Hyppää sisältöön

Vantaan sellisurmaoikeudenkäynnissä riehuneen muoviveitsi oli viritetty vaaralliseksi – Riihimäen vankilan johtajan mukaan tilanne on ollut kriittinen

Murhasta ja törkeästä raiskauksesta syytetyllä vangilla oli jännitteiset välit toisen syytetyn kanssa. Syytettyjä ei päästetä enää samaan oikeussaliin turvallisuuden takaamiseksi.

Oikeudenkäynnin alussa tapahtui uhkaava tilanne, kun 23-vuotias syytetty nousi ylös ja uhkaili teräaseelta näyttävällä esineellä. Poliisit ja vartijat pitivät miehestä kiinni. Kuva: Katri Kirsi / Yle

Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa tiistaina riehuneen Vantaan sellisurmasta syytetyn kädessä ollut esine oli muovinen ruokailuun tarkoitettu veitsi.

– Tiedämme, että kyseessä on muovinen veitsi, joita vangeilla on käytössä sellissään tai ylipäätään laitoksessa, kertoo Riihimäen vankilan johtaja Susanna Schugk-Laulumaa.

Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa riehunut vanki on ollut Riihimäen vankilassa tutkintavankeudessa, josta hänet kuljetettiin tiistaina oikeudenkäyntiin Vantaalle.

Johtajan mukaan muovista veistä on jollakin tavalla viritetty.

– Vangit saattavat kuumentamalla terävöittää veitsiä ja tehdä siihen kahvaa, jotta he saavat siitä terävämmän ja tukevamman, jos sillä haluaisi kohdistaa toiseen ihmiseen väkivaltaa.

Vaikka veitsi oli muovia, vankilan johtajan mukaan vastaavalla esineellä on mahdollista vahingoittaa muita.

Vankilan johtajan mukaan tilanne oli tiistaina myös käräjäsalissa kriittinen, koska vankien välillä on ollut jännitteitä.

Paikalla oli myös paljon ulkopuolisia, kuten henkilökuntaa ja median edustajia.

Samantapaisia viritettyjä veitsiä löytyy vangeilta silloin tällöin.

– Motiivit voivat olla erilaisia: joskus vangeilla on keskinäisiä riitoja. Joku voi tehdä sellaisen puolustaakseen itseään tai voi olla tilanteita, että vangilla on tarve etukäteen suojautua, Schugk-Laulumaa kertoo.

Vankien välillä on johtajan mukaan välillä jännitteitä.

– Tässäkin tapauksessa [Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa]oli kaksi syytettyä samassa salissa ja jännitteitä on olemassa, hän sanoo.

23-vuotias murhasta ja törkeästä raiskauksesta syytetty mies nousi ylös oikeudenkäynnin alussa kiihtyneessä mielentilassa kädessään terävä esine.

Poliisi ja vartijat rauhoittivat tilanteen kuitenkin nopeasti.

Vankilan johtaja ottaa täyden vastuun turvatarkastuksesta

Riihimäen vankilan johtaja Schugk-Laulumaamyöntää, että vastuu turvatarkastuksesta on vangin käräjäoikeuteen lähettävällä vankilalla.

Sieltä käräjäoikeuteen lähtiessään vangit kulkevat metallinpaljastimen läpi.

– Jos tämä muovinen esine on ollut vangilla matkassa, me emme tiedä mihin hän on sen piilottanut, koska se ei näy metallinpaljastimessa.

Ennen turvatarkastusta vanki oli vaihtanut vaatteet.

Vielä ei ole varmuutta siitä, oliko vanki ottanut veitsen mukaansa sellistä ja piilottanut sen jonnekin vai saanut sen haltuunsa jostakin matkan varrelta Riihinmäen vankilan ja käräjäoikeuden välillä.

Vanki oli viety suoraan käräjäoikeuteen Riihimäen vankilasta, hän ei siis ollut kulkenut Vantaan vankilan kautta.

Vankilan johtaja painottaa, että vangille oli tehty vaativan kuljetuksen suunnitelma ja että vartijat ovat toimineet hyvin.

Vankila on aloittanut oman selvityksensä tapahtumista ja on valmis kiristämään turvatarkastuksia.

– Heti kun tiedämme, miten esine on kuljetettu käräjäoikeuteen asti, niin tietenkin me mietimme, pitääkö meidän tehdä vielä jotakin tarkemmin vangin valmistelussa käräjille.

Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa oli paljon ulkopuolisia, kuten median edustajia, seuraamassa muun muassa murhasta ja törkeästä raiskauksesta syytetyn oikeudenkäyntiä. Kuva: Katri Kirsi, Yle

Käräjäoikeudessa vankien turvatarkastuksia ei olla lisäämässä

Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa ei tiistaisen välikohtauksen takia olla tiukentamassa turvatarkastuksia.

Vangeille ei jatkossakaan tehdä turvatarkastuksia, kun he tulevat käräjäoikeuteen. Heidät kuljetetaan käräjäsaliin omia reittejään.

