Hyppää sisältöön

Kielletty! - musiikkiklubi kertoo soittokieltoon joutuneista biiseistä Suomessa ja maailmalla

Etelä-Savoa kiertävä Jaakko Pitkäsen esitys matkaa Platonin ajoista nykypäivään.

Kielletty! -musiikkiklubilla lehtori ja muusikko Jaakko Pitkänen kertoo esimerkein sensuroitujen laulujen kohtaloista eri puolilla maailmaa. Kuva: Markku Tuhkanen / Yle

Valtaapitävät ja äänitorvensa ovat kautta aikain halunneet rajoittaa sellaisia mielipiteitä, jotka ovat vastoin heidän pyrkimyksiään.

Varsinkin ennen sosiaalisen median aikaa laulut olivat merkittävä kanava vastavirralle.

Savonlinnassa, Mikkelissä ja Pieksämäellä järjestetään toukokuun aikana Kielletty! -musiikkiklubeja.

Kaikille avoimissa ja maksuttomissa klubi-illoissa käsitellään sananvapauden, sensuurin ja ihmisoikeuksien kysymyksiä taiteen keinoin.

Mikkeliläinen lehtori ja muusikko Jaakko Pitkänen kertoo esimerkein ja omin esityksin sensuroiduista sekä soittokieltoon joutuneista lauluista.

Nykypäivää kohti lähdetään antiikin Kreikasta, jossa filosofi Platon totesi, että huono musiikki pitäisi kieltää, koska se tekee ihmisestä heikon ja velton.

– Syitä sensuuriin on ollut monia. Useimmiten pilkataan tai arvostellaan jotain merkittävää henkilöä tai ylistetään alkoholia, huumeita tai vastaavia aineita, Pitkänen sanoo.

– Suomesta vanhemmille ihmisille tulee helposti mieleen Irwin ja M.A.Numminen, jotka lauluissaan myös tarkoituksella provosoivat yleisöä ja mediaa maksimaalisen huomion saamiseksi.

Yhtenä esimerkkinä soittokieltoon joutuneista lauluista on esitykseen otettu mukaan Martti “Huuhaa” Innasen kommunistinuoria pilkannut single Radikaalipentujen laulu vuodelta 1971.

Yleisradion levystössä sinkun kanteen oli lisätty teksti: “Huom! A-puolen teksti on räikeä, matalamielinen, mauton ja naiivi nuorisoa halventava vuodatus!”.

Joskus myöhemmin joku oli lisännyt alle: “Höpo-höpö”.

Innanen toimi ennen muusikon uraansa Ylen vahtimestarina ja lopulta ennen poismenoaan arvostettuna, naivistisen tyylisuunnan kuvataiteilijana.

Mutta vieläkö tänä päivänä musiikkiesitys voi joutua pannaan?

-Tuntuu siltä, että mikään ei enää tunnu miltään, mutta jos ajatellaan nykyistä woke-kulttuuria tai miten vähemmistöistä voi puhua, niin kyllä aika moni esitys on mennyt kieltoon, Pitkänen tuumii.

.
.