Hyppää sisältöön

Juankosken rivitalopalon sytyttäjälle lähes neljän vuoden vankeustuomio

Pohjois-Savon käräjäoikeus tuomitsi miehen törkeästä tuhotyöstä. Hän sytytti asuntonsa lattialla olevan peiton tuleen ja palo levisi nopeasti muihin asuntoihin.

Tulipalo vaurioitti rivitaloa pahoin lokakuussa 2020. Kuva: Itä-Suomen poliisi

Pohjois-Savon käräjäoikeus on tuominnut Kuopion Juankoskella lokakuussa 2020 rivitalopalon sytyttäneen miehen törkeästä tuhotyöstä kolmen vuoden ja kahdeksan kuukauden mittaiseen vankeusrangaistukseen.

Rivitalon yhdessä huoneistossa vuokralla asunut mies oli sytyttänyt asuntonsa olohuoneen lattialla olevan peiton tuleen sytyttimellä. Hän ei ollut yrittänyt sammuttaa paloa, vaan oli poistunut asunnosta.

Teon motiivi jäi tutkinnassa epäselväksi. Tuomittu mies oli kotiutunut sairaalasta samana päivänä ja hän on kertonut olleensa hoidoista ja lääkkeistä sekaisin sekä juoneensa olutta tultuaan kotiin.

Käräjäoikeuden mukaan miehen on täytynyt ymmärtää palon leviämisen mahdollisuus. Rivitalossa oli miehen lisäksi samaan aikaan 11 henkilöä.

Tuli levisi asunnosta nopeasti viereisiin huoneistoihin ja pelastuslaitoksen tullessa paikalle rivitalon toinen pääty oli täyden palon vaiheessa. Asukkaat evakuoitiin talosta. Rivitalossa asui iäkkäitä, huonosti liikkuvia ihmisiä, joiden pelastautuminen oli osin muiden ihmisten varassa.

Käräjäoikeus velvoitti tuomitun korvaamaan vakuutusyhtiölle yli 230 000 euroa. Vakuutusyhtiö haki 468 000 euron korvausta, mutta käräjäoikeus puolitti korvauksen koska tuomittu ei todennäköisesti pysty koskaan maksamaan lähimainkaan vaadittua määrää.

Lisäksi korvauksia määrättiin oikeudenkäyntikuluista, isännöintikuluista sekä rivitalon asukkaille ja huoneistojen omistajille muun muassa irtaimistosta, vuokranmenetyksistä yhteensä kaikkiaan yli 22 000 euroa.