– Vankikuljetukset kuljetetaan meille eri kautta kuin muu liikenne. En voi kertoa tarkemmin turvallisuussuunnitelman sisältöä, sanoo Itä-Uudenmaan käräjäoikeuden hallintojohtaja Jennimari Huovinen.

Vankien kuljettamiseen käytettäville reiteille ei ole asennettu metallinpajastimia, vaan ne ovat vain oikeustalon pääovella.

–Turvatarkastuksen läpi kulkevat ne asiakkaat, jotka tulevat vapaalta jalalta. Muut turvallisuusviranomaiset huolehtivat vankien kuljettamisesta, hän sanoo.

Huovinen ei ota kantaa siihen, olisiko mahdollista tai aiheellista rakentaa uusia turvatarkastuspisteitä sinne mistä vangit oikeustaloon saapuvat juuri sen varalta, että vanki on saanut matkan varrella haltuunsa jotakin vaarallista.

– Se on asia mitä voidaan harkita, mutta perinteisesti turvajärjestelyt on meillä käräjäoikeuksissa näin järjestetty, Huovinen sanoo.

Hänen mukaansa käräjäoikeus ei voi itse päättää turvatarkastusten sijainnista, sillä toimitiloista vastaavat Tuomioistuinvirasto ja Senaattikiinteistöt.

– Meillä on tietynlainen toimitilakonsepti ja niihin kuuluu yksi turvatarkastus, joka on pääsisäänkäynnin yhteydessä.

Käräjäoikeus: Kyseessä oli poikkeustilanne

Huovisen mukaan turvatarkastusten lisäämistä ei tiistaisen välikohtauksen takia tarvitse juuri nyt alkaa suunnitella, koska muoviveitsi ei olisi näkynyt metallinpaljastimessa.

Voisiko oikeustaloilla tarkastaa muulla tavoin istuntoihin tulevia vankeja?

– On olemassa tietyt määräykset, milloin henkilötarkastuksia voidaan tehdä ja käräjäoikeus luottaa vankeja kuljettavaan viranomaiseen, hän muotoilee.

Käräjäoikeuden hallintojohtaja ei suoraan vastaa kysymykseen kuinka vaarallisena hän pitää välikohtausta, vaikka Riihimäen vankilanjohtajan mukaan osalla viritetyistä muoviveitsistä voi vahingoittaa toista ihmistä.

– Kyseessä on ollut poikkeuksellinen tilanne ja olen saanut siitä poikkeustilanneilmoituksen, Huovinen sanoo.

Tiistaiseen istuntoon oli hänen mukaan kuitenkin varauduttu: etukäteen oli tiedossa, että tulossa on istunto, jossa voidaan tarvita tavanomaista enemmän turvajärjestelyjä.

– Rikosseuraamuslaitos oli varautunut kuljetukseen, tilanne oli heidän hallussaan ja henkilö saatiin nopeasti taltutettua ja istuntoa pystyttiin jatkamaan.

Käräjäoikeus oli Huovisen mukaan pyrkinyt ottamaan huomioon, että vastaajat eivät istu ihan lähekkäin.

19-vuotias syytetty peitti kasvonsa paperilla ja maskilla median kuvatessa oikeudenkäyntiä. Kuva: Katri Kirsi / Yle

Seuraavassa istunnossa syytetyt pidetään erillään

Jutun käsittely jatkuu ensi viikon lopulla 19.5. vastaajien ja todistajien kuulemisella.

23-vuotias ja 19-vuotias syytetty eivät enää kohtaa kasvokkain, vaan tiistain välikohtauksen vuoksi heidät on päätetty pitää erillään istuntoon osallistuvien turvallisuuden varmistamiseksi.

– Istuntoa varten on varattu kolme salia. Vastaajat osallistuvat torstaina istuntoon eri saleista, jotka ovat videoyhteyksin yhteydessä toisiinsa, Huovinen kertoo.

Perjantain osalta ei ole vielä varmaa, tuodaanko vastaajat käräjäoikeuteen vai osallistuvatko he istuntoon videon välityksellä vankilasta.

Poliisi on kirjannut rikosilmoituksen välikohtauksesta ja tutkii tapausta parhaillaan rikosnimikkeellä törkeän pahoinpitelyn yritys.

– Rikosnimike tutkinnan tässä vaiheessa on törkeän pahoinpitelyn yritys, mutta nimike voi muuttua tutkinnan aikana, kertoo tutkinnanjohtaja Timo Luoto Itä-Uudenmaan poliisilaitokselta sähköpostitse.

– Mahdolliset osallisten kuulusteluajankohdat sovitellaan meneillään olevan oikeusprosessin aikataulun ja etenemisen mukaan.

Jutun kuvatekstiä korjattu oikeudessa riehuneen syytetyn iän osalta perjantaina 13.5. kello 5.48.

Lue myös: