Hyppää sisältöön

Ulkomaanmatkailu on palautunut jo pandemiaa edeltävälle tasolle, sanoo TUI - moni suomalaisten suosikkikohde on luopunut koronapassin käytöstä

Koronarajoitusten lieventyminen on helpottanut matkustamista, mutta paikalliset rajoitukset on varmistettava kohdemaasta. EU:n koronatodistus on voimassa toistaiseksi kolmen rokoteannoksen jälkeen.

Kreikkaan matkustava ei tällä hetkellä tarvitse koronatodistusta. Kuva: Dimitris Tosidis / EPA

Suomalaiset ovat varanneet kesälomamatkoja vauhdikkaasti viime viikkojen aikana, Tjäreborgilta ja TUI Finlandista kerrotaan.

– Kesän lomalentoja myydään samalla tavalla kuin ennen pandemiaa, TUI Finlandin viestintäpäällikkö Laura Aaltonen kertoo.

Tjäreborgilla matkoja on tarjolla nyt 20–30 prosenttia vähemmän kuin vuonna 2019 eli ennen koronaviruksen aiheuttamaa pysäytystä.

– Kesä näyttää ihan mukavalta. Emme ole vielä ihan samoissa volyymeissä kuin ennen koronaa, mutta lähempänä normaalia ollaan, jos näin voi sanoa, Tjäreborgin maajohtaja Jessica Virtanen toteaa.

Maailmalla on lievennetty koronavirukseen koskevia rajoituksia, mutta rajoitukset vaihtelevat maittain.

– Esimerkiksi Italiaan tarvitaan vielä EU:n koronapassi eli pitää olla täysi rokotesarja, sairastettu korona tai pitää tehdä negatiivinen testitulos ennen matkaa, Aaltonen kertoo.

Hänen mukaansa TUIn useat lomakohteet höllensivät maahantulorajoituksia entisestään toukokuun alussa. Tjäreborgilla ollaan samoilla linjoilla.

– Hyvin monet kohteemme ja maat ovat alkaneet poistaa rajoituksia. Matkustaminen helpottuu koko ajan, eikä erilaisia dokumentteja vaadita samalla tavalla kuin talven aikana, Virtanen kertoo.

Esimerkiksi Kreikkaan matkustettaessa ei Aaltosen mukaan tarvita todistuksia tällä hetkellä lainkaan.

Finnair ei edellytä enää kasvomaskin käyttöä lennoillaan, ellei kohde- tai lähtömaa sitä vaadi. Kuva: Juha Metso / All Over Press

Varausten aikajänne muuttumassa pitemmäksi

Rajoitusten lieventyminen on näkynyt TUIn Laura Aaltosen mukaan jo varauskäytännöissä. Asiakkaat uskaltavat varata matkoja myös tulevalle syksylle ja talvelle.

Tjäreborgin Jessica Virtanen toteaa, että heillä matkoja varataan yhä lyhyemmällä, muutaman kuukauden aikajänteellä kuin ennen koronavirusta.

– Eniten myydään kesä–elokuuta tällä hetkellä, mutta jonkin verran myös ensi talvea.

Koronarajoitukset ja vaadittavat dokumentit herättivät asiakkaissa paljon kysymyksiä.

– Meillä kävivät linjat kuumana viime syksynä, ja asiakkaat kyselivät, että miten erilaisia maahantulolomakkeita täytellään. Ne puhelut ovat vähentyneet minimiin, koska matkustaminen on helpottunut niin paljon.

Virtasen mukaan suomalaisten matkustusinto on ollut nousussa, mutta se ei kuitenkaan ole ollut yhtä voimakasta kuin muissa Pohjoismaissa.

– Siellä varauksia tuli aivan valtavasti. Suomalaiset lähtevät ehkä vähän hitaammin liikkeelle, mutta kyllä nyt suunnitellaan matkoille lähtöä. Se on selvästi nousussa.

EU:n koronatodistuksen piirissä olevat maat päättävät itse, vaativatko sitä matkustajiltaan. Kuva: Tiina Kokko / Yle

EU:n koronatodistus voimassa toistaiseksi kolmannen rokotteen jälkeen

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen Infektiotautien torjunta ja rokotukset -yksikön johtava asiantuntija Jari Jalava kertoo, että joissain maissa on käytössä vielä karanteenikäytäntöjäkin. Paikalliset rajoitukset on varmistettava kohdemaasta.

Perusasiat pitää olla kunnossa.

– Meillä on perussuositukset matkustamisesta. Rokotussuoja pitää hoitaa kuntoon, ja meillä on hygieniaan ja muuhun toimintaan liittyviä suosituksia, jotka voi tarkistaa THL:n matkailijan terveysoppaasta (siirryt toiseen palveluun).

Jalava kertoo, että kaikkien kohdemaahan suositeltavien rokotusten, ja Suomessa suositeltavien perusrokotusten, suoja kannattaa varmistaa ennen matkaa. Koronarokotuksiin liittyvä suositus koskee pandemiatilanteessa kaikkia maita.

EU:n digitaalinen koronatodistus on voimassa täysi-ikäisillä yhdeksän kuukautta perusrokotussarjan viimeisen rokotteen eli tavallisesti kahden annoksen saamisen jälkeen. Kolmannen rokotteen jälkeen todistus on voimassa toistaiseksi. Alaikäisten todistus on voimassa toistaiseksi jo perusrokotussarjan jälkeen.

Todistus sairastetusta koronasta on voimassa kuusi kuukautta positiivisesta testituloksesta.

EU:n rokotetodistusta käyttävät maat päättävät itse todistuksen vaatimisesta matkustajilta. Mailla voi olla rajoillaan myös omia käytäntöjään.

Jalavan mukaan kannattaa muistaa, että koronan myötä tilanteet saattavat yhä muuttua nopeasti.

– Tietyissä maissa, jos tilanne menee huonoksi, saattaa muukin terveydenhuolto kriisiytyä. Oma suoja kannattaa olla kunnossa, jos lähtee matkustamaan. Koronavirus voi vieläkin aiheuttaa hankalan taudin niille, jotka eivät ole rokotettuja.

Lue myös:

Juttua päivitetty 17.5.2022 kello 9.37. TUIn Laura Aaltonen täsmensi kommenttiaan asiakkaiden varaamien matkojen ajankohdista. TUIn asiakkaat varaavat matkoja myös syksylle ja talvelle. Aikaisemmin jutussa kerrottiin, että varauksia tehdään ensi vuoden kesällekin.