Hyppää sisältöön

40 vuotta rakenteilla olleen omakotitalon purku alkoi jo, mutta tontin kohtalo onkin vielä auki – voi mennä kuukausia ennen kuin selviää, kuka saa omaisuuden

Kouvolan kaupunki purkaa parhaillaan tontilla olevaa keskeneräistä taloa. Talon edesmennyt rakentaja sai rakennusluvan vuonna 1983.

Talon purkaminen alkoi 4. toukokuuta. Purkamisen on arvioitu kestävän noin kaksi viikkoa. Kuva: Pyry Sarkiola / Yle

Kouvolan Rumpukujalla on seurattu jo lähes 40 vuotta kesken jääneen talorakennelman kohtaloa. Edelleen keskeneräistä taloa puretaan parhaillaan. Omistaja kuoli joulukuussa 2021.

Nyt on selvinnyt, ettei tontin kohtalo olekaan selvä. Alkuperäisen tiedon mukaan omaisuus päätyisi Valtiokonttorille. Kaikki perijät eivät kuitenkaan välttämättä ole luopuneet oikeudestaan perintöön. Asiasta kertoi ensin Talouselämä.

Valtiokonttorin johtavan lakimiehen Marjukka Vallioniemen mukaan useampi perijä on ilmoittanut luopuneensa perinnöstä, mutta sen yhteydessä ei toimitettu sukuselvitystä. Tämä tarkoittaa, ettei Valtiokonttorissa ole tietoa siitä, ovatko kaikki perimysjärjestyksessä olevat luopuneet perinnöstä.

Käytännössä raja perimisessä menee serkuissa. Selvillä pitää siis olla mahdollisten lasten ja lastenlasten sekä puolison mielipide. Lisäksi vanhempien ja isovanhempien, setien, tätien ja enojen päätös pitää olla tiedossa, jos edesmenneellä sellaisia on. Tämän takia tarvitaan myös sukuselvitys.

Selvityksissä voi mennä kuukausia

Valtiolle päättyy vuosittain noin 300 perintöä. Vastaavanlaisia lisäselvitystä vaativia tilanteita tulee perintöjen yhteydessä muutama vuodessa. Kouvolan tapauksessa on jo pyydetty sukuselvitystä.

Vallioniemen mukaan selvityksen saamisessa voi mennä pitkäänkin, muttei sentään vuosia.

– Kuukausia voi mennä, että hankitaan koko sukuselvitys.

Jos perintö päätyy valtiolle, pesänhoitovaltakirja annetaan asianajajalle. Yleensä valtiolle tulleita kiinteistöjä ei myydä. Jos kuolinpesässä on rahaa velkojen ja kulujen maksamiseen, eikä valtiolla ole käyttöä kiinteistölle esimerkiksi luonnonsuojelualueena, kiinteistö luovutetaan joko perinnönjättäjän kotikunnalle tai kiinteistön sijaintikunnalle.

Vallioniemen mukaan tässä tapauksessa tontti menisi myyntiin, kun ilmeisemmin ei ole varoja kulujen maksamiseen.

Ellei perillisiä ole, Valtiokonttori ilmoittaa perinnöstä vainajan kotikunnalle, joka voi hakea mahdollisia varoja itselleen. Vuosittain yli puolet valtiolle perintönä tulleesta omaisuudesta luovutetaan kunnille.

Rakennusta on ihmetelty vuosien ajan Kouvolassa. Kuva: Pyry Sarkiola / Yle

Korkeimmassa hallinto-oikeudessa asti

Rumpukuja 2:n tontille annettiin alun perin rakennuslupa vuonna 1983. Omistaja rupesi rakentamaan itselleen kotia, mutta työ jäi kesken. Viisi vuotta myöhemmin rakennuslupa raukesi. Uusi lupa myönnettiin samoin ehdoin kuin alkuperäinen lupa.

Hakemus rakennusluvan voimassaolon pidentämisestä hylättiin ensimmäisen kerran vuonna 1998. Vuosikymmenten aikana talosta on ollut paljon kiistaa korkeinta hallinto-oikeutta myöten.

Rakennus on ollut kesken kaikki vuodet ja tontilla on ollut muun muassa puulavoja ja autoja. Kouvolan kaupunki vaati lukuisia kertoja omistajaa siivoamaan tonttinsa sakkojen uhalla.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Keskustelu on auki 13. toukokuuta kello 13 asti.

Lue lisää: