Hyppää sisältöön

Vasemmistoliiton Li Andersson: "Olen valmis hyväksymään Nato-jäsenyyden, vaikka näen myös riskejä"

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson ei aio esittää vasemmistoliiton puoluekokoukselle myönteisen Nato-kannan ottamista.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson huhtikuussa. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

Vasemmistoliiton puheenjohtaja, opetusministeri Li Andersson kertoo olevansa valmis hyväksymään Suomen Nato-jäsenyyden, vaikka näkee siinä myös riskejä.

Andersson kertoo ajatuksistaan blogitekstissään (siirryt toiseen palveluun).

Andersson kertoo pitäneensä henkilökohtaisesti parhaana ratkaisuna EU-yhteistyön lisäämistä, mutta toteaa, ettei sille löydy tarpeeksi kannatusta muista maista.

– Olen valmis hyväksymään sen, että itse parhaana pitämäni vaihtoehto, eli eurooppalainen yhteistyö ei nykytilanteessa tarjoa samanlaista realistista ratkaisua, Andersson kirjoittaa.

– Meidän olisi pitänyt pystyä esittämään omia ratkaisuja ja vaihtoehtoja tämän skenaarion varalle jo kauan ennen nyt käynnissä olevaa sotaa.

Anderssonin mukaan Suomen tulisi korostaa, että Suomeen ei oteta ydinaseita eikä pysyviä sotilastukikohtia ja että Suomi päättää jatkossakin itsenäisesti ulkopolitiikastaan. Hänen mukaansa Suomen tulisi ajaa voimakkaasti myös sitä, että Nato vähentäisi kriisinhallintaa ja keskittyisi yksiselitteisemmin olemaan puolustusliitto.

"En usko, että analyysi tulee olemaan armollinen"

Andersson kritisoi tekstissään tapaa, jolla mahdollisesta Nato-jäsenyydestä on keskusteltu Suomessa. Hänen mukaansa eduskunnan ajankohtaisselonteon alkuperäinen idea vesittyi siinä, että useat kansanedustajat ja puolueet löivät kantansa lukkoon jo ennen eduskunnassa käytäviä keskusteluja.

– Sen sijaan, että erilaisia vaihtoehtoja ja riskejä olisi käsitelty yhdessä perinpohjaisesti ja julkisesti, tuli prosessista käytännössä vain yhden mahdollisen vaihtoehdon jatkumo.

Anderssonin mukaan julkisessa keskustelussa Nato-jäsenyyden vastustajia on myös leimattu venäjämielisiksi ja epäisänmaallisiksi. Hänen mukaansa myös mediat ovat keskittyneet ottamaan kantaa jäsenyyden puolesta riskien punninnan sijaan.

– En usko, että analyysi tulee olemaan armollinen, kun tätä aikakautta joskus tulevaisuudessa tutkitaan, analysoidaan ja pohditaan.

Ei esitä puoluekokoukselle myönteistä Nato-kantaa

Vasemmistoliiton puoluevaltuusto ja eduskuntaryhmä päättivät viikonloppuna kokouksessaan, ettei Suomen mahdollinen Nato-jäsenyys enää ole kynnyskysymys hallituksessa pysymiselle, vaan puolue on valmis jatkamaan yhteistyötä myös hallituksessa, jos jäsenyyttä haetaan.

Andersson kuitenkin sanoo, ettei aio esittää vasemmistoliiton puoluekokoukselle myönteisen Nato-kannan ottamista. Kansanedustajat saavat äänestää asiasta oman näkemyksensä mukaisesti.

– Pidän tärkeämpänä keskittää voimavaramme siihen, millaisia näkemyksiä meidän on pidettävä esillä, jos Suomesta tulee Naton jäsenmaa, Andersson kirjoittaa.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Uutispodcast sukelsi Ylen arkistoihin ja katsoi, miten Niinistön Nato-kanta on vuosien mittaan elänyt. Entä milloin Niinistö oikein teki lopullisen päätöksen siitä, että Suomen on syytä hakeutua Natoon?

Lue myös:

.
.