Hyppää sisältöön

Frillen valtakunta

Suomalaiset siirtyvät vanhuuseläkkeelle keskimäärin 35–40 työvuoden jälkeen. 80-vuotias Ralf "Frille" Friman aikoo eläköityä, kun 65 työvuotta täyttyy Lohjan Kalkkipetterin tehdasalueella.

Onneksi tässä on aita ympärillä, etten pääse pois. Ja sitten kun lähden, en pääse takaisin. Se on loppu sitten.

Ralf Friman

Kalkki- ja sementtitehdas lopetti toimintansa 90-luvulla, mutta alueella on edelleen parikymmentä yritystä, muiden muassa toimistohotelli.

Frille on kolmen yrityksen palkkaama talonmies, joka pitää aluetta rakennuksineen silmällä, korjaa viat tai tilaa huoltomiehiä paikalle silloin, kun omat taidot loppuvat kesken.

60 hehtaarin laajuiselle alueelle levittäytyvä rakennuskokonaisuus on Museoviraston suojelema. Siellä riittää sekä huolto- että ylläpitohommia.

Esimerkiksi puolustusvoimat ja rauniokoirat harjoittelevat Kalkkipetterissä säännöllisesti. Ränsistyvällä tehdasalueella kuvataan lisäksi elokuvia, musiikkivideoita ja tv-sarjoja.

Kymmenien metrien korkeuteen maalatut tägit kertovat myös luvattomista vierailijoista.

Vähän liian rohkeita ovat, nämä rakennukset ovat täynnä vaaran paikkoja.

Ralf Friman

Frille hätistelee alueella liikkuvia lapsia ja nuoria pois miltei päivittäin.

Friman on silti aina viihtynyt työssään, ja siksi töihin lähteminenkään ei ole ikinä tuntunut raskaalta. Ei, vaikka hän menetti toisen silmänsä hitsaustöissä, missäpä muualla kuin Kalkkipetterissä.

En ole koskaan ajatellut, että joku työ ei kuulu minulle, olen tehnyt vain. Ja olen joskus saanut vähän moitettakin, kun olen mennyt yli rajojen.

Ralf Friman

Keskimäärin suomalaiset jäävät vanhuuseläkkeelle 35,8 työvuoden jälkeen.

Työuria lyhentävät erityisesti varhain alkavat työkyvyttömyyseläkkeet, työttömyysjaksot ja perhevapaat.

Frille suunnittelee jäävänsä eläkkeelle vuoden kuluttua, kun mittarissa on työvuosia yhtä paljon kuin kalkkitehtaan perustajalla Petter Forsströmillä aikanaan.

Kotihommat on vähän jäänyt tekemättä. Saan moitteita tyttäreltä ja mammalta, että olisit jo voinut lopettaa [työt], mutta en kiusallakaan lopeta.

Ralf Friman

Yle on aikaisemmin kertonut myös tasan samoihin työvuosiin yltäneestä K-kauppias Inge-May Heneliuksesta.

Tekijät

Teksti, kuvat ja videot:Paula Tiainen