Hyppää sisältöön

Historiallisesta jugend-talosta kaavaillaan tornionlaaksolaisen kultuurielämän keskusta

Yli sata vuotta vanha Porthanin koulu halutaan ottaa kokonaan kulttuurin käyttöön. Kulttuuritalona se voisi olla myös matkailukohde.

Kulttuuriyhdistys Kumina ry haluaa vanhasta Porthanin koulusta tekijöiden yhteisen kulttuuritalon. Suunnitelmia tekemässä Adam Huuva, Katariina Salo ja Merja Ruth. Kuva: Laura Valta / Yle

Torniolainen kulttuuriyhdistys Kumina ry on tehnyt kaupungille aloitteen Porthanin koulun muuttamisesta kulttuuritaloksi.

Vanhasta talosta halutaan tehdä torniolaisen ja tornionlaaksolaisen kulttuurin keskus, jossa olisi muun muassa työtiloja ammattitaiteilijoille. Yhdistyksen mukaan koulun monissa tiloissa voitaisiin järjestää myös esimerkiksi työpajoja, kursseja, luentoja ja kulttuuritapahtumia.

Kumina ry:n puheenjohtaja Merja Ruth toteaa, että Porthanin koulu tarjoaa monipuoliset mahdollisuudet niin taiteilijoille kuin kaupungillekin. Kulttuurielämä saisi kauan kaivatun yhteisen tilan, joka voisi olla myös matkailukohde kulttuurista ja historiasta kiinnostuneille.

– Harmillisesti talon kauneimmat tilat on täysin käyttämättä. Meidän ajatus on saada loputkin tilat kulttuurin käyttöön niin, että tästä tulisi sekä kaupungille että meille tekijöille kaikki voittaa -tilanne. Tästä saadaan ehkä kaupungille näkyvyyttä ja turisteille kohde, johon he voivat tulla vierailulle, Ruth uskoo.

Porthanin koulu on historiallisesti arvokas, yli satavuotias iso jugend-talo, jossa on viime vuosina ollut muun muassa Tornion kansalaisopiston toimintoja, muutamien taiteilijoiden työhuoneita ja kaupungin puistotyöntekijöiden taukotila. Koulun tyhjiä tiloja on käytetty myös varastona.

Kaupunki on jo ilmoittanut suhtautuvansa Kulttuuritalo Porthania -aloitteeseen myönteisesti.

Sivistystoimenjohtaja Tarja Konola-Jokinen kertoo, että aloite etenee Tornion kaupungin päätöksenteossa elämänlaatulautakunnan käsiteltäväksi lähitulevaisuudessa.

Lisää Lapin uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.