Hyppää sisältöön

Neljänsien koronarokotusten antaminen laajenee Kanta-Hämeessä

Neljännet koronarokotukset laajevat yli 70 vuotta täyttäneisiin riskiryhmäläisiin Kanta-Hämeessä. Poikkeustapauksissa rokotteen voi saada myös alle 70-vuotias.

Hämeenlinnassa Verkatehdas on koronarokotuspaikkana. Näin rokotusrumba sujui keväällä 2021. Kuva: Miki Wallenius / Yle

Kanta-Hämeessä on päätetty, että neljäs rokoteannos annetaan 70 vuotta täyttäneille riskiryhmään kuuluville kevään ja alkukesän aikana.

Tarvittaessa rokotteen voi antaa myös alle 70-vuotiaalle sairaalle ja hauraalle henkilölle, mutta silloin on mietittävä rokotuksen haitta suhteessa saavutettuun etuun. Lisäksi pian on tulossa muunnosrokote, joka antaa parempaa suojaa myös virusvariantteja vastaan, kerrotaan Hämeenlinnan kaupungin tiedotteessa.

Pääasiassa neljäs koronarokotus annetaan 80 vuotta täyttäneille ja iäkkäiden hoivakodeissa asuville sekä iäkkäille koti- tai omaishoidon piirissä oleville.

Säännöllisen koti- tai omaishoidon piirissä olevien iäkkäiden terveydentila ja toimintakyky ovat alentuneet monien sairauksien ja ikääntymisen seurauksena. Tämä altistaa sille, että lieväkin infektio voi heikentää heidän itsenäistä selviytymistään omassa kodissa.

Neljäs koronarokote annetaan myös muille iäkkäille, joiden terveys ja toimintakyky ovat vastaavasti heikentyneet, ja jotka eivät pärjää yksin kotona. Infektion yleisoireet voivat romahduttaa iäkkään toimintakyvyn ja hän voi joutua siirtymään kotoa terveyskeskuksen vuodeosastolle tai sairaalaan. Neljännellä rokoteannoksella pyritään lyhyen aikaa estämään lieväoireistakin koronainfektiota tässä haavoittuvassa väestönosassa.

Rokote voidaan antaa neljännen annoksen kohderyhmiin kuuluvalle henkilölle, kun kolmannesta annoksesta on kulunut kolme kuukautta. Koronataudin sairastanut ja kolme rokoteannosta saanut ei tarvitse neljättä rokoteannosta, sillä sairastettu tauti vastaa yhtä rokoteannosta.

.
.