Hyppää sisältöön

Hoitajien pitkä kiista työehdoista jatkuu – kolme hoitajaa kertoo, miltä se tuntuu: "Olen valmis irtisanoutumaan"

Hoitajien työkiistan ratkaisu voi venyä jopa vuoden loppuun asti. Hoitajat eivät kuitenkaan taivu mihin tahansa sopimukseen.

Yli 10 vuotta sairaanhoitajana toiminut Jarno Tuominen on valmis tarvittaessa rankkaan päätökseen. Kuva: Marjut Suomi / Yle

Reilut 10 vuotta Tampereella Taysin ensiapupäivystys Acutan sairaanhoitajana toiminut Jarno Tuominen kertoo, että lakkoinnostusta tuntuu vielä löytyvän ja hoitajat ovat varautuneet pitkään kamppailuun. Tunnelma työmaalla eri ammattikuntien välillä ei ole kiristynyt.

– Kyllä sellainen hiljainen tuki tuntuu olevan ja hoitajien työtaistelutoimet tunnutaan ymmärtävän, että mistä ne johtuvat, pohtii Jarno Tuominen.

Tehy ja Super tyrmäsivät keskiviikkona sovittelulautakunnan esityksen kunta-alan työehtoriidan ratkaisemiseksi. Liitot myös ilmoittivat, että ne jatkavat joukkoirtisanoutumisen valmistelua.

Ensiapupäivystyksessä hoitajat ovat väsyneitä erityisesti tilanteeseen, jossa hoitajapula perusterveydenhuollossa ja polilla näkyy suoraan ensiavussa.

– Päivystykseen kaadetaan hyvin helposti kaikki se, mitä ei muualla pystytä hoitamaan. Ihmiset eivät hoitajapulan vuoksi pääse perusterveydenhuoltoon tai polille, niin se kaatuu tänne päivystykseen.

Hoitajien työajasta menee iso osa myös siihen, että etsitään ihmisille jatkohoitopaikkoja. Vähemmän ehditään keskittymään päivystyksen perustyöhön eli nopeaan tutkimiseen ja hoitamiseen. Tilanne on jatkunut samanlaisena jo vuoden ajan.

– En tiedä, pelastaako raha kaikkea hoitoalalla, mutta palkkaus pitäisi saada kuntoon.

Tuomisen mukaan asiakkailta on tullut yllättävän vähän kommentteja hoitajien tilanteesta oikeastaan mihinkään suuntaan. Hoitajajärjestöt ovat uhanneet joukkoirtisanoutumisella, jos asiat etenevät niin pitkälle.

– Olen kyllä valmis irtisanoutumaan. Dramaattinen ratkaisuhan se olisi, mutta kun lakko-oikeus meiltä vietiin ja tuntuu, etteitämä vuoronvaihto ja ylityökielto hirveästi tunnu päättäjien hermoja kolistelevan. Niin kyllä minä siihen olen valmis, kertoo Jarno Tuominen.

Huonoa sopimusta ei haluta

– Yksiköissä on se henki, että huonoa sopimusta ei haluta. Myös meidän työntekijät ajattelevat, että on parempi odotella kuin tehdä huonoa sopimusta, kertoo Tehyn pääluottamusmies Atte Tahvola Pirkanmaan sairaanhoitopiiristä.

Hänen mielestään sovittelulautakunnan sovintoesitys ei sisältänyt mitään elementtejä, jotka olisivat tuoneet ratkaisuja hoitajapulaan.

– Alalle pitää saada semmoinen palkkaus, mikä koulutusta vastaavista tehtävistä kuuluisikin.

Uusi tilanne ei ole Tahvolan mukaan kiristänyt eri liittoihin kuuluvien työntekijöiden välejä työpaikalla.

Tehyn pääluottamusmies Atte Tahvola Pirkanmaan sairaanhoitopiiristä. Kuva: Antti Eintola / Yle

– Kyllä meillä arkea edelleen normaalisti tehdään, tietysti tilanne keskusteluttaa ja mietityttää työntekijöitä. Mutta kyllä meillä kaikki ammattiryhmät näkee sen, että hoitajapula on meillä paha ja entisestään paheneva. Siihen täytyy löytää ratkaisu, sanoo Atte Tahvola.

Tahvola kertoo, että esimerkiksi kesätyöntekijöiden osalta tilanne näyttää tiukalta Tampereen yliopistollisessa sairaalassa. Taysissa on tulossa kesäksi yksiköihin kohtuullisen laajoja sulkuja.

– Jopa laajempia kuin työnantaja on suunnitellutkaan. Nyt on työntekijöiden markkinat ja kesätyöntekijät ovat löytäneet vetovoimaisempia paikkoja, kertoo pääluottamusmies Atte Tahvola.

Kotihoidossa pula hoitajista on ollut jo pidempään

Tampereen kaupungin kotihoidon luottamusmies Virpi Haapanen pitää hyvänä asiana, että hoitajajärjestöt hylkäsivät sovintoehdotuksen.

– Ihan hyvä ettei tähän suostuttu tässä tilanteessa. Nyt täytyy rohkeutta löytyä siihen, että ratkaisuja tehdään ja rahaa löytyy. Kenttä on minun mielestäni ihan samaa mieltä. Tässä on joustettu, vaihdettu vuoroja ja tehty vaikka mitä tämän työn eteen, että saadaan homma pyörimään, toteaa Virpi Haapanen.

Kotihoidon kiireet näkyvät suoraan kentällä. Kuva: Anne Marjaana Savin / Yle

Tunnelmaa työmaalla hän kuvailee lähinnä turhautuneeksi, kun hoitajapulaa ei oteta todesta.

– On tosi väsyttävää, kun tätä jatkuu ja jatkuu vuosikaudet, sanoo Virpi Haapanen.

Hän kertoo esimerkkinä, että kentällä alkaa olla jo niin väsynyttä porukkaa töissä, että osa vähentää omasta halustaan työaikaansa osa-aikaiseksi sen vuoksi, että jaksaisi töissä paremmin.

Toisaalta osa työntekijöistä on tilanteessa, että he joutuvat haalimaan lisää palkkaa tuplavuoroilla, vuoronvaihtokorvauksilla ja hälytysrahoilla.

– Pidemmän päälle siinä väsyttää vain itsensä ja siitä seuraa sairauslomia. Se on loputon kierre. Tuleva kesä on vähintäänkin mielenkiintoinen tämän osalta, kesätyöntekijöitä ei ole saatu riittävästi, pohtii Virpi Haapanen.