välein.

Aikaisemmin Ylellä kerrottiin, että osaa asiakkaista työnhakuvelvoitteet huolestuttavat, pelottavat ja jännittävät. Välillä asiakkaat ovat myös ihmetelleet, miten he löytävät joka kuukausi neljä avoinna olevaa työpaikkaa.

Jouni Lappalainen on hakenut tänä keväänä seitsemään työpaikkaan. Nämä ovat sijainneet Kaavilla ja muilla Pohjois-Savon alueilla.

Neljään työpaikkaan hakeminen kuukausittain saattaa olla hänen asuinalueellaan liikaa vaadittu.

– Vähän veikkaan, että aluksi niitä saattaa löytyä, mutta aika nopeasti hakupaikat saattavat loppua kesken.

Työpaikkojen vähäinen määrä nousi esiin myös Ylen saamissa vastauksissa:

Hyvien hakukohteiden löytäminen on vaikeaa, kun paikkakunnalta löytyy rajallinen määrä firmoja, jotka voisivat tarvita osaamistani. Helppoa, jos mietitään vain TE-palveluiden asettaman määrän täyttämistä laittamalla yhdestä kolmeen identtistä avointa hakemusta paikallisiin firmoihin tai yhdistyksiin sen jälkeen kun on tehnyt vähintään yhden kunnolla. Mies, 32 vuotta

Työkkäristä soitellaan ja patistetaan hakemaan töitä, vaikka lähialueella ei olisi mitään järkevää juuri sinun tilanteeseen sopivaa työtä. Nainen, 39 vuotta

Lappalainen oli työtön myös vuonna 2016. Silloin TE-toimistosta otettiin yhteyttä kerran puolessa vuodessa. Tänä keväänä puheluita on tullut hänelle 4–5.

– Tavallaan se on ihan hyvä ja toisaalta se ei oikein edistä asioita sen enempää. Itse olen kuitenkin yrittänyt hakea töitä. He vain kyselevät, mikä tilanne minulla nyt on.

Toistakymmentä linnunpönttöä

Lappalainen on saanut apua, neuvoja ja tekemistä päiviin Kaavin kunnan Tuumasta toimeen -hankkeesta. (siirryt toiseen palveluun) Siellä hänelle ehdotettiin juuri työkokeilupaikkaan hakemista ja alanvaihdostakin on puhuttu.

Jouni Lappalainen käy Tuumasta toimeen -hankkeen tiloissa Kaavilla neljänä päivänä viikossa. Siellä hän on esimerkiksi rakentanut toistakymmentä linnunpönttöä.  Kuva: Sami Takkinen / Yle

Silti Lappalainen toivoo yhä, että töitä metallialalta vielä löytyisi. Lappalainen vastaa nopeasti ja varmasti kysymykseen siitä, millaisen myyntipuheen hän itsestään työnantajalle antaisi:

– Olen täsmällinen, huumorintajuinen ja tulen kaikkien ihmisten kanssa toimeen. Olen tarkka omasta työstäni ja ratkaisen hyvin ongelmatilanteita.

Voit keskustella aiheesta 21.5. kello 23:een asti.

Lue myös:

.
.