Hyppää sisältöön

Kiovan pormestari Vitali Klytško Ylelle: Jokaisen venäläissotilaan on poistuttava Ukrainan maaperältä ennen kuin rauha on mahdollinen

Vitali Klytško antoi kasvot vastarinnalle, kun venäläisjoukot olivat jo miehittämässä pääkaupunkia. Klytško kertoo Ylen haastattelussa, että sodan alku oli sokki jokaiselle ukrainalaiselle.

Kiovan pormestari Klytsko Ylelle: ennen rauhaa jokaisen venäläissotilaan on poistuttava Ukrainan maaperältä
Kiovan pormestari Klytsko Ylelle: ennen rauhaa jokaisen venäläissotilaan on poistuttava Ukrainan maaperältä

Vitali Klytško, 50, on vihainen mies.

Entinen nyrkkeilyn raskaansarjan maailmanmestari ei peittele suuttumustaan varsinkaan silloin, kun puhe kääntyy Venäjän hyökkäykseen Ukrainaan.

Siinä missä presidentti Volodymyr Zelenskyi vetoaa hienovaraisesti läntisten kuulijoiden tunteisiin, Klytško antaa tunteiden näkyä.

  • Ylen toimittaja Pauli Lahti haastatteli pormestaria etäyhteydellä keskiviikkona 11. toukokuuta. Alla olevalta videolta voit katsoa, kuinka Klytško varoittaa koko Eurooppaa Putinin valloitusaikeista.
Kiovan pormestari Vitali Klytško: Ukraina ei halua takaisin Neuvostoliittoon.

Kansallissankari tähysi jo presidentiksi asti

Vitali Klytško keräsi miljoonaomaisuutensa nyrkeillään kehässä, mutta hänet tunnetaan paljon muustakin. Neuvostokenraalin poika on pärjännyt maailmassa myös älyllään.

Politiikka alkoi kiinnostaa itsensä liikuntatieteiden tohtoriksi lukenutta Klytškoa urheilu-uran jälkeen kymmenisen vuotta sitten. Kansansuosikki harkitsi jo presidenttiehdokkuuttakin vuoden 2015 vaaleissa, mutta puhalsi lopulta pelin poikki.

Monipuolinen lahjakkuus on osoittanut taitonsa myös sakkilaudalla. Klytškoa kuvataan erinomaiseksi pelaajaksi, joka myös on päässyt pelaamaan näytösotteluja aivan maailman huippuja vastaan